22.1 C
București
sâmbătă, 29 iunie 2024
AcasăSpecialPeste 300 de agricultori au protestat la Nădlac faţă de majorarea taxelor...

Peste 300 de agricultori au protestat la Nădlac faţă de majorarea taxelor pentru utilajele agricole

Peste 300 de agricultori au protestat, miercuri, în oraşul arădean Nădlac, faţă de majorarea taxelor pentru utilajele agricole, ei organizând şi un marş cu aproape 70 de tractoare pe străzile oraşului, transmite MEDIAFAX.

Agricultorii protestatari sunt din Nădlac şi comunele învecinate, peste 300 de persoane adunându-se în faţa Primăriei Nădlac, de unde au plecat într-un marş pe străzile oraşului, pe jos şi cu aproximativ 70 de tractoare, îngreunând astfel traficul.

Protestul a fost autorizat, însă nemulţumiţilor nu li s-a permis să ajungă pe DN 7, care face legătura între Vama Nădlac şi Arad.

“Intenţia noastră nu a fost de a încurca traficul, iar tocmai din acest motiv nu am ieşit cu combinele, doar cu tractoarele, pentru a nu bloca ambele sensuri ale drumurilor. Nemulţumirile sunt legate de apariţia HG 50/2012, care încadrează utilajele agricole la categoriile de vehicule de transport de mare tonaj, ceea ce face ca taxele plătite la primării să crească de peste zece ori”, a declarat reprezentantul fermierilor, Cristian Dan.

Conform sursei citate, până anul trecut utilajele agricole erau catalogate ca vehicule lente, de până la 30 de kilometri la oră, iar taxele erau diferenţiate faţă de cele pentru camioane.

“Pentru tractor plăteam 43 de lei pe an, iar acum mi-au spus la Primărie că am de achitat 400 de lei pe acest an. În funcţie de capacitatea cilindrică, taxa poate fi mult mai mare”, a spus Cristian Dan.

“Statul a ajuns să ia şi pielea de pe ţărani, în loc să valorifice fondurile europene disponibile. Nu e corect să fiu taxat ca pentru un camion de marfă, care circulă 300 de zile pe an, în timp ce tractorul meu face munci sezoniere. În Nădlac, 80 la sută dintre localnici trăim din agricultură”, a spus un protestatar.

Marşul cu utilaje agricole a durat aproximativ o oră, timp în care sute de fermieri au mărşăluit şi pe jos, prin centrul oraşului, supravegheaţi de jandarmi şi poliţişti.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă