Doar 39 de agenţi economici au fost autorizaţi să vândă anul acesta artificii şi pocnitori de sărbători.
Comercianţii au voie să vândă produse pirotehnice în 91 de locaţii din municipiul Constanţa. Unele sunt plasate în faţa supermarketurilor, altele în pieţe sau alte locuri aprobate.
Reprezentanţii Inspectoratului Teritorial de Muncă au dat autorizaţii anul acesta numai pentru anumite tipuri de obiecte pirotehnice. „Legea spune că au dreptul să vândă doar obiecte pirotehnice de divertisment de categoria I şi doar pe cele care pot fi folosite şi-n interior şi nu produc zgomote puternice”, a declarat purtătorul de cuvânt al instituţiei, Florentina Vişan. Dacă în anii trecuţi constănţenii îşi puteau cumpăra de pe tarabe şi petarde, ele sunt acum interzise cu desăvârşire.
Legea spune că petardele nu mai pot fi comercializate pe tarabe sau în magazine, aşa că pe piaţă nu pot fi găsite decât articole pirotehnice de divertisment nepericuloase. Cu toate acestea, oamenii caută în continuare aşa ceva. Pe la colţuri de stradă, se găsesc persoane care vând pocnitori şi petarde, deşi legea le interzice acest lucru.
„Am luat nişte petarde de la un individ care spunea că le-a adus din Bulgaria”, ne-a declarat Florin. Bărbatul este de părere că n-ar mai fi sărbătoare fără să bubuie ceva în noaptea de Revelion. Medicii de la Spitalul Judeţean Constanţa atrag atenţia asupra consecinţelor extrem de grave pe care le poate avea folosirea petardelor.
„Până acum însă nu a fost înregistrat nici un caz grav”, a precizat Florian Stoian, purtătorul de cuvânt al instituţiei.
Amenzi de până la 25.000 lei
Totuşi, cei care se încumetă să vândă articole pirotehnice fără autorizaţii riscă sancţiuni între 1.000 şi 2.500 de lei. Tocmai de aceea, echipe formate din angajaţi ai Inspectoratului Teritorial de Muncă şi Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Constanţa vor verifica până la sfârşitul lunii agenţii economici, atât în locurile de depozitare, cât şi în locurile destinate comercializării produselor pirotehnice.
Sfaturile pompierilor
Pentru diminuarea riscului de incendiu în perioada imediat următoare, specialiştii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Dobrogea” recomandă să nu utilizaţi artificiile, petardele, rachetele şi alte mijloace pirotehnice în încăperi şi spaţii închise, cu aglomerări de persoane, balcoane, holuri de bloc şi pe terase. „Astfel de activităţi se vor desfăşura în strictă conformitate cu legislaţia în vigoare, în aer liber, la distanţe de siguranţă faţă de oameni, clădiri, arbori şi autovehicule”, a precizat purtătorul de cuvânt al ISU, Paula Anghel. De asemenea, reprezentanţii ISU recomandă să nu permiteţi copiilor să utilizeze asemenea mijloace pirotehnice.