29.2 C
București
joi, 26 septembrie 2024
AcasăSpecialPericol de explozie atomica la granita ruso-norvegiana

Pericol de explozie atomica la granita ruso-norvegiana

Organizatia ecologista norvegiana Bellona atrage atentia asupra pericolului unei reactii nucleare in lant, in Rusia, la un depozit de bare de combustibil nuclear uzat din zona golfului Andreeva, in pensinsula Kola, la mai putin de 50 de kilometri de granita norvegiana.
Barele de combustibil, care au fost folosite in reactoarele submarinelor sovietice cu propulsie nucleara, au fost depozitate in conditii improprii. In 1982-83, s-au constatat scurgeri de material radioactiv, si barele au fost incastrate in tuburi de beton care, la randul lor, au fost depozitate, "provizoriu, pentru 4-5 ani", in silozuri de beton. Suntem in 2007, si nu s-a schimbat nimic. Un fost atomist rus, Aleksander Nikitin, care lucreaza pentru organizatia norvegiana Bellona, a descoperit recent concluziile cercetarilor intreprinse de autoritatea nucleara a Rusiei, Rosatom, si publicate in revista Atomnaia Energiya, publicata de Rosatom.
Concluzia specialistilor rusi este ca exista un pericol "iminent" – chestiune de minute sau de ani – sa se produca o explozie la una din bare, sau la un intreg siloz betonat. In prima varianta, ar fi contaminata o zona cu raza de 5 kilometri, iar in cazul unei explozii mai mari, suprafata afectata nu poate fi estimata, dar – potrivit ONG-ului Bellona, ar fi afectata intreaga Europa de Nord, cel putin in masura in care a fost afectata de explozia de la Cernobal.
Nikitin a fost, in deceniul trecut, autorul primului raport Bellona privind poluarea radioactiva din Rusia. El a fost pedepsit de autoritati, a facut inchisoare in Rusia si a fost nevoit sa lupte cinci ani de zile pentru a fi exonerat total de acuzatia de spionaj.
Concluziile investigatiei Rosatom dateaza de la sfarsitul anului trecut, dar nu au fost publicate decat recent.
Potrivit specialistilor, corodarea barelor de combustibil nuclear, din cauza apei de mare infiltrate, a dus la desprinderea unor particule puternic radioactive de la suprafata barelor. Particulele se aseaza pe fundul tancului de beton, unde se amesteca cu apa de mare infiltrata. Daca solutia de pulbere radioactiva la apa sarata va ajunge la o concentratie de 5 pana la 10 %, ar exista pericolul declansarii unei reactii in lant necontrolate, care sa duca la eliberarea unei foarte mari cantitati de energie intr-un timp foarte scurt – altfel spus, o explozie.
In golful Andreeva exista mai multe tancuri de beton, in fiecare fiind depozitate 21 de mii de bare de combustibil nuclear uzat.
Rosatom a negat intre timp existenta scurgerilor radioactive la depozitul nuclear din peninsula Kola si a pericolului unei reactii nucleare in lant.

Cele mai citite

Wojciech Szczesny, noul portar al Barcelonei! „Era lipsă de respect să nu accept”

Wojciech Szczesny, fostul portar al lui Arsenal și Juventus, a ajuns la un acord cu FC Barcelona pentru a-l înlocui pe Marc Andre ter...

Femeie arestată preventiv pentru că și-a abuzat cei doi copii și i-a forțat să cerșească

O femeie din București a fost arestată preventiv pentru abuzurile la care și-a suspus cei doi copii, de 11 și 13 ani, care au...

Planul Roșu de Intervenție activat la un hotel din stațiunea Olimp

Planul Roșu de Intervenție a fost activat, în această dimineață, din cauza stărilor de rău prezentate de mai multe persoane aflate la Hotel Crișana,...
Ultima oră
Pe aceeași temă