14.6 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialPeste 250.000 de oameni, în pelerinaj la moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva

Peste 250.000 de oameni, în pelerinaj la moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva

Peste 250.000 de pelerini din întreaga ţară sunt aşteptaţi în următoarele zile la Iaşi, pentru a se închina la moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva.

Purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, Constantin Sturzu, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că moaştele Sfintei Cuvioasei Parascheva vor fi scoase, vineri dimineaţă, din incinta Catedralei, iar după o scurtă procesiune vor fi depuse într-un baldachin, pe platoul din curtea lăcaşului de cult, transmite Mediafax.

Joi seară, vor ajunge la Iaşi şi moaştele Sfântului Simeon de la Muntele Minunat, ce vor fi aduse de la Mănăstirea Neamţ, acestea urmând a fi depuse alături de moaştele Sfintei Cuvioasei Parascheva, spre închinare, pelerinilor.

De asemenea, pentru a marca împlinirea a 150 de ani de la pictarea, la Iaşi, a Icoanei Maicii Domnului – Prodomiţa, aflată la Schitul românesc Prodromu, din Sfântul Munte Athos, va fi adusă şi aşezată spre închinare pelerinilor o copie a acestei icoane. Este vorba despre icoana de la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului, care este o reproducere fidelă, în mărime naturală, a celei de la Sfântul Munte Athos.

Autorităţile ieşene apreciază că, în acest an, peste 250.000 de credincioşi vor sosi la Iaşi, pentru a se închina la racla cu sfintele moaşte.

Pentru prima dată, Sfânta Liturghie, programată luni, 14 octombrie, se va desfăşura în faţa Catedralei, pe pietonalul Ştefan cel Mare, şi nu în curtea instuţiei ca în anii precedenţi.

“Astfel, vor putea asista la slujbă mai mulţi pelerini. Slujba va avea loc pe axul dintre Mitropolie şi Teatrul Naţional, în dreptul altarului Catedralei, pe mijlocul străzii. Oricum nu se putea face Sfânta Liturghie pe scările Mitropoliei, din cauza lucrărilor care au loc în curte”, a declarat preotul Constantin Sturzu, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Iaşi.

Vineri seară, pe străzile din centrul oraşului, este programat pelerinajul Calea Sfinţilor, racla cu sfintele moaşte urmând a fi purtată pe umeri, de către preoţi, pe o distanţă de câţiva kilometri.

Peste 1.200 de poliţişti şi jandarmi vor asigura ordinea publică pe străzile Iaşiului, în perioada 10 – 15 octombrie.

Sfânta Parascheva este considerată a fi ocrotitoarea Moldovei, iar ziua de 14 octombrie, când este Hramul, transformă Iaşiul în cel mai mare centru de pelerinaj din România.

Credincioşilor care vor sta noaptea la rând pentru a se închina la sfintele moaşte le vor fi oferite de către autorităţi, dar şi de către Mitropolie, ceai cald şi pachete cu mâncare.

În anii precedenţi, pelerinii veniţi la Iaşi din toate colţurile ţării, au stat şi câte 12 ore la coadă, pentru a ajunge să se închine la racla cu sfintele moaşte.

Cele mai citite

Presa din Israel, despre presupusul atac asupra Iranului

Presupusul atac asupra Iranului ar trebui interpretat ca un avertisment adresat Teheranului cu privire la capacităţile ofensive ale Israelului şi ca un semn că Israelul...

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...

Un bărbat a fost arestat după ce a amenințat că se aruncă în aer la consulatul Iranului la Paris

Poliția franceză a arestat un bărbat care a amenințat că se va arunca în aer la consulatul Iranului din Paris, dar la percheziție s-a...
Ultima oră
Pe aceeași temă