17.1 C
Bucureศ™ti
vineri, 6 septembrie 2024
AcasฤƒSpecialPeste 250.000 de oameni, รฎn pelerinaj la moaลŸtele Sfintei Cuvioase Parascheva

Peste 250.000 de oameni, รฎn pelerinaj la moaลŸtele Sfintei Cuvioase Parascheva

Peste 250.000 de pelerini din întreaga ลฃarฤƒ sunt aลŸteptaลฃi în urmฤƒtoarele zile la IaลŸi, pentru a se închina la moaลŸtele Sfintei Cuvioase Parascheva.

Purtฤƒtorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei ลŸi Bucovinei, Constantin Sturzu, a declarat, miercuri, într-o conferinลฃฤƒ de presฤƒ, cฤƒ moaลŸtele Sfintei Cuvioasei Parascheva vor fi scoase, vineri dimineaลฃฤƒ, din incinta Catedralei, iar dupฤƒ o scurtฤƒ procesiune vor fi depuse într-un baldachin, pe platoul din curtea lฤƒcaลŸului de cult, transmite Mediafax.

Joi searฤƒ, vor ajunge la IaลŸi ลŸi moaลŸtele Sfântului Simeon de la Muntele Minunat, ce vor fi aduse de la Mฤƒnฤƒstirea Neamลฃ, acestea urmând a fi depuse alฤƒturi de moaลŸtele Sfintei Cuvioasei Parascheva, spre închinare, pelerinilor.

De asemenea, pentru a marca împlinirea a 150 de ani de la pictarea, la IaลŸi, a Icoanei Maicii Domnului – Prodomiลฃa, aflatฤƒ la Schitul românesc Prodromu, din Sfântul Munte Athos, va fi adusฤƒ ลŸi aลŸezatฤƒ spre închinare pelerinilor o copie a acestei icoane. Este vorba despre icoana de la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului, care este o reproducere fidelฤƒ, în mฤƒrime naturalฤƒ, a celei de la Sfântul Munte Athos.

Autoritฤƒลฃile ieลŸene apreciazฤƒ cฤƒ, în acest an, peste 250.000 de credincioลŸi vor sosi la IaลŸi, pentru a se închina la racla cu sfintele moaลŸte.

Pentru prima datฤƒ, Sfânta Liturghie, programatฤƒ luni, 14 octombrie, se va desfฤƒลŸura în faลฃa Catedralei, pe pietonalul ลžtefan cel Mare, ลŸi nu în curtea instuลฃiei ca în anii precedenลฃi.

„Astfel, vor putea asista la slujbฤƒ mai mulลฃi pelerini. Slujba va avea loc pe axul dintre Mitropolie ลŸi Teatrul Naลฃional, în dreptul altarului Catedralei, pe mijlocul strฤƒzii. Oricum nu se putea face Sfânta Liturghie pe scฤƒrile Mitropoliei, din cauza lucrฤƒrilor care au loc în curte”, a declarat preotul Constantin Sturzu, purtฤƒtorul de cuvânt al Mitropoliei IaลŸi.

Vineri searฤƒ, pe strฤƒzile din centrul oraลŸului, este programat pelerinajul Calea Sfinลฃilor, racla cu sfintele moaลŸte urmând a fi purtatฤƒ pe umeri, de cฤƒtre preoลฃi, pe o distanลฃฤƒ de câลฃiva kilometri.

Peste 1.200 de poliลฃiลŸti ลŸi jandarmi vor asigura ordinea publicฤƒ pe strฤƒzile IaลŸiului, în perioada 10 – 15 octombrie.

Sfânta Parascheva este consideratฤƒ a fi ocrotitoarea Moldovei, iar ziua de 14 octombrie, când este Hramul, transformฤƒ IaลŸiul în cel mai mare centru de pelerinaj din România.

CredincioลŸilor care vor sta noaptea la rând pentru a se închina la sfintele moaลŸte le vor fi oferite de cฤƒtre autoritฤƒลฃi, dar ลŸi de cฤƒtre Mitropolie, ceai cald ลŸi pachete cu mâncare.

În anii precedenลฃi, pelerinii veniลฃi la IaลŸi din toate colลฃurile ลฃฤƒrii, au stat ลŸi câte 12 ore la coadฤƒ, pentru a ajunge sฤƒ se închine la racla cu sfintele moaลŸte.

Cele mai citite

Dialog satiric รฎntre vaci: Din ciclul Fermier la UE m-aศ™ duce

โ€“ Ole, Torero! โ€“ Oleu, teroare! Cฤƒ de cรขnd am intrat รฎn UE, s-a dus liniลŸtea boilor ลŸi taurilor noลŸtri! โ€“ AลŸa e! Nu vezi...

Dialog satiric รฎntre vaci: Din ciclul Fermier la UE m-aศ™ duce

โ€“ Ole, Torero! โ€“ Oleu, teroare! Cฤƒ de cรขnd am intrat รฎn UE, s-a dus liniลŸtea boilor ลŸi taurilor noลŸtri! โ€“ AลŸa e! Nu vezi...

Hei, coศ™mar, coศ™marโ€ฆ

De la un timp, noaptea, am coลŸmaruri. Pentru cฤƒ totuลŸi sunt un om echilibrat, am hotฤƒrรขt sฤƒ visez ziua, cu ochii deschiลŸi. De...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ