2.6 C
București
sâmbătă, 11 ianuarie 2025
AcasăSpecialPovestea unei fraude eşuate: cum puteam să devin rezident american prin email

Povestea unei fraude eşuate: cum puteam să devin rezident american prin email

„Vrem să vă informăm că aţi fost selectat ca unul dintre câştigătorii programului ‘Diversity Visa’ pentru reşedinţă permanentă în Statele Unite„, scrie în începutul email-ului pe care l-am primit în seara de zilei de 10 februarie.

Expeditorul, o oarecare „USAFIS Organization„, îşi formulează mesajul ca şi cum ar fi comunicat din partea Departamentului de Stat al SUA : „Instituţia vă va contacta în curând pentru detalii despre cum va fi procesată viza dumneavoastră şi cum trebuie să procedaţi în continuare”.

Mă înştiinţează de asemenea că ar urma să mi se ofere un bilet de avion gratuit pentru a călători în SUA să-mi ridic viza.

Toate acestea în condiţiile în care nu am aplicat niciodată pentru acest program.

Oricum, în caz aş fi vrut să ştiu mai multe direct de la expeditor, USAFIS îmi atrage atenţia că nu are „competenţa să ofere mai multe informaţii despre acest program”.

Email-ul este semnat „echipa de relaţii cu clienţii”, fără vreun număr de contact.

Cu caractere mult mai mici, la finalul scrisorii electronice, USAFIS îmi dă falsa posibilitate de a alege să nu mai primesc mail-uri din partea sa: „Pentru acest lucru, daţi click pe următorul link”. Însă link-ul nu există.

Ultimul câmp al mail-ului cuprinde o presupusă adresă din New York: „2576 Broadway # 443 New York, NY 10025 USA”.

Ţepe şi ţepuiţi

O simplă căutare pe google după această adresă oferă un prim inidciu despre natura „veştii bune”. Primele link-uri găsite se intitulează „Ei spun minciuni”, „Practici de afaceri frauduloase” sau „Atenţie, o ţeapă de 800 de dolari circulă pe net”.

Intru pe ultimul dintre ele, datat 4 februarie 2011. Dau de blog-ul unui „Pappa Anton”, care spune că a primit un mesaj asemănător, cu diferenţa că mail-ul îi comunica şi cât ar trebui să plătească pentru „procesarea” vizei: 833 de dolari. Apoi, i se dădeau indicaţii clare despre cum să trimită banii prin Western Union către un presupus reprezentant al Ambasadei Statelor Unite din Marea Britanie. Concluzia blogger-ului: „Bă, da’ proşti ne mai cred unii…”.

Din link în link mai dau peste o poveste similară. De data asta este vorba despre un tânăr din Africa de Sud care a şi căzut în capcană. „AndreRoux”, după cum s-a semnat pe un forum, relatează: „Visam dintotdeauna să lucrez în SUA. Căutând pe internet, am dat peste USAFIS.ORG, care se prezenta ca un agent legitim pentru loteria vizelor. Am aplicat şi am fost sunat de un anume Thomas Harris. Acesta mi-a cerut 89 de dolari pentru a mă ajuta. Aveam banii acasă, aşa că i-am dat numărul de telefon de la domiciliu şi i-am propus să continuăm discuţia mai târziu. Când am ajuns acasă am aflat că vorbise deja cu soţia mea, pe care o convinsese că eu am acceptat să plătesc 200 de dolari. L-am sunat înapoi, a promis că va corecta greşeala, dar peste câteva zile am observat că îmi lipseau 200 de dolari din cont. Harris nu mi-a mai răspuns la telefon”.

Ce spune Ambasada SUA

Situaţia devine clară. Am fost vizat de o tentativă de fraudă prin mail. Dar nu am abandonat subiectul. Am sunat la Ambasada Statelor Unite de la Bucureşti pentru a afla mai multe despre programul „Diversity Visa” şi despre cum pot fi recunoscute încercările de escrocherie.

În primul rând – atrage atenţia biroul de presă al ambasadei – cei care vor să intre în cursa pentru una dintre cele 50.000 de „vize de diversitate” puse la dispoziţie anual de Statele Unite în cadrul acestui proiect trebuie să se înscrie. Acest lucru se face prin cereri de participare trimise electronic pe adresa „http://www.dvlottery.state.gov”, aparţinând Departamentului de Stat al SUA.

Apoi – transmite Ambasada SUA – pentru acest program nu există vreo taxă de participare.

De asemenea, o informaţie importantă este că Guvernul Statelor Unite nu angajează consultanţi sau servicii particulare din afară. „Orice intermediari sau alte persoane care oferă asistenţă pentru a pregăti o cerere de participare o fac fără autorizarea sau consimţământul Guvernului SUA„, adaugă reprezentanţii ambasadei.

Un alt detaliu de ştiut: înştiinţările celor selecţionaţi în loteria vizelor nu se fac prin email.

„Ambasada Statelor Unite este foarte îngrijorată de apariţia companiilor intermediare şi a escrocilor care îşi fac publicitate pe internet atrăgând victimele credule prin intermediul unor contracte şi al altor escrocherii care înşală publicul din România”, este mesajul transmis, pentru romanialibera.ro, de Laurie Meininger, consul general adjunct şi şefa Secţiei de Vize.

Semnele fraudei

În general, mesajele sau site-urile frauduloase legate de vizele pentru SUA pot fi recunoscute după următoarele caracteristici:

-> Garantează câştigul

-> Nu conţin terminaţia „gov” în adresă

-> Promit diverse cadouri, cum ar fi bilete de avion gratuite

-> Susţin că au afiliere cu Guvernul SUA

-> Cer bani pentru servicii nesolicitate de către destinatar

Diversity Visa

Pentru acest program se pot califica doar persoane care nu sunt născute într-una din următoarele ţări: Marea Britanie şi teritoriile sale dependente (fără a include Irlanda de Nord), Brazilia, Canada, China (zona continentală), Columbia, Republica Dominicană, Ecuador, El Salvador, Guatemala, Haiti, India, Jamaica, Mexic, Pakistan, Peru, Filipine, Polonia, Coreea de Sud şi Vietnam. Aplicanţii vor fi selecţionaţi aleatoriu de un calculator, dintre toate formularele de înregistrare calificate.

Claudiu Berbece
Claudiu Berbece
Claudiu Berbece, reporter Rl online
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă