7.5 C
București
marți, 22 octombrie 2024
AcasăSpecialPeste o suta de rromi au protestat in fata Parchetului de pe...

Peste o suta de rromi au protestat in fata Parchetului de pe langa Tribunalul Bistrita-Nasaud

Peste o suta de rromi din orasul Nasaud au protestat in fata Parchetului de pe langa Tribunalul din judet si Palatul de Justitie, nemultumiti de faptul ca procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) l-au arestat pe George Suciu pentru trafic de persoane si trecere ilegala a frontierei. Protestatarii s-au strans in jurul orei 10.00 in fata sediului Parchetului de pe langa Tribunal, avand cu ei pancarte pe care scria „Cetatenii rromi nu au aceleasi drepturi in Romania cu romanii. Ei sunt arestati pe nedrept si condamnati”, „Vrem dreptate pentru copilul nostru” sau „Domnule procuror Potop, de ce refuzati sa admiteti dovezile de nevinovatie?”.
Inconjurati de jandarmi, oamenii au scandat timp de o ora. In jurul orei 11.00, o delegatie din partea grupului de protestatari a prezentat o plangere procurorului Romeo Potop, care a investigat cazul. Apoi, timp de o ora, rromii au continuat sa protesteze, insa s-au mutat in fata Palatului de Justitie. Pentru ambele locatii, oamenii au primit autorizatie din partea Primariei Bistrita, in urma unei cereri depusa chiar de avocatul celui arestat, Sergiu Radacina.
Unul dintre reprezentantii municipalitatii, Dorin Filip, a declarat ca institutia nu a putut respinge cererea rromilor intrucat aceasta a fost depusa legal si nimeni nu poate lua dreptul cetateanului de a protesta. In schimb, s-au impus conditii de respectare a activitatii din cele doua institutii si pastrare a linistii publice.
Avocatul Sergiu Radacina a declarat ca in intreaga sa cariera nu a intalnit un astfel de abuz din partea procurorilor care i-au refuzat clientului sau dreptul de a se confrunta cu reclamantii. „Clientul meu a fost arestat in urma unui denunt depus dupa un an si jumatate. In fata anchetatorilor, el a fost surprins sa afle ca cineva a depus o astfel de plangere, in conditiile in care nu a facut altceva decat sa duca in Italia copiii unor rude de-ale lui care se aflau acolo deja. Avea si documente din partea parintilor si totul s-a desfasurat legal. Acum i se pun in carca infractiuni care nu sunt probate. A cerut sa fie confruntat cu reclamantii, dar procurorul nu a acceptat”, a adaugat aparatorul inculpatului.
Procurorul Romeo Potop a recunoscut ca a refuzat proba confruntarii arestatului cu reclamantii, dar a considerat ca nu era necesara, faptele fiind dovedite deja. „Arestarea lui s-a facut in baza legii. Nu avem ce sa ne reprosam. Lasarea lui in libertate ar fi un pericol fiindca este acuzat de 4 infractiuni de trafic de persoane si este recidivist, intrucat a mai savarsit o infractiune la regimul circulatiei”, a mai spus magistratul.
In 9 decembrie, George Suciu a fost arestat pentru 29 de zile sub acuzatia de trafic de persoane si trecere ilegala a frontierei mai multor minori. Anchetatorii sustin ca barbatul i-a obligat pe copii sa cerseasca in folosul lui.

Cele mai citite

Percheziții masive în Dâmbovița: 73 de descinderi în acţiunea JUPITER

Poliţiştii efectuează, marţi dimineaţă, 73 de percheziţii în judeţul Dâmboviţa, în cadrul acţiunii JUPITER, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie...

Josep Borrell vede un viitor comun pentru UE și Republica Moldova

Într-o declarație comună, Înaltul Reprezentant Josep Borrell și Comisia Europeană au evidențiat rezultatele pozitive ale alegerilor prezidențiale și ale referendumului constituțional din Republica Moldova,...

O șoferiță a provocat un accident cu 13 mașini pe șoseaua Mihai Bravu din Capitală

Accident în lanţ în Capitală. O şoferiţă, căreia i s-ar fi făcut rău la volan, a pierdut controlul maşinii şi a lovit nu mai...
Ultima oră
Pe aceeași temă