16.3 C
București
miercuri, 18 septembrie 2024
AcasăSpecialPortul Constanta – baza de tranzit pentru droguri si marfuri de contrabanda

Portul Constanta – baza de tranzit pentru droguri si marfuri de contrabanda

» Autoritatile americane arata cu degetul spre terminalele de containere din Portul Constanta.
» Stupefiantele trimise din Orient ajung in Occident via Romania.

Faptul ca portul constanta este cel mai mare din Marea Neagra are si dezavantaje. Potrivit unui studiu publicat zilele trecute de catre Departamentul de stat SUA, Romania este o importanta tara de tranzit pentru drogurile care circula pe ruta Balcanilor de Nord. Americanii apreciaza ca porturile maritime romanesti si in special Portul Constanta sunt tintele preferate ale transportatorilor. Potrivit raportului care a centralizat intreaga activitate a structurilor antidrog pe 2009, drogurile care tranziteaza Romania sunt opium, morfina si heroina, care vin dinspre Afganistan si sunt transportate catre Europa Centrala si de Vest. Drogurile sintetice si precursorii merg dinspre Vest catre Est, prin Turcia si Orientul Mijlociu, tot catre Afganistan, pentru rafinarea opiumului si transformarea lui in heroina.

 

De altfel, in ianuarie anul trecut, in Portul Constanta Sud-Agigea a fost descoperita cea mai mare captura de stupefiante din ultimii zece ani din Romania: 1.200 de kilograme de cocaina ascunsa intr-un container. Marfa are o valoare pe piata drogurilor de 100 milioane euro. "Reteaua de crima organizata este formata din cetateni romani si straini", a explicat dupa efectuarea cercetarilor comisarul-sef Aurelian Pavel, seful BCCOA Constanta. Incarcatura venise in decursul lunii decembrie 2008 in port. In acte containerul figura ca incarcat cu lemn de brad, iar ofiterii antidrog romani monitorizau reteaua de aproximativ trei luni. De altfel, imediat dupa 1989, Portul Constanta a intrat in atentia traficantilor din America Latina.

 

Un container ce figura in documentele vamale ca fiind incarcat cu tigla expediat din America de Sud a fost desigilat, iar in loc de materiale de constructii, politistii au descoperit opt tone de opium. La acea data evenimentul a fost considerat un caz izolat, o incercare a traficantilor de a testa vigilenta autoritatilor. Structurile antidrog din Romania estimeaza ca 80% din drogurile care intra in Romania au ca destinatie tari din Europa de Vest. Un trend crescator a fost constatat si in folosirea Romaniei ca punct de transfer pentru cocaina provenind din America de Sud si destinata Europei de Vest, lucru confirmat de captura de cocaina mentionata mai sus.

Sute de nave operate, zeci de tone de transporturi ilegale
Anul trecut s-au produs cateva modificari in structura si organizarea serviciilor de specialitate antidrog si de frontiera la nivelul Ministerului de Interne. Noua Directie Operativa Porturi Maritime (DOPM) din compunerea Politiei de Frontiera Romane raspunde exclusiv de combaterea infractiunilor in terminale si la bordul navelor, in timp ce serviciile antidrog pe care le detineau politistii de frontiera au fost comasate sub conducerea Brigazii de Combatere a Criminalitatii Organizate si Antidrog (BCCOA). Transferul structurilor antidrog de la frontiera la BCCOA este vazut de unii drept o miscare buna, care centralizeaza actiunile specifice sub cupola unei singure institutii, in timp ce altii cred ca astfel a fost redusa capacitatea statului roman de a combate fenomenul.

 

Realitatea din teren arata ca, cel putin deocamdata, infiintarea DOPM s-a soldat cu o serie de capturi importante de marfuri de contrabanda in porturile maritime. Raportul acestei structuri pe ultimele sase luni de activitate include 20 de evenimente in care au fost implicate si sunt cercetate 36 de persoane pentru infractiuni de incalcare a dreptului de proprietate intelectuala, contrabanda, facilitarea sederii ilegale a strainilor in Romania, trafic ilegal cu substante interzise, fals material, evaziune fiscala, furt calificat si altele. Politistii de frontiera din port impreuna cu vamesii au descoperit si confiscat nu mai putin de 1.268.110 pachete de tigari de contrabanda, cu o valoare de 14.615.409 lei, 120 sticle de whisky, cu o valoare de 6.600 lei, 6.480 perechi incaltaminte, cu o valoare de 648.000 euro si alte produse contrafacute.

 

Valoarea marfurilor indisponibilizate este de aproximativ 20 de milioane de lei. Tigarile au ramas in topul marfurilor de contrabanda aduse in Romania pe cale maritima. Anul trecut au fost interceptate doua transporturi importante de tigari, in valoare de peste patru milioane de euro. "Fiecare transport continea peste noua milioane de tigarete", a precizat agentul de politie Marius Niculescu, purtatorul de cuvant al DOPM.

Greu de depistat
Intre transporturile de stupefiante si alte marfuri interzise nu exista o legatura directa, insa modul de operare a celor care le trimit in Romania este acelasi. Cantitati mai mici sau mai mari sunt ascunse in interiorul containerelor, in spatele marfurilor care sunt transportate in mod legal, cu documente. In declaratiile vamale figureaza bineinteles doar incarcatura obisnuita. Metoda, denumita in termeni de specialitate "capac", desi este veche, are mari sanse de reusita, mai ales atunci cand cele doua incarcaturi puse laolalta contin marfuri sau produse de aceeasi greutate si volum, astfel ca la cantarire nu este nimic suspect. si cum, o data cu armonizarea legislatiei conform nomelor UE, a scazut aproape la jumatate numarul maxim de containere pe care autoritatile au voie sa le desigileze in decursul unui an, depistarea transporturilor ilegale este din ce in ce mai greu de realizat.

Cele mai citite

Liga Campionilor la fotbal: Bayern Munchen a zdrobit Dinamo Zagreb cu 9-2

Bayern Munchen a realizat scorul primei etape a Ligii Campionilor la fotbal, în noul format, 9-2 cu Dinamo Zagreb, marţi seara, pe Allianz Arena. În...

Liga Campionilor la fotbal: Bayern Munchen a zdrobit Dinamo Zagreb cu 9-2

Bayern Munchen a realizat scorul primei etape a Ligii Campionilor la fotbal, în noul format, 9-2 cu Dinamo Zagreb, marţi seara, pe Allianz Arena. În...

Parlamentul Georgiei interzice prin lege propaganda LGBT

O lege împotriva propagandei LGBT a fost adoptată de Parlamentul Georgiei, marți. Este legea supra "valorilor familiale şi protecţiei minorilor", inspirată de legislația rusească...
Ultima oră
Pe aceeași temă