22.5 C
București
miercuri, 26 iunie 2024
AcasăSpecialPoţi învăţa în Europa cu aceiaşi bani ca în România

Poţi învăţa în Europa cu aceiaşi bani ca în România

Studiile la universităţile din străinătate pot fi la fel de ieftine ca cele de la instituţiile de învăţământ superior din România. Sunt şi universităţi care se află în vârful clasamentelor internaţionale, unde un an de studiu costă câteva mii de euro. Absolvirea acestor instituţii ofe­ră însă reale avantaje la angajare.

În funcţie de profilul facultăţii şi de ţara în care studentul doreşte să studieze, fie că este vorba despre programe de licenţă, masterat sau doctorat, costurile de şcolarizare variază de la gratis pentru cetăţenii Uniunii Euro­pene care merg la studii în ţări ca Norvegia, Suedia sau Danemarca şi câteva mii de euro la prestigioasele universităţi americane ca Harvard, Columbia, Standford sau Georgetown.

Dacă în Europa, costul mediu pentru un an de studii depăşeşte rar pragul de 15.000 euro, în Statele Unite ale Americii, în funcţie de profilul facultăţii, costurile cursurilor de masterat variază între 20.000 – 80.000 dolari.

Gratis în ţările nordice

Astfel, Universitatea din Co­pen­haga, Danemarca, instituţie care a fost clasată în 2009 pe locul 48 în topul celor mai bune universităţi din lume, nu percepe taxă de şcolarizare studenţilor care provin din ţările UE. În plus, criteriile de admitere sunt aceleaşi cu cele solicitate studenţilor danezi, calitatea candidaţilor şi nivelul de pregătire fiind elementele esenţiale luate în considerare în procesul de recrutare.

Universitatea din Geneva, Elve­ţia ocupă locul 68 în topul mondial însă percepe o taxă de şcola­rizare comparabilă cu cele impuse de universităţile româneşti: 670 euro pe an. Universitatea din Amsterdam, ocupantă a locului 53 în topul mondial, oferă învăţă­mânt în limba engleză sau olandeză, în schimbul unei taxe de şcolarizare de 1.565 euro pe an.

Taxa anuală de şcolarizare în instituţiile de învăţământ superior de stat variază în Franţa între 150 – 900 euro, în timp ce într-o instituţie privată taxele sunt cuprinse între 3.000 – 7.000 euro.

3.500 lire sterline la Oxford

Universitatea Oxford, aflată pe locul 4 în topul mondial, percepe o taxă de şcolarizare pentru studenţii ce provin din UE de 3.500 lire sterline pe an. Studenţii care nu îşi permit să achite taxa anuală pot beneficia de reduceri de taxe sau burse de până la 2.000 lire sterline, universitatea britanică remarcându-se cu una dintre cele mai bogate oferte de bur­se şi reduceri.

Educaţia americană rămâne cea mai scumpă din lume. Un an la cea mai bună universitate din lume, Universitatea Harvard, cos­ta anul trecut 32.500 dolari. Dacă la această taxă de şcolarizare se adaugă şi taxele pentru serviciile de sănătate sau cele studenţeşti, taxa anuală ajunge la 47.215 dolari. Universitatea Yale, considerată a doua cea mai bună universitate din lume, percepe o taxă de şcolarizare anuală de 35.300 euro. La aceasta se adaugă şi banii necesari pentru cazare, masă, cărţi, suma totală ajungând la final de an la 49.000 dolari.

Studenţii îşi pot acoperi o parte din chetuielile de şcolarizare sau de întreţinere prin obţinerea unor burse. Acestea pot fi oferite de guvernele ţărilor respective, de insti­tuţii ale UE ori de diverse fundaţii. De asemenea, există şi asigurări de studii pentru cei care vor să înveţe în străinătate.

Cele mai citite

Aavancronica meciului decisiv Slovacia – România de la EURO 2024. Care sunt scenariile

Naționala României joacă miercuri partida decisivă în compania selecționatei Slovaciei pentru calificarea în optimile de finală ale Campionatului European de Fotbal UEFA EURO 2024,...

Construcție filosofică

O condiție a vieții izbutite este cunoașterea realității în care se trăiește. Împărtășesc opinia că, printre formele spiritului, filosofiei îi revine să asigure reflecția...

Remize albe la EURO 2024: Anglia-Slovenia 0-0 și Danemarca-Serbia 0-0. Se știu primele două meciuri din optimi

Marți s-a încheiat și cea de-a patra grupă de la EURO 2024, după meciurile Anglia - Slovenia, scor 0-0, respectiv Danemarca - Serbia, scor...
Ultima oră
Pe aceeași temă