» Reinflamarea pretului petrolului a pus din nou pe tapet temerile privind incetinirea economiei globale, iar investitorii s-au grabit sa se refugieze pe instrumente cu venit fix.
» Inflatia a redus cadenta in mai, motiv pentru care BNR nu se va grabi foarte tare sa opereze o noua majorare a dobanzii de politica monetara, desi cresterea economica i-ar permite.
» Rapirea presedintelui Alumil in Grecia a determinat suspendarea marti de la tranzactionare a actiunilor atat la bursa din Atena, cat si la Bucuresti, unde este listata subsidiara Alumil Rom Industry.
Pretul petrolului a depasit un nou maxim istoric (139 dolari/baril); pe pietele internationale, vanzatorii au facut legea, pe 6 iunie indicii din SUA inchizand in scadere cu 3 procente. A fost o miscare transmisa repede si pe bursa romaneasca, luni si marti fiind zile de corectii semnificative (-5% pentru SIF-uri, scaderi de 3-4% pentru BET-C si BET). Cresterea preturilor pentru combustibil a alimentat temerile ca se intra intr-o perioada de reducere a cresterii sau chiar stagnare pentru marile economii ale lumii, climat in care companiile isi reduc profiturile, iar investitorii pozitiile.
Ramane de vazut unde se va opri scaderea (se vor depasi, oare, minimele lui 2008?), ce vesti mai vin din sfera macroeconomica si in ce masura apetitul speculatorilor pentru pietele de marfuri se va reduce. Deocamdata, mai multe declaratii ale oficialilor Fed au venit in ajutorul dolarului, generand o miscare de apreciere a acestuia in fata principalelor valute. Cum cotatiile pentru barilul de titei, materii prime ori metale pretioase sunt exprimate in dolari, o apreciere a dolarului poate antrena inceputul unei miscari de reasezare a preturilor.
Prelungirea programului de tranzactionare la bursa cu doua ore nu s-a simtit in lichiditatea zilnica, aceasta ramanand in continuare modesta (6,8 milioane euro, respectiv 7,3 milioane euro in primele doua zile din saptamana, in care investitorii au putut tranzactiona pana la ora 16.15).
Rapirea presedintelui Alumil in Grecia a determinat suspendarea marti de la tranzactionare a actiunilor atat la bursa din Atena, cat si la Bucuresti, unde este listata Alumil Rom Industry, subsidiara sa. Ne amintim cu nostalgie momentul in care Antena 3 transmitea cu aplomb vara trecuta despre vanzarea grupului Rompetrol catre KazMunayGaz, iar la BVB, actiunile Romeptrol Rafinare, Rompetrol Well Services sau Romeptrol Vega se tranzactionau minute bune chiar «pe stire». In cazul Alumil, reactia BVB a fost mai rapida.
Inflatia a incetinit in mai la 0,49%, fata de 0,52% in aprilie, ajungand la o valoare de 8,49% anualizat (fata de 8,62% in aprilie). Asta ar putea amana o noua majorare a dobanzii de politica monetara (probabil la 10%), avand in vedere ca oficiali ai BNR s-au pronuntat ca ascensiunea prea abrupta a PIB-ului va supraincalzi economia. O veste buna deci pentru companiile listate, care nu ard de nerabdare sa isi dilueze si mai mult profiturile prin scumpirea suplimentara a finantarilor.