29.8 C
București
luni, 1 iulie 2024
AcasăSpecial"Pestii grasi" merg la DNA Bucuresti

“Pestii grasi” merg la DNA Bucuresti

» Directia Anticoruptie Constanta are in lucru numai dosare cu fapte marunte.
» Numarul cauzelor rezolvate anul trecut a fost destul de mic.
» Procurorii de sedinta sunt adeseori luati la rost de avocatii inculpatilor arestati de "centru".

Directia Anticoruptie Constanta are in componenta sa cativa procurori si politisti si este condusa de procurorul Ioana Tene.
Pe rolul acestei institutii nu sunt prea multe dosare de coruptie pentru ca cele "babane" merg direct la Bucuresti. In general, Serviciul Teritorial Constanta se ocupa de micii corupti, care au comis fapte fara rezonanta, dar care au avut ghinionul de a fi prinsi. In instanta, procurorul de sedinta desemnat de DNA se descurca foarte bine, prezinta rechizitoriul si cere condamnari, asa cum e si normal.
Problema este insa ca marii corupti din Constanta, care ar trebui sa fie in atentia organelor abilitate locale, merg intotdeauna la Directia Anticoruptie de la Bucuresti si sunt cercetati acolo.
Iar in tot acest timp, Constanta este criticata de ministrul Justitiei si de Consiliul Superior al Magistraturii ca nu are activitate.
Anul trecut, numarul dosarelor rezolvate de DNA Constanta a fost asa de mic de parca nici nu ar fi existat. "Pestii" mari sunt preluati direct de sefii din Capitala si trimisi ulterior inapoi in localitatea unde au comis fapta. Iar procurorul constantean se vede in situatia de a reprezenta o cauza pe care nu a instrumentat-o si pe care a fost nevoit sa o studieze inainte de a intra in sala.
Asa se face ca, uneori, reprezentantul DNA Constanta este pus in situatii delicate pentru ca avocatul inculpatului face referire la anumite situatii care s-au petrecut la Bucuresti. z

CONSECINTE
» Fara replica

Un astfel de exemplu ar fi cel de saptamana trecuta, de la procesul lui Ioan Bucur, fostul sef al Politiei Transporturi Constanta. Avocatul lui, Apostol Armeanu, a povestit cum am fost tratati el si clientul lui in ziua in care s-a organizat flagrantul: "Am stat pe holurile DNA, de fapt intr-un birou, de la ora 13.00 pana seara, si nu ne-a bagat nimeni in seama. Ce-i drept, am fost tot timpul paziti de un politist, deci nu ne-am plictisit!". Procurorul DNA a incercat sa dea o replica, insa aparatorul i-a spus clar ca nu stie ce a fost acolo pentru ca nu a fost prezenta. si i-a inchis gura. La asemenea situatii nu exista replica tocmai pentru ca DNA Constanta nu a participat deloc la prinderea "pestelui gras". Acesta ar fi un exemplu de sef de institutie capturat si arestat de DNA Bucuresti, desi el era in curtea DNA Constanta. La fel ca si Ilie Rachieru, directorul general al Regiei Autonome de Distributie a Energiei Termice Constanta are un dosar la DNA Bucuresti pentru ca ar fi cumparat aparatura necorespunzatoare.

Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 859: Moscova susține că a distrus 36 de drone în vestul țării

Rusia a afirmat luni dimineaţa că a distrus în timpul nopţii 36 de drone ucrainene lansate asupra regiunilor din vest, la frontiera cu Ucraina. Sistemele...

Zone din 5 sectoare ale Capitalei, din nou fără apă caldă

Compania Municipală Termoenergetica București (CMTEB) S.A. anunţă că se vor efectua lucrări de înlocuire, modernizare și de reparații pe conductele rețelei termice, în mai...

Cota jucătorilor români în Transfermarkt – noul târg de cai  

Lăsând deoparte ipocrizia, Campionatul European de fotbal a ajuns în minunata lume nouă un târg de cai. Echipa României, cu cea mai joasă cotă...
Ultima oră
Pe aceeași temă