Compania petrolieră sârbă NIS, controlată de grupul rus Gazprom, a transmis în urmă cu două luni o scrisoare de intenţie pentru preluarea reţelei de benzinării din România a grupului Rompetrol, care a declinat oferta. Potrivit vicepreşedintele activităţii de distribuţie a carburanţilor din grupul Rompetrol, Titov Buzescu, grupul Rompetrol îşi evaluează reţeaua de benzinării din România la 500-600 milioane euro.
Grupul NIS ne-a făcut o ofertă pentru preluarea reţelei de benzinării din România”, a declarat ieri preşedintele grupului Rompetrol, Saduokhas Meraliyev, adăugând că grupul a declinat oferta NIS. Buzescu a spus că grupul Gazprom este deja prezent pe piaţa de distribuţie a carburanţilor din România prin unităţile Sun Petrol. În opinia reprezentanţilor Rompetrol, oferta primită de la NIS este un indiciu al intenţiei Gazprom de a se extinde pe piaţa de profil din regiune.
Rompetrol măreşte capacitatea rafinăriei sale
Totodată conducerea Rompetrol Rafinare, companie din grupul Rompetrol, a anunţat ieri că a început ultima fază a proiectului de majorare a capacităţii de prelucrare a ţiţeiului la rafinăria Petromidia de la 3,8 milioane tone anual la cinci milioane tone pe an, investiţie totală de 377 milioane de dolari. Până în prezent, grupul a investit în acest proiect 234 milioane de dolari, proiectul de creştere a capacităţii de rafinare la Petromidia începând în 2006. Odată finalizată investiţia, Rompetrol vrea să se extindă în vestul Europei, a declarat preşedintele grupului Rompetrol, Saduokhas Meraliyev. „După ce vom finaliza investiţia în Petromidia, ne vom concentra pe expansiunea în vestul Europei.
În continuare România va rămâne piaţa-cheie pentru grupul Rompetrol”, a spus Meraliyev. Grupul Rompetrol, deţinut de compania KazMunaiGaz din Kazahstan, este a doua companie ca mărime pe piaţa distribuţiei de carburanţi din România, cu o reţea de 800 de puncte de alimentare cu carburanţi, dintre care 450 sunt benzinării, după Petrom. In 2003 statul a decis conversia datoriilor rafinăriei Petromidia către stat în obligaţiuni, iar în toamna anului trecut, în urma unei decizii a acţionarilor, cea mai mare parte a datoriilor a fost convertită în acţiuni ce au revenit statului. Acesta a redevenit unul dintre acţionarii importanţi la Rompetrol Rafinare.
Conversia a fost contestată însă de către Ministerul Finanţelor, ea făcând în prezent obiectul unei dispute între stat şi kazahi, ce se tranşează în justiţie. Conversia obligaţiunilor deţinute de stat în valoare de 516 milioane euro în acţiuni a fost făcută la valoarea de 0,11 lei pe acţiune iar acum kazahii ar vrea să răscumpere acţiunile statului la un preţ chiar mai mic decât cel de pe Bursa de Valori Bucureşti – aproximativ 0,06 lei/acţiune. Potrivit declaraţiilor de ieri ale lui Dmitry Grigoryev, directorul financiar al grupului, preţul de la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) nu este unul relevant deoarece pe piaţă se mai tranzacţionează doar 1% din companie.
Rezultate financiare grup Rompetrol
-1,07 miliarde dolari e cifra de afaceri a Rompetrol Rafinare pe primul trimestru, în creştere cu 27%.
-11,3 milioane dolari sunt pierderile grupului pe primele trei luni, faţă de 57,3 milioane dolari în perioada similară din 2010.
-900.000 dolari a fost profitul net al grupului (care include Rompetrol Rafinare), faţă de pierderi de 56,2 milioane de dolari în primul trimestru 2010.