0.2 C
București
vineri, 27 decembrie 2024
AcasăSpecialPlictiseala mare!

Plictiseala mare!

Ne apropiem de mijlocul verii si grilele lunii iulie degaja o mare plictiseala. Realizatorii de programe parca sufera de insolatie si nu mai sunt in stare sa produca nimic nou. Gusturile telespectatorilor sunt diferite, fireste, dar  ce li se ofera in aceasta vara nu poate multumi pe nimeni. Programe estivale nu prea exista si reluarile domina grilele.

Au intrat, de fapt, si televiziunile in concediu. Grile estivale nu s-au conceput, pentru ca vara aceasta este speciala. Luna iunie a avut drept punct de atractie Campionatul European de Fotbal iar televiziunea publica l-a gazduit generos, luand caimacul audientei. Luna august va fi luna Jocurilor Olimpice unde tot postul public va fi vedeta prin transmisiile sale. Iata ca doua luni ale verii si-au gasit grila ideala in sport, si nu mai avea nici un rost ca televiziunile private sa investeasca in emisiuni estivale si filme de valoare, cand ochii telespectatorilor erau pe fotbal si vor fi pe manifestarile Jocurilor Olimpice. Peste toate, aceasta vara speciala a mai "beneficiat" si de alegerile locale, care au prefatat alegerile parlamentare din toamna. Sportul si politichia ne-au lasat fara grile de vara solid consolidate. Au disparut din program pana si sitcomurile, acele seriale cu pretentii de comedioare, unele mai bine realizate, altele de duzina. Dupa 524 de episoade au obosit si realizatorii de la Pro TV sa mai produca "La bloc". Acest "batran" sitcom a suferit si prin emigrarea unui grup de interpreti la Kanal D, printre ei aflandu-se si Dragos Mostenescu, actor care mai contribuia substantial si la scenariul comedioarei. Dragos Mostenescu s-a mutat apoi de la Kanal D la Prima TV, unde a conceput un original sitcom "Nimeni nu-i perfect", in care si juca savuros un personaj obligat sa apeleze la travesti ca sa-si castige existenta. Fara sa aiba parte de o insistenta publicitate "Nimeni nu-i perfect" s-a remarcat totusi, ca un sitcom reusit. Actiunea avea personaje bine definite, de la Dana (Dragos Mostenescu) pana la batranul ambasador (Sebastian Papaiani), tinerii actori, ce interpretau pe adolescentii cu preocupari trasnite, erau fermecatori si scenariul ocolea abil vulgaritatea. Dar si "Nimeni nu-i perfect" a intrat in vacanta. Desigur, telespectatorii au gusturi diferite. Unii prefera sitcomurile mai mult sau mai putin vulgare, altii telenovelele, altii emisiunile culturale pe care le cauta cu disperare si nu le gasesc decat la TVR Cultural. "De gustibus non disputandum" ziceau latinii si zicerea lor a ramas valabila pana astazi pentru ca gusturile nu se discuta. E drept, insa sa cultivi insistent vulgaritatea in numele audientei, ca asa ar vrea publicul, nu-i o solutie ideala pentru prestigiul televiziunilor care au pretentia de a fi nationale.

"In numele unui grup de telespectatori, dr. S.T." ne scrie o epistola discutabila si vehementa in condamnarea unor "vedete" ce apar des pe micul ecran. Amintim "grupului" ca, totusi, trebuie sa respectam gusturile celor care prefera pe unii invitati, moderatori, prezentatori, sau artisti, mai ales, cand unii dintre ei sunt chiar indiscutabil profesionisti. "Grupul" ne scrie: "Toate statisticile de audienta a programelor tv sunt false. Nu stim cine a facut ca telenovela «Inima de tigan» sa aiba o audienta maxima, desi foarte putina lume o agreeaza". Ne pare rau dar "grupul" se insala. Datele noastre il contrazic. Telenovela postului Acasa TV si-a castigat audienta pentru ca folosea o distributie de actori valorosi si avea un scenariu atractiv. Cat priveste invocarea a numeroase persoane ce ar polua prin prezenta lor emisiunile tv, "grupul" dovedeste lipsa de toleranta si patima. Dansii ar fi putut sesiza insistenta cultivarii din diverse interese patronale a unor politicieni de catre anume televiziuni, dar nu o fac, cu toate ca exemplele sunt multe si deranjante. "Cui oare ii place Teo care se muta de pe un canal pe altul dupa ce a dus la scaderea audientei televiziunii respective?", se mai intreaba "grupul". Teo isi are famecul ei dar, din pacate, a mizat doar pe o latura a sa si incet, incet, s-a plafonat pierzand din simpatizantii sai. "Si acum sa vorbim de prezentatorii de stiri. (…) Andreea Esca vorbeste (…) rapid si nu o inteleg decat cei care o sprijina. Ce ar fi daca ar trebui sa sustina o conferinta? Ar trebui sa invete sa vorbeasca (…)". Andreea Esca nu este o prezentatoare, ci o jurnalista de marca, iar buletinele de stiri de la Pro TV pe care le comunica au cea mai mare audienta, tocmai pentru ca sunt relatate alert de dansa. "Grupul" mai enumera si alte persoane criticate vehement pentru aparitiile lor pe sticla, dar argumentele oferite sunt subrede. Intelegem revolta acestui "grup", ca si a altor "grupuri" fata de prestatiile multor "personaje" devenite vedete, ce isi castiga notorietatea doar prin promovarea insistenta in tot felul de emisiuni, dar nu trebuie sa vedem numai partea goala a paharului.

 

ileana.lucaciu@romanialibera.ro

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă