„În actualel condiţii de vicol, cu depuneri mari de zăpadă curăţarea drumurilor şi menţinerea lor în funcţiune ne costă 700-750 de euro pe kilometru.
Vorbim în cazul nostru de drumuri unele dificile , cu înclinări şi multe curbe, iar în unele cazuri am intervenit la unele solicitări şi pe porţiuni de drumuri naţionale”, a declarat Viorel Tache, primarul comunei Adunaţii Copăceni, din judeţul Giurgiu.
Paravane în faţa viscolului
Costurile cu deszăpezirea de 750 de euro pe kilometru au fost obţinute de reprezentanţii consiliului local Adunaţii Copăceni în condiţiile în care au reuşit să închirieze avantajos patru utilaje (două vole mari şi două camioane de capacitate mare) cu 15.000 de euro plus TVA la care se mai adaugă şi o cantitate suplimentară de combustibili pe durata iernii.
Consumul unui singur utilaj se ridică la 10-14 litri pe ora de funcţionare. Închirierea utilajelor a fost preferată de autorităţi care susţin că doar cumpărarea unei singure vole şi a unui camion ar fi ajuns la 150.000 de euro.
Primarul comunei care include patru sate cu 9.000 de locuitori adaugă însă că lizierele şi parazăpezile puse în calea viscolului pot fi eficiente. Parazăpezile însă nu mai ajută când viteza vântului depăşeşte 50-60 de kilometri pe oră. Cât priveşte perdelele forestiere, acestea se dovedesc utile şi nu costă foarte mult, însă e nevoie de programe şi de timp pentru a putea deveni funcţionale.
„Lizierele sunt foarte bune. În anumite zone unde avem perdele forestiere, de exemplu de la Adunaţii Copăceni până la Călugăreni nu au fost probleme deosebite. Nu sunt nici foarte costisitoare. Se pot face cu fonduri europene, de exemplu, cu bani de la Mediu, există susţinere de la ocoalele silvice etc. De obicei, ele ocupă o fişie de circa 4-6 metri. Perioada în care devin eficiente este de 2-4 ani, de obicei se plantează rânduri de salcâmi, plopi etc.
În cazul lizierelor, când se plantează si terenul nu este al consiliului local, pentru proprietari se fac înţelegeri, se dau eventual alte terenuri la schimb. În general, localnicii de la noi nu ne crează probleme, acceptă propuenrile primăriei”, a menţionat Viorel Tache.
„Oamenii s-au dezobişnuit de vremea grea”
Oficialii primăriilor recunosc utilitatea plantări perdelelor forestiere şi spun că evetualele costuri cu deszăpezirea în zonele plantate se pot reduce şi cu mai mult de jumătate. Lizierele opresc cea mai mare parte din zăpada viscolită, iar eficeinţa lor este dovedită.
Într-o altă comună din judeţul Ilfov, în Periş, consiliul local a avut nevoie de 4-7 utilaje zilnic pentru activităţile de deszăpezire. Comuna Periş are, potrivit oficialilor primăriei, cea mai mare porţiune împădurită din zonă.
„Parazapezile sunt bune dar nu foarte eficiente pentru zonele cu viscol mare. În perimetrul Săftica, Baloteşti sun parazăpezi de ani de zile dar nu fac faţă în câmp deschis. Lizierele în schimb sunt mai utile. În cazul împăduririlor mai apar unele probleme cu proprietarii. Nu e foarte scump să de facă plantaţiile respective, acum sunt fonduri, dar trebuie sa aplici pentru ele.
Problema care a apărut în această iarnă ţine în principal de faptul că oamenii s-au dezobişnuit cu vremea grea, de ani şi ani de zile nu a mai fost aşa”, a declarat Zenovia Mureşan, viceprimarul comunei Periş.
Fără pază, parazapezile nu rezistă
În comuna Jilava, tot din Ilfov, serviciul de deszăpezire a fost concesionat firmei de salubritate locale. Deşi zapada a căzut şi aici abundent, consiliul local nu mai plăteşte niciun ban în plus faţă de contractul iniţial.
„Serviciul de deszăpezire e concesionat, drumurile au fost curăţate la timp”, a menţionat Florin Mirea, viceprimarul comunei Jilava.
Cât priveşte perdelele forestiere, oficialii primăriei recunosc că sunt deosebit de utile şi eficiente, reduc cu mult cantitatea de zăpadă ce trebuie curăţată după un viscol intens.
„Formarea unei liziere direază câţiva ani, dar sunt de folos. Parazăpezile sunt de asemenea utile, dar apar probleme suplimentare. Pot fi puse doar dacă se asigură protecţia, paza zonei. După cum se ştie, după ce se montează apar diverşi oameni certaţi cu legea care le fură, nu doar aici ci e un fenomen semnalat în toată ţara”, a mai precizat Florin Mirea.