0.9 C
București
joi, 26 decembrie 2024
AcasăSpecialPortile parcului "Tetarom" Cluj, fortate de un investitor misterios

Portile parcului „Tetarom” Cluj, fortate de un investitor misterios

Un nou mare investitor strain isi va anunta public intentia de a-si localiza productia in Cluj-Napoca in primele zile ale lunii decembrie. Locul pe care administratia locala il va aloca amplasamentului viitoarei investitii este in parcul industrial „Tetarom I”, care se va extinde in acest scop, la inceputul anului viitor, cu inca 5 hectare.
Decizia acestei extinderi a fost luata, ieri, intr-o intrevedere cu principalii factori de decizie la nivelul judetului, presedintele CJ, Marius Nicoara, directorul „Tetarom” SA, Viorel Gavrea, arhitectul-sef al judetului, Radu Spanu, precum si reprezentantii Directiei Juridice a CJ.
Directorul societatii care administreaza parcul „Tetarom I”, Viorel Gavrea, a declarat ca extinderea se face „pentru un client deja stiut”, oarecum la presiunea unui investitor important. Societatea cu capital strain s-a asigurat prin clauze contractuale ca numele sau nu va fi facut public, pentru a se proteja de concurenta acerba.
Cu toate acestea, reprezentantii Consiliului Judetean au anuntat ca primul efect al prezentei investitorului „misterios” in oras va fi cresterea ratei de angajare a absolventilor de studii universitare din regiune.

Nume de investitor tinut la secret

Modificarile juridice pe care le implica punerea in practica a deciziei de extindere se refera la particularizarea in extrasul de carte funciara a noii parcele de circa 5 hectare, ca fiind „proprietate a judetului in administrarea Consiliului Judetean, prin „Tetarom” SA”. In zona amplasamentului parcului industrial exista deja circa 77 de hectare de teren „proprietatea ju-detului in administrarea CJ”. Printre acestea o parte sunt acoperite de padure, pe o parcela este amplasat Muzeul Etnografic al Clujului, precum si parcul „Tetarom”, care are pana la aceasta ora 27 de hectare.
O alta modificare care trebuie operata, potrivit directorului „Tetarom”, se refera la obtinerea de autorizatii de la departamentul specializat din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor, prin care si cele 5 hectare sa fie cuprinse in statutul de „parc industrial”. Reamintim ca derularea de activitati economice in astfel de spatii are o serie de avantaje fiscale pentru cei care functioneaza in cadrul acestuia.
Totodata, este necesara extinderea infrastructurii si pentru Cluj-Napoca a fost adoptata deja, de o luna, o hotarare prin care se aloca fonduri pentru extinderea drumului de acces. Daca initial acest proiect viza devierea circulatiei dincolo de parcul industrial, acum se cumuleaza doua functiuni, iar astfel acesta va servi si extinderii „Tetarom I”.

Trei parcuri „Tetarom”
in Cluj

Reamintim ca in judetul Cluj exista trei parcuri „Tetarom”, primul fiind un parc cu profil tehnologic, al doilea fiind in constructie si ocupat de o singura societate, „Emerson”, precum si „Tetarom III”, care, desi este doar in stadiul de proiect, are precontracte, sau promisiuni de inchiriere, pentru mai multe hectare decat suprafata prevazuta, de 105 hectare.
Mai mult, cererea acerba de amplasamente pentru investitori a dus la aparitia unor parcuri industriale private. Unul dintre acestea si-a deschis recent portile in orasul Dej, iar un altul in Campia Turzii.

Cele mai citite

Alba Iulia suspendă taxa de promovare turistică, după cererea hotelierilor

Consiliul Local Alba Iulia a votat, la începutul acestei săptămâni, pentru suspendarea taxei de promovare turistică, care se aplica turiștilor cazați în municipiu. Decizia...

Energia vântului aduce magie de Crăciun: Exporturi record de curent electric pentru România

Conform datelor Transelectrica, zilele propice pentru producția eoliană au fost rare în 2024 România s-a bucurat de un surplus energetic semnificativ în dimineața zilei de...

România riscă să devină nerecomandată pentru investiții: perspective economice sumbre pentru 2025

România încheie anul 2024 cu un climat economic îngrijorător, marcat de incertitudini politice și economice care ar putea afecta grav stabilitatea financiară a țării....
Ultima oră
Pe aceeași temă