22.4 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialPetrom - profit-record, taxe şi impozite pe măsură

Petrom – profit-record, taxe şi impozite pe măsură

Cu un profit de aproape 1,2 miliarde dolari în 2012 şi o creştere a vânzărilor cu 16%, OMV Petrom şi-a depăşit încă o dată recordul. Din taxele şi impozitele aferente activităţii Petrom, la bugetul de stat au intrat, anul trecut, peste 2,5 miliarde dolari.

Petrom a înregistrat anul trecut un profit record, de 3,946 miliarde lei (885,5 milioane euro), în creştere cu 5%, iar vânzările au urcat cu 16%, la un nou maxim, de 26,258 miliarde lei (5,892 miliarde euro), în principal datorită evoluţiei pozitive a preţurilor produselor petroliere, deşi cantităţile comercializate au fost mai mici.

„După o perioadă recentă, caracterizată prin preţuri volatile ale ţiţeiului şi incertitudine macroeconomică, 2012 a fost un an de relativă stabilitate, cu performanţă operaţională şi financiară foarte bună pentru Petrom”, spune directorul general al Petrom, Mariana Gheorghe, în raportul de prezentare a rezultatelor înregistrate anul trecut. „Am iniţiat cel mai mare program de seismică 3D din sectorul românesc al Mării Negre, în ape de mare şi mică adâncime.

În 2013 vom continua să ne concentrăm eforturile pe excelenţa operaţională, stabilizarea volumelor de producţie şi valorificarea oportunităţilor de creştere prin intermediul lucrărilor de explorare şi al achiziţiilor de licenţe de explorare. În acest scop, una dintre priorităţile noastre o reprezintă dialogul cu autorităţile pentru definirea unui cadru fiscal şi de reglementare pe termen lung, stabil şi rezonabil, condiţie esenţială pentru efectuarea investiţiilor semnificative şi pe termen lung necesare în industria de ţiţei şi gaze”, a subliniat aceasta.

Trei lucruri reţin atenţia în raportul Petrom de azi asupra rezultatelor pe 2012.

Primul este costul de producţie pentru hidrocarburi. Pentru ţiţeiul, gazele naturale şi “condensatul” extrase compania plăteşte în medie 15,37 dolari/baril, potrivit raportului transmis bursei. Tot din raport reiese că preţul ţiţeiului practicat la nivelul grupului anul trecut de OMV a fost de 94 dolari (ţiţeiul Ural a avut o medie de 110 dolari în 2012).

Evident, diferenţa dintre preţul de producţie şi cel de vânzare nu reprezintă marja de profit a Petrom, deoarece la costurile de producţie se adăugă toate celelalte, inerente oricărei operaţiuni comerciale. Cu toate acestea, compania are toate argumentele pentru a obţine şi în 2013 sau 2014 profituri consistente.

În ceea ce priveşte gazele naturale, vândute pe piaţa internă, ANRE impune un tarif de 143 dolari/1.000 mc producătorilor autohtoni (faţă de 442 dolari/1.000 mc pentru gazele de import). Aici marja de profit pare mică (din calculele noastre reiese un cost de 0,09 dolari la extracţie şi 0,14 la vânzare, dar probabil că aceasta va creşte după liberalizarea completă a pieţei-în 2014 pentru consumatorii industriali şi 2018 pentru cei casnici).

A doua observaţie importantă ce rezultă din raportul transmis bursei este nivelul rezervelor. Petrom vorbeşte de rezerve totale dovedite de 775 milioane barili echivalent petrol (bep) sau de 1.091 milioane bep în cazul rezervelor dovedite şi probabile. La producţia din 2012, de 67 milioane bep, ar rezulta încă 11,5 ani de activitate de extracţie. Bineînţeles, făcând abstracţie de rezervele din Marea Neagră.

Şi ultima observaţie – după începerea exploatării comerciale, în august 2012, trimestrul patru a reprezentat primul trimestru în care centrala electrică de la Brazi a fost în operare întreaga perioadă. Producţia netă totală de energie electrica a fost atunci de 0,75 TWh, acoperind deja 5% din producţia românească de electricitate. Pe piaţa reglementată, producţia centralei a fost vândută în proporţie de 45%.

În precedentul exerciţiu financiar, Petrom a consemnat un profit net de 3,759 miliarde lei (3,953 miliarde lei în 2012) şi vânzări de 22,614 miliarde lei.

Creşterea profitului cu 5% anul trecut se reflectă şi în aşteptările acţionarilor privind fondul de dividende. Se va păstra rata de distribuţie din 2012 (46%), când la un profit de 0,066 lei acţiune s-au plătit 0,031 lei? Probabil că da sau, în orice caz una apropiată, iar un prim indiciu vine o dată cu cifra avansată de companie pentru investiţii în 2013 – 1 miliard euro, comparabilă cu cea din 2012 (1,1 miliarde).

Petrom este controlată de grupul OMV, care deţine 51,01% din acţiuni, în timp ce statul român are prin Ministerul Economiei 20,64% din titluri. În acţionariat se mai regăseşte Fondul Proprietatea, cu o participaţie de 20,11%, BERD cu 2,03%, iar res­tul acţiunilor sunt listate la bursă.

 

Cele mai citite

Pilonul II de pensii: Ce trebuie să știe participanții despre retragerea fondurilor și continuarea investițiilor

Contribuția la Pilonul II de pensii este reglementată prin lege și reprezintă un procent din salariul brut al fiecărui angajat. În prezent, aceasta este...

Viorica Dăncinepoate – Academia Catavencu

După atât de cunoscutele „Scopul partidului social-democrat este să câștige alegerile prezidențiale, locale și parlamentare de anul trecut” și „lupt împotriva unei țări...

Greu și în liga a doua din Turcia! Dorin Rotariu a ajuns la 9 luni fără fotbal

Dorin Rotariu (29 de ani) încearcă să-și relanseze cariera la Ankaragucu, în liga secundă din Turcia, însă mijlocașul nu a reușit încă să debuteze...
Ultima oră
Pe aceeași temă