Toate posturile de radio publice sau private din Atena au încetat emisia luni, organizând o grevă de 24 de ore la care participă jurnalişti, tehnicieni şi personalul administrativ, relatează AFP şi Mediafax.
Sindicatele din radio au denunţat „uraganul disponibilizărilor” şi „încălcarea convenţiilor colective” de lucru în posturile de radio din Grecia, conform comunicatului comun.
Criza datoriilor care afectează ţara de doi ani, precum şi restricţiile impuse de o serie de legi asupra flexibilităţii forţei de muncă în schimbul împrumuturilor internaţionale au afectat puternic mass-media din Grecia. Două cotidiene care existau de peste zece ani s-au închis în 2010.
Personalul cotidianului de stânga Eleftherotypia, care datează încă de la îndepărtarea dictaturii coloneilor în 1974, a fost în grevă două zile săptămâna trecută, reclamând neplata salariilor de două luni.
Sectorul mass-media cel mai afectat este audiovizualul, un peisaj complet nereglementat unde disponibilizările, nesiguranţa şi salariile în scădere sunt obişnuite.
Cei 650 de jurnalişti, tehnicieni şi angajaţi administrativi ai postului privat de televiziune grec Alter, puternic îndatorat, au participat la mai multe greve în ultimele luni pentru a protesta faţă de neplata salariilor timp de şapte luni.
Instituţii media publice, Radioteleviziunea publică (Ert), precum şi agenţia de presă grecească (Ana, semi-oficială) au manifestat prin întreruperea muncii săptămâna trecută pentru a denunţa reducerea salariilor şi a personalului după adoptarea unei legi recente cu privire la şomajul tehnic.
Conform unei legi recente ce vizează reducerea personalului organismelor publice, Ert şi Ana încadrează mai mult de 20.000 de persoane, dintre care majoritatea aproape de vârsta de pensionare, ce trebuie trimise în şomaj tehnic până la sfârşitul anului.
Sindicatele din mediul public şi privat, Adedy şi Gsee, au făcut apel la o grevă generală, joi, împotriva măsurilor, prima după desemnarea la început de noiembrie a guvernului de uniune naţională condus de Lucas Papadermos, după demisia guvernului socialist condus de Georgios Papandreou.