4.1 C
București
vineri, 29 noiembrie 2024
AcasăSpecialCel mai mare târg de carte din lume, la Frankfurt

Cel mai mare târg de carte din lume, la Frankfurt

La Frankfurt Book Fair au fost prezenți anul trecut peste 7.500 de expozanți din peste 100 de țări, cu peste 275.700 de vizitatori.  

Târgul, care s-a desfășurat anul acesta între 11 și 15 octombrie, repre-zintă cel mai important eveniment din industria mondială a cărții și a drepturilor de autor. La această ediție au fost prezenți peste 10.000 de jurnaliști și au avut loc peste 4.000 de evenimente. Primele trei zile ale târgului nu sunt deschise publicului larg.

Anul acesta Frankfurter Buchmesse a fost locul de întâlnire al cremei literare. Deschis de Angela Merkel şi de Emmanuel Macron, evenimentul ar avea  aproape iz politic, dacă n-ar fi fost alături și unii dintre scriitorii cei mai bine cotați ai momentului precum Margaret Atwood, Dan Brown, Nicholas Sparks, Michel Houellebecq, Ken Follett, Cecilia Ahern, Paula Hawkins, Alain Mabanckou, Leila Slimani și mulți alții. Franța, care este țară-invitată, a anunțat venirea a 180 de scriitori.

Ediția de anul acesta a celui mai vechi târg de carte a ales ca temă libertatea de exprimare, cu trimitere în special la scriitorii din Turcia. 

Scriitori români prezenți la târg

Printre evenimentele Frankfurter Buchmesse s-a numărat și lansarea roma-nului “Fantoma din moară”, de Doina Ruști, apărut recent la Klak Verlag, din Berlin, în traducerea Evei Ruth Wemme.

Lansarea cărții a avut loc sâmbătă, 14 octombrie, în formula unei dezbateri pe marginea ei, despre istorie și vinovăție. Alături de Doina Ruști, au fost invitați Jan Cornelius și Jörg Becken, istoric și editor berlinez. 

Romanul “Fantoma din moară”, apărut în 2008 la Editura Polirom, este o parabolă complexă a comunismului românesc, un roman dens și apăsător despre labilitatea adevărului. Povestea cutremurătoare a unei învățătoare din anii ‘80 se întâlnește peste timp cu suferința unui dascăl din perioada interbelică. Amestec de realitate și fantastic, scris în formula unui thriller, romanul devine treptat o frescă a perioadei comuniste, de la stalinism la căderea Zidului Berlinului.

Nominalizat la numeroase premii, “Fantoma din moară” a fost recompensat cu Premiul pentru Proză al Uniunii Scriitorilor din România. 

Scriitoarea Doina Ruști, este una dintre cele mai apreciate voci feminine ale literaturii contemporane, care s-a impus în special prin romanele cu tematică diversă şi construcţie solidă. 

Dintre romanele sale, une-le reeditate în colecția Top 10+, amintim “Fantoma din moară” (2008),  “Zogru” (2006) și “Lizoanca” (2009), “Manu-scrisul fanariot” (2015) și “Mâța Vinerii” (2017). 

Scriitoare, muzician și regizor de teatru, Eva Ruth Wemme, traducătoarea romanului “Fantoma din moară”, s-a făcut cunoscută prin volumul “Meine 7000 Nachbarn”, dar este și autoarea a numeroase traduceri din literatura română.  

Cele mai citite

Seară regală dedicată Curajului Civic. Campioni și Eroi: Curaj, Performanță, Civism

Majestatea Sa Margareta Custodele Coroanei române a găzduit, joi seară, în Sufrageria de Stat de la Palatul Regal, o seară dedicată curajului civic. În cadrul...

FCSB-Olympiakos Pireu 0-0. Roș-albaștrii sunt foarte aproape de primăvara Europa League

FCSB a obţinut un rezultat de egalitate important cu echipa greacă Olympiakos Pireu, 0-0, joi seara, pe Arena Naţională din Bucureşti, în etapa a...
Ultima oră
Pe aceeași temă