17.5 C
București
duminică, 6 octombrie 2024
AcasăSpecialPotârcă, din caleaşcă în arest

Potârcă, din caleaşcă în arest

Fostul candidat la preşedinţia României Ninel Potârcă a scăpat de-a lungul timpului de aproximativ zece dosare penale, prejudiciile fiind de ordinul milioanelor de dolari. În unele cauze a fost scos de sub urmărire pe motiv că este rom şi nu ştie carte, în altele, pentru că i-ar fi ars arhiva de acte contabile.

Constantin Ninel Potârcă (care anul trecut, în campania electorală, a fost supranumit „Obama de Meteor”) şi nepotul său Toma Potârcă au fost reţinuţi de procurorii gorjeni pentru evaziune fiscală. Anchetatorii  deţin probe potrivit cărora, în anul 2009, Ninel Potârcă, în calitate de administrator al  SC AMSAI Prod SRL Tg Cărbuneşti, nu a înregistrat în documentele contabile suma de 749.167 lei provenită din vânzarea de îngrăşăminte chimice (uree şi azotat de amoniu), cauzând un prejudiciu la bugetul de stat de 276.820 lei. De asemenea, Ninel Potârcă mai este acuzat şi de faptul că, în luna august 2009, a înregistrat în evidenţele contabile  ale SC AMSAI Prod SRL Tg Căr­buneşti trei facturi fiscale emise de SC ROBIATEX SRL Tg Jiu ( unde administrator era nepotul său, Toma Potârcă), în valoare totală de 818.982 lei. Potrivit procurorilor, facturile nu atestau o tran­zacţie reală, ci au fost făcute special pentru a diminua baza de impozitare, creând un prejudiciu de 329.653 lei la bugetul de stat. Ninel şi Toma Potârcă de­ţi­neau părţi sociale la ambele societăţi.

A plătit 30.000 lei pentru distrugerea actelor contabile

Pentru a şterge urma faptelor, în cursul lunii februarie 2010 Ninel şi Toma Potârcă şi-au cesionat fără plată părţile sociale de la SC ROBIATEX SRL către Daniel Vochidă, cerându-i acestuia să distrugă documentele contabile ale societăţii. Pentru contribuţia sa la ştergerea urmelor, Vochidă  a primit 30.000 de lei. Alături de Ninel şi Toma Potârcă, anchetatorii l-au pus sub învinuire şi pe Vochidă pentru complicitate la evaziune fiscală. De asemenea, au învinuit-o  pentru complicitate şi pe Nicoliţa Nica, cea care a semnat cele trei facturi atestând astfel tranzacţiile ilegale. Procurorii au solicitat aseară arestarea pentru 29 de zile a lui Ninel şi Toma Potârcă. Anchetatorii susţin că arestarea ar fi necesară deoarece există probe care atestă că Ninel şi Toma Potârcă au făcut presiuni asupra martorilor şi în­vinuiţilor pentru a face declaraţii mincinoase. De asemenea, i-au învăţat pe făptuitori cum să distrugă actele finaciar-contabile, prejudiciind astfel ancheta.

Complice la spălarea a 8 milioane de dolari în dosarul RAFO

Ninel Potârcă este „colecţionar” de dosare penale  soldate cu NUP (neînceperea urmăririi penale) şi SUP (scoaterea de sub urmărirea penală). De-a lungul timpului, el  a fost acuzat  de evaziune fiscală în aproximativ zece dosare penale, dar a scăpat de fiecare dată în principal datorită dispariţiei documentelor contabile, fie în timpul unor  incendii, fie prin cesionarea firmelor  către analfabeţi,  care apoi  au pierdut documentele. De asemenea, a scăpat de inculpare şi prin cesionarea unor firme  către persoane care, în scurt timp, au murit. Evaziunea fiscală din aceste dosare depăşea 8.000.000 dolari. De notorietate a fost dosarul  în care  Ninel Potârcă a fost cercetat alături de persoane cunoscute, cum ar fi Marian Iancu (patronul echipei de fotbal FC Timi­şoara). Potârcă a fost acuzat că a făcut parte din lanţul de evaziune şi spălare de bani constituit pe reţeaua RAFO Oneşti-BalkanPetroleum-VGB Impex. Schema era simplă: Ninel Potârcă a dezmembrat şi vândut utilajele (furate) rafinăriei Arad către RAFO şi Carom Oneşti, după ce, pentru a le mări preţul, le-a trecut prin trei firme-fantomă pe care tot el le controla. RAFO Oneşti a cumpărat astfel fiare vechi pe post de utilaje noi cu 1400 miliarde de lei vechi (8 milioane de dolari). Rafo şi Carom au înscris apoi utilajele în actele contabile ca fiind intrate în funcţiune, deşi erau abandonate pe un  câmp. Una din aceste firme-fantomă cu care opera Ninel Potârcă era administrată de Nicoliţa Nica, pusă şi ea luni sub învinuire pentru complicitate la evaziune fiscală, în acelaşi dosar penal. În dosarul RAFO, grupul lui Marian Iancu  a fost trimis în judecată, însă Ninel Potârcă a scăpat pentru că anchetarea implicării sale a fost separată, iar dosarul penal a fost plimbat pe la mai multe parchete din ţară, pentru a fi uitat.

Parchetul General l-a iertat pentru că… nu prea ştie carte

Potârcă a scăpat şi de un alt dosar în care a fost cercetat de Parchetul General pentru emiterea a 33 de facturi fiscale false în valoare de peste 15 miliarde de lei vechi. În mod bizar, din dosar au dispărut  documentele contabile. După ce actele au fost reconstituite, au dispărut din nou. Procurorul Adina Ioana Năstase  de la Parchetul General a apreciat că Potârcă  trebuie scos de sub învinuire pen­tru că „este de etnie romă şi cu o pregătire şcolară precară”. Pe deasupra, procurorul Năstase a apreciat  că „nu sunt întrunite elementele constitutive ale in­fracţiunii” deoarece Ninel Potârcă „nu a refuzat nici un moment să pună la dispoziţia organelor de cercetare penală documentele contabile solicitate.” Pe deasupra, procurorul Năstase a susţinut că Ninel Potârcă nu a ştiut că facturile sunt false deoarece nu el le-a întocmit, ci o altă persoană care a decedat. Situaţie din 2003 este aproape identică cu cea de acum. Din nefericire pentru Ninel, autorul facturilor false din actualul dosar, Nicoliţa Nica, trăieşte. Ea este învinuită pentru complicitate şi, după reţinerea lui Potârcă, a dat declaraţii complete, susţin surse judiciare.

Şi procurorul arădean Ilarie Adinel Dan a fost generos cu Ninel Potârcă, iertându-l în 2004 pentru o evaziune fiscală de peste 43 miliarde de lei vechi. Procurorul Ilarie Dan a hotărât că nu se poate reţine comiterea infrac­ţiunii de evaziune fiscală întrucât lipseşte latura obiectivă”.  

Portret de lider naţional

Constantin Ninel Potârcă este un nume cunoscut în România. Are funcţia de vicepreşedinte al Uniunii Romilor Creştini, este membru în bordul UGIR  1903, ca şef al patronatului romilor ( graţie lui Ovidiu Tender, inculpat şi el în dosarul RAFO-Carom) şi are un palat în cartierul Meteor din Tg. Jiu. Este unul dintre cei mai bogaţi romi din ţară. Potârcă  şi-a lansat candidatura la Preşedinţia României  în octombrie 2009, într-o caleaşcă, plecarea făcându-se de la palatul său din cartierul Meteor. Caleaşca s-a oprit  la Coloana Infinitului, unde erau adunaţi susţinătorii săi şi unde consilierul judeţean din partea PSD, Nelu Pavel l-a proclamat pe Potârcă drept „Obama de Meteor”.

Ultima oră: Judecătoria Târgul Jiu a decis marţi seară eliberarea din arest a lui Ninel Potârcă. Potârcă nu a părăsit însă arestul, fiind imediat reţinut într-un alt dosar de evaziune fiscală., faptele fiind săvârşite la sfârşitul anului 2009 începutul anului 2010. Astăzi la ora 14.00 Parchetul Tribunalului Gorj va solicita din nou arestarea lui Potârcă, arătând că suspectul săvârşeşte faptele în grupare organizată.  Vom reveni cu amănunte în cursul zilei de azi.

În fapt, în acest nou dosar cei doi sunt învinuiţi pentru faptul că în calitate de administratori ai SC CENTRUM CONSULTING SRL au depus la DGFP Gorj un decont de TVA aferent unor achiziţii ale firmei de la SC ROBIATEX SRL Târgu-Jiu, în valoare de 23.000.000 lei, pe stoc neexistând marfă de valoarea menţionată. Astfel, învinuitul Potârcă Constantin Ninel, administrator al SC CENTRUM CONSULTING SRL, a înregistrat în contabilitate cheltuieli ce nu au la bază operaţiuni reale, respectiv factura fiscală seria GJ 214 din 21.09.2009, emisă de învinuitul Potârcă Toma, pentru suma de 23.800.000 lei, achitată cu chitanţa seria GJ nr. 174 din 30.01.2010 emisă de SC ROBIATEX SRL Tg.-Jiu. Prejudiciul creat bugetului de stat este de 3.800.000 lei.


Cele mai citite

BEC a respins „ca inadmisibilă” a doua candidatură a Dianei Șoșoacă

Diana Şoşoacă, eliminată din cursa electorală pentru Cotroceni, în urma unei decizii definitive a Curţii Constituţionale, a mai depus un dosar de candidatură, cu...

Mașină lovită de tren în Argeș. Șoferul a scăpat cu viață

Un bărbat de 51 de ani a fost implicat într-un accident grav într-o comună din județul Argeș, după ce mașina sa a fost lovită...

Dopamina politicii sau genetica minciunii

Oamenii politici care nu-și recunosc greșelile, devin antipatici. Tac sau își raționalizează răspunsul, se uită în jur și-și recalibrează discursul. Avem un recul când...
Ultima oră
Pe aceeași temă