17.6 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăSpecial"Poliţia Sidex", protectoarea hoţilor

„Poliţia Sidex”, protectoarea hoţilor

Comandantul postului de poliţie de la ArcelorMittal şi alţi 4 agenţi asigurau protecţia grupului de 39 de hoţi de laminate şi piese metalice.

Procurorii DIICOT Galaţi au dispus trimiterea în judecată a membrilor celei mai numeroase grupări care se ocupa cu furtul de laminate şi materiale metalice de pe platforma combinatului ArcelorMittal, formată din 44 de persoane, printre care comisarul-şef Vasile Hulea, comandantul „Poliţiei Sidex” (Biroul de Poliţie Platformă Industria­lă din cadrul IPJ Galaţi) şi alţi patru poliţişti din subordinea sa, un agent de pază şi salariaţi ai combinatului. Constituirea grupului a fost pusă la cale de Nelu Pelin, administrator al SC Dulce şi Amar SRL din comuna Pechea, Marian Ionaşcu, Tănăsache Dănăilă, Valentin Tudorache, şi Nicu Ifrim, agent la WBC Security, firma care se ocupă de paza platformei siderurgice. Activitatea infracţională era coordonată de o „celulă” formată din cei cinci „fondatori”, comisarul-şef  Vasile Hulea şi agentul de poliţie Marian Munteanu, care se întâlneau şi hotărau toate detaliile loviturilor. Cei 44 furau tot ce puteau transforma în bani, de la tabla aflată în depozitele de materiale finite ale laminoarelor la lingouri de zinc, electrozi de sudură, piese şi dispozitive precum rulmenţi sau şufe metalice. Valoarea pagubelor produse ArcelorMittal este de 670.049 lei. Hoţii aveau în dotare un trailer cu care erau scoase pe porţile combinatului orice cantitate de laminate sau piese metalice. Acuzaţiile pentru care membrii grupării au fost trimişi în judecată sunt „constituirea sau aderarea la  un grup infracţional organizat şi furt calificat cu consecinţe deosebit de grave”. Cei cinci care au iniţiat organizarea bandei sunt judecaţi sub stare de arest, iar ceilalţi 39 sunt judecaţi în stare de libertate, comisarului-şef Hulea şi agentului Munteanu fiindu-le interzis să părăsească Galaţiul.

„Poliţia Sidex” se ocupa de NUP-uri 

Gruparea avea un sistem de protecţie foarte bine pus la punct, format din 5 poliţişti, comisarul-şef Hulea reuşind să atragă în gaşcă, pe lângă judiciaristul Marian Munteanu, şi alţi trei agenţi de poliţie, Gheorghe Apăunei, Săndel Maftei şi Mircea Olaru. În cazul în care unul dintre furturi era descoperit de agenţii de la WBC Security, comandantul şi cei patru agenţi de la „Poliţia Sidex” soluţionau dosarele penale cu NUP sau neînceperea urmăririi penale. De aceea, poliţiştii mai sunt puşi sub acuzare de DIICOT şi pentru săvârşirea infracţiunilor de favorizare a infractorului şi fals intelectual, pentru că au soluţionat favorabil dosarele penale în care inculpaţii erau cercetaţi pentru sustragerile de produse siderurgice.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă