2.2 C
București
luni, 23 decembrie 2024
AcasăSpecialPericol de explozie atomica la granita ruso-norvegiana

Pericol de explozie atomica la granita ruso-norvegiana

Organizatia ecologista norvegiana Bellona atrage atentia asupra pericolului unei reactii nucleare in lant, in Rusia, la un depozit de bare de combustibil nuclear uzat din zona golfului Andreeva, in pensinsula Kola, la mai putin de 50 de kilometri de granita norvegiana.
Barele de combustibil, care au fost folosite in reactoarele submarinelor sovietice cu propulsie nucleara, au fost depozitate in conditii improprii. In 1982-83, s-au constatat scurgeri de material radioactiv, si barele au fost incastrate in tuburi de beton care, la randul lor, au fost depozitate, "provizoriu, pentru 4-5 ani", in silozuri de beton. Suntem in 2007, si nu s-a schimbat nimic. Un fost atomist rus, Aleksander Nikitin, care lucreaza pentru organizatia norvegiana Bellona, a descoperit recent concluziile cercetarilor intreprinse de autoritatea nucleara a Rusiei, Rosatom, si publicate in revista Atomnaia Energiya, publicata de Rosatom.
Concluzia specialistilor rusi este ca exista un pericol "iminent" – chestiune de minute sau de ani – sa se produca o explozie la una din bare, sau la un intreg siloz betonat. In prima varianta, ar fi contaminata o zona cu raza de 5 kilometri, iar in cazul unei explozii mai mari, suprafata afectata nu poate fi estimata, dar – potrivit ONG-ului Bellona, ar fi afectata intreaga Europa de Nord, cel putin in masura in care a fost afectata de explozia de la Cernobal.
Nikitin a fost, in deceniul trecut, autorul primului raport Bellona privind poluarea radioactiva din Rusia. El a fost pedepsit de autoritati, a facut inchisoare in Rusia si a fost nevoit sa lupte cinci ani de zile pentru a fi exonerat total de acuzatia de spionaj.
Concluziile investigatiei Rosatom dateaza de la sfarsitul anului trecut, dar nu au fost publicate decat recent.
Potrivit specialistilor, corodarea barelor de combustibil nuclear, din cauza apei de mare infiltrate, a dus la desprinderea unor particule puternic radioactive de la suprafata barelor. Particulele se aseaza pe fundul tancului de beton, unde se amesteca cu apa de mare infiltrata. Daca solutia de pulbere radioactiva la apa sarata va ajunge la o concentratie de 5 pana la 10 %, ar exista pericolul declansarii unei reactii in lant necontrolate, care sa duca la eliberarea unei foarte mari cantitati de energie intr-un timp foarte scurt – altfel spus, o explozie.
In golful Andreeva exista mai multe tancuri de beton, in fiecare fiind depozitate 21 de mii de bare de combustibil nuclear uzat.
Rosatom a negat intre timp existenta scurgerilor radioactive la depozitul nuclear din peninsula Kola si a pericolului unei reactii nucleare in lant.

Cele mai citite

Coreea de Nord intensifică sprijinul militar pentru Rusia cu trupe suplimentare, artilerie și drone kamikaze

Coreea de Nord își crește sprijinul militar acordat Rusiei în conflictul din Ucraina, potrivit Statului Major al Armatei Sud-Coreene (JCS), citat de agenția Yonhap....

Discrepanțe uriașe pe piața agricolă din UE: În România, un hectar de teren arabil costă de 34 de ori mai puțin decât în Malta

România s-a situat printre statele cu prețuri accesibile, cu o medie de 8.414 euro/ha Prețurile terenurilor arabile în Uniunea Europeană au înregistrat variații semnificative în...

Inspectorii antifraudă fiscală, amenzi și confiscări de peste 117 milioane de lei în patru luni

Inspectorii Direcției Generale Antifraudă Fiscală (DGAF) au desfășurat, între septembrie și decembrie 2024, o campanie intensă pentru combaterea evaziunii fiscale. În urma acțiunilor operative...
Ultima oră
Pe aceeași temă