26.1 C
București
vineri, 27 septembrie 2024
AcasăSpecialPietele din Hunedoara, sufocate de contrabanda cu tigari

Pietele din Hunedoara, sufocate de contrabanda cu tigari

» Politistii din judetul Hunedoara nu mai stiu ce sa faca pentru a pune capat contrabandei cu tigari netimbrate. Raziile si marfa confiscata arata varful acestui fenomen care a scapat de sub control si care este comparabil doar cu vanzarea de valuta la colt de strada din anii 1990.

In depozitul de lucruri confiscate al Politiei din Hunedoara se gasesc 69.000 de pachete de tigari de contrabanda, iar dealerii nu se mai chinuiesc sa aduca marfa cu geanta, ci aproape cu dubitele. Traficul cu tigari de contrabanda a capatat proportii in judetul Hunedoara o data cu cresterea accizelor la cele comercializate in mod legal. Practic, nu exista piata in judet unde cineva sa nu vanda tigari la negru. Afacerile sunt deosebit de infloritoare, iar politistii nu pot sa faca atatea confiscari cate tigarete intra pe piata neagra. Cam de doua ori pe luna, politistii hunedoreni confisca transporturi masive ilegale de tigari. In ultimele sase luni au fost 13 astfel de cazuri. Dar, desi in judetul Hunedoara sunt confiscate, in medie, 115.000 de tigari lunar, afacerile contrabandistilor nu par sa fie stanjenite de autoritati.

 

Acum cateva zile, in urma actiunii organizate pentru limitarea comercializarii de tigari netimbrate de politistii Formatiunii de Investigare a Fraudelor si cei ai Biroului de Ordine Publica, impreuna cu comisarii Garzii Financiare Hunedoara/Deva, a fost prinsa o femeie din Vulcan, care detinea 600 pachete tigarete fara banderole fiscale. Intreaga cantitate de tigari a fost confiscata, iar comisarii Garzii Financiare i-au dat persoanei respective o amenda contraventionala de un milion de lei noi. La o zi dupa, raziile s-au mutat in Piata Dacia din Petrosani, unde un cunoscut contrabandist de produse neaccizate isi vindea marfa nestigherit in ciuda faptului ca firma lui era radiata.

 

Politistii i-au confiscat intreaga marfa, care abia a incaput in duba lor. "Am organizat o razie cu efectivele Politiei municipiului Petrosani la mai multe chioscuri din zona Piata Dacia. Astfel, am descoperit o societate comerciala care avea activitatea suspendata, dar care vindea mai multa marfa de contrabanda, printre care si alcool contrafacut. Toata marfa a fost confiscata, iar acum administratorului societatii urmeaza sa-i fie intocmit dosar de cercetare penala care va fi trimis in instanta", a declarat Adrian Dediu, inspector la Politia Economica Petrosani.

In ultimele sase luni au fost cercetati 23 de hunedoreni pentru astfel de activitati, iar pentru dintre ei s-a intocmizt dosar penal pentru evaziune fiscala, iar ceilalti au primit amenda de pana la 1.500 de lei. Cele mai multe tigari de contrabanda introduse ilegal in Romania provin din Ucraina si din Republica Moldova, acolo unde aceste produse sunt mai ieftine, deoarece accizele sunt mai mici. Insa tigarile din Ucraina prezinta mari riscuri pentru fumatori, deoarece multe sunt fabricate din tutunul cultivat pe terenurile radioactive din jurul centralei de la Cernobal.

Cele mai citite

Caz ireal în Turcia! Un fost internațional a fost împușcat în picior

Serhat Akin, fost internațional turc și jucător de la Fenerbahce, a fost împușcat în picior joi seara, la ieșirea dintr-un studio TV, după ce...

România, tot mai aproape de eliminarea vizelor pentru SUA: rata de respingere a cererilor de viză scade sub 3%

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat recent că România a atins un prag esențial pentru admiterea în programul Visa Waiver al Statelor Unite, subliniind că...

Schimbări radicale la FCSB după victoria cu RFS! 7 jucători, out din primul 11 pentru meciul cu Sepsi

Patronul Gigi Becali pregătește o restructurare semnificativă a echipei FCSB pentru duelul cu Sepsi. După o victorie impresionantă cu RFS în Europa League, în care...
Ultima oră
Pe aceeași temă