17.6 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăSpecialPlanurile președintelui iranian, după ce va fi înfrânt Statul Islamic

Planurile președintelui iranian, după ce va fi înfrânt Statul Islamic

Preşedintele iranian, Hassan Rohani, a declarat că este pregătit să discute un „plan de acţiune” pentru viitorul unei Sirii după război, în urma înfrângerii grupării teroriste Statul Islamic, informează Mediafax.

Iranul, care-l sprijină pe preşedintele sirian Bashar al-Assad, a ocolit anterior eforturile occidentale de a găsi o soluţie politică la conflictul din Siria.

Citește și: Jens Stoltenberg: Este nevoie de o coordonare cu Rusia în privința Siriei, pentru a se evita orice ”incident”

Rohani a declarat duminică, într-un intervu pentru postul NPR, că Iranul este pregătit să înceapă „să organizeze discuţii şi dialoguri cu scopul de a determina şi de a se ajunge la încheierea viitorului plan de acţiune după ce teroriştii sunt izgoniţi din acel teritoriu”.

Însă el a subliniat că ţările care luptă împotriva SI „trebuie să acţioneze la unison şi să aibă o formulă care este necesară pentru a-i izgoni pe terorişti imediat”.

Rohani a adăugat că este nevoie ca regimul al-Assad să fie inclus în această „ajungere la un plan de acţiune”, o propunere pe care Statele Unite au respins-o până acum.

În alt interviu, Rohani a declarat că este un lucru larg acceptat în rândul statelor occidentale ca al-Assad să rămână la putere.

„Eu cred, în prezent, că toată lumea a acceptat (faptul) că preşedintele (sirian Bashar al-)Assad trebuie să rămână la putere, pentru ca să putem lupta împotriva teroriştilor”, a declarat el duminică pentru CNN.

Citește și: Francois Hollande: Avioanele franceze au DISTRUS o tabără de antrenament din estul Siriei

Occidentalii îi cer lui al-Assad să plece de la putere, din cauza războiului civil, care s-a soldat cu peste 240.000 de morţi şi care a obligat aproximativ patru milioane de oameni să fugă din calea violenţelor.

„În Siria, unde primul nostru obiectiv este izgonirea teroriştilor şi lupta împotriva teroriştilor cu scopul de a-i înfrânge, nu avem altă soluţie decât să consolidăm autoritatea centrală şi Guvernul central ale acestei ţări ca pe un sediu central al puterii”, a subliniat preşedintele iranian, aflat în vizită la New York, la Adunarea Generală a ONU.

Însă Rohani a declarat că este necesar ca şi opoziţia siriană să aibă un rol.

„Imediat ce această mişcare atinge varii niveluri de succes şi începe să izgonească teroriştii pas cu pas, atunci alte planuri este necesar să fie implementate, astfel încât să auzim şi vocile opoziţiei”, a spus el.

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă