Procurorii DIICOT au trimis în judecată, în 2010, 3.178 de persoane, din care 1.586 în stare de arest preventiv, înregistrându-se o creştere de 37,93% faţă de anul 2009, se arată în bilanţul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT).
Potrivit DIICOT, în 2010, la nivel statistic, instituţia a înregistrat cele mai bune rezultate de la înfiinţarea sa.
Astfel, procurorii DIICOT au soluţionat un număr de 8.119 cauze, înregistrându-se o creştere de 15,36% faţă de anul 2009 şi au întocmit 908 rechizitorii, în creştere cu 28,86%, faţă de rezultatele anului precedent.
Au fost trimise în judecată 3.178 de persoane, înregistrându-se o creştere de 37,93% faţă de anul 2009. Dintre acestea, 1.586 de persoane au fost trimise în stare de arest preventiv, creşterea fiind de 34,29% faţă de anul anterior.
Din totalul celor trimişi în judecată, doar o mică parte au fost achitaţi definitiv de instanţe, respectiv 22 de persoane (0,69%).
Rezultate bune au fost obţinute şi în domeniul combaterii infracţiunilor de macrocriminalitate economico – financiară, preocuparea procurorilor DIICOT vizând combaterea evaziunii fiscale şi a contrabandei cu tutun şi alte produse accizabile precum şi recuperarea pagubelor cauzate prin aceste infracţiuni. Pentru asigurarea recuperării prejudiciilor au fost instituite măsuri asiguratorii în valoare de 65 milioane de euro.
DIICOT precizează că, în contextul responsabilităţii Schengen, s-a constatat o dinamizare a activităţii de combatere a traficului de persoane şi migranţi, fiind înregistrate creşteri statistice de 58%.
De asemenea, valoarea totală a drogurilor confiscate de către procurorii DIICOT a fost de 4,2 milioane Euro.
În cursul anului 2010, procurorii DIICOT au participat la judecarea unui număr total de 11.091 de cauze.
Pentru destructurarea grupurilor infracţionale organizate transfrontaliere, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism au intensificat cooperarea judiciară internaţională cu autorităţile judiciare străine şi au desfăşurat activităţi în domeniul combaterii criminalităţii organizate şi terorismului în colaborare cu autorităţile din 42 de state.