În timp ce unele cauze ale depresiei sunt foarte bine cunoscute – evenimente traumatice, factorii socio-economici, stresul de la locul de muncă -, alte cauze sunt mai puțin cunoscute – genetica sau chimia creierului. Un psiholog american a lansat o nouă teorie potrivit căreia corpul poate îmbolnăvi mintea iar depresia poate fi o reacție alergică sau imunologică.
Un articol recent din The Guardian, atrage atenția asupra activității lui George Slavich, un psiholog clinic de la Universitatea din California, din Los Angeles, care consideră că principala cauză a depresiei este inflamația: "Nici măcar nu putem vorbi despre o condiție psihiatrică. Aceasta nu implică psihologie, implică părți egale de biologie și sănătate fizică”.
Sistemul imunitar al organismului declanșează inflamația acută atunci când se luptă cu un virus sau cu o boală. Dar inflamația cronică, cea care nu dispare niciodată, este cunoscută ca fiind asociată cu boli grave precum artitra, astmul, boala Crohn și multe altele.
Citește și: De ce femeile de succes sunt mai predispuse depresiei
De-a lungul timpului, medicii au observat că există o legătură între depresie și inflamație. La pacienții cu boli legate de inflamație sau care sunt tratați cu medicamente care pot produce inflamarea ca un efect secundar, ratele de depresie sunt mai mari decât în cazul celorlalți oameni.
Există studii preliminare care recomandă administrarea simultană a medicamentelor antiinflamatorii și a antidepresivelor. Acest tratament combinat îmbunătățește nu numai simptomele persoanelor cu depresie, dar și crește și numărul persoanelor care răspund la tratament, potrivit The Guardian. Efecte similare au fost descoperite în cazul administrării medicamentelor antidepresive în combinație cu Omega 3 și curcumina.
Citește și: Remedii naturale pentru depresie care merită încercate