23.9 C
București
sâmbătă, 29 iunie 2024
AcasăSpecialPoliţiştii au întors camerele ca să nu filmeze traficanţii!

Poliţiştii au întors camerele ca să nu filmeze traficanţii!

Şeful de tură de la punctul de trecere a frontierei Oancea ar fi schimbat direcţia de filmare a camerelor cu termoviziune astfel încât contrabandiştii să poată trece nestingheriţi prin vamă cu o încărcătură-record de peste 400.000 pachete de ţigări.

Ancheta Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră (IGPF) a dezvăluit principalul element ce a făcut posibilă trecerea peste Prut, în noaptea de 5 spre 6 noiembrie, a unui transport de 422.000 de pachete de ţigări: complicitatea şefului dispozitivului poliţiei de frontieră. Şeful de tură de la Sectorul PF Oancea avea la dispoziţie două autospeciale „Land Rover” dotate cu aparatură de termoviziune, ce pot vizualiza pe timp de noapte orice mişcare din zona frontierei. Deşi echipamentele trebuiau să supravegheze frontiera pe direcţii planificate, şeful de tură a schimbat orientarea camerelor. Practic, este ca şi cum poliţiştii s-ar fi întors cu spatele. Conducerea IJPF Galaţi a dispus transferarea poliţistului la un compartiment neoperativ şi cercetarea sa pentru „neglijenţă manifestată în îndeplinirea îndatoririlor de serviciu”. El riscă să fie dat afară din poliţia de frontieră, dar se va alege şi cu dosar penal, pentru că raportul controlului IGPF a fost transmis la DNA. IJPF nu a furnizat numele poliţistului, dar potrivit unor surse ar fi vorba de Leonard Vâlcescu, ofiţer 3 la SPF Oancea.

Poliţişti contrabandişti

Acest caz confirmă faptul că în ultimul timp la graniţa de est a apărut o specie de poliţişti care fac contrabandă cu ţigări. În mai 2011, Tudor Vladimirescu, agent principal la IJPF Galaţi şi Cătălin Dimitriu, agent principal la Poliţia Municipiului Galaţi, au fost arestaţi după ce au fost prinşi în flagrant în timp ce transportau, cu două autoturisme 20.000 pachete de ţigări. Anul trecut, IJPF Galaţi, în colaborare cu DIICOT şi SRI, l-au reţinut pe agentul şef Nicolae Miloşevici, de la Poliţia de Frontieră din Isaccea, care coordona un grup de 8 contrabandişti. Filiera sa deţinea  mai multe ambarcaţiuni, o autoutilitară „Fiat Ducato”, un „Opel Astra” şi un „BMW”. În momentul flagrantului, a fost descoperit un transport de 70.145 pachete de ţigări, în valoare de 50.000 euro.

Metoda „capac”

În ultimii ani, cea mai utilizată metodă de trecere a ţigărilor moldoveneşti a fost metoda “capac”, ce presupune modificarea autovehiculelor, pentru crearea spaţiului în care să fie ascunse ţigările. În 2007, poliţiştii au descoperit 97.950 pachete de ţigări în pereţii dubli ai unei cisterne care transporta 18 t de ulei comestibil, importat din R. Moldova. Într-un TIR care transporta cărbune în Grecia au fost descoperite 349.910 de pachete de LM. În două autocare care făceau curse către Roma au fost descoperite 70.000 de pachete. Într-un TIR care transporta lădiţe de lemn pentru o societate din Vaslui, a fost descoperit un transport de 230.000 de pachete de ţigări “Plugarul”, în valoare de 5,5 miliarde lei vechi.

Cele mai citite

Congres USR: Partidul își alege astăzi un nou Birou Național și candidatul la alegerile prezidențiale

USR îşi alege astăzi noua conducere a partidului, dar şi candidatul la prezidenţiale. Delegații USR se reunesc, la București, pentru Congersul partidului unde își vor...
Ultima oră
Pe aceeași temă