Anchetă în trei judeţe pentru destructurarea unei reţele care revindea ilegal motorină şi de activităţile căreia sunt legate inclusiv numele unor politicieni.
Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au descins ieri în Constanţa, Bihor şi Vaslui, unde au făcut în jur de 15 percheziţii la mai multe firme, într-un dosar de contrabandă cu combustibili şi evaziune fiscală de câteva milioane de euro, deschis de IGPR încă din iulie 2010. Majoritatea firmelor implicate în reţea cumpărau motorină euro 5, sub pretextul că urma să fie folosită la fabricarea altor produse, dar combustibilul era imediat revândut fără plata taxelor la stat. Mai multe persoane au fost duse aseară la audieri de procurorii DNA.
Una dintre societăţile aflate în vizorul anchetatorilor, Romeco Internaţional, a fost controlată o perioadă de fostul deputat PSD Gabriel Bivolaru, condamnat pentru devalizarea BRD, şi care a beneficiat de sprijinul deschis al fostului premier Adrian Năstase, în momentul în care problemele sale cu justiţia s-au acutizat.
Bivolaru a controlat Romeco prin două companii offshore, reprezentate în România de fostul deputat şi de sora sa, Mihaela Ene. O altă societate, M&D Sea Farers, este deţinută de Nicolae Dospinescu, un fost consilier PSD din Constanţa, despre care presa locală a scris că ar fi un apropiat al preşedintelui CJ Constanţa, Nicuşor Constantinescu.
Descinderea de pe insula Ovidiu
Tot la Constanţa, anchetatorii au descins ieri după-amiază şi pe Insula Ovidiu, o „ministaţiune” care aparţine celor trei fraţi Livadariu: Stelian, Nelu şi Cătălin. Insula Ovidiu, amplasată pe lacul Siutghiol, la cinci kilometri de malul staţiunii Mamaia şi 500 metri de cel al oraşului Ovidiu, este unul dintre cele mai inedite locuri ale litoralului românesc, fiind singurul obiectiv turistic care funcţionează pe o insulă naturală. Aceasta are o suprafaţă totală de 26.000 mp, din care 10.000 mp sunt utilizaţi în scop turistic.
Potrivit unor surse judiciare, unul din cei trei fraţi este suspectat de procurorii DNA că se află în spatele celei de-a treia companii din reţeaua anchetată de procurori, Texas Oyl, din Slobozia.
Aceleaşi surse au explicat pentru RL că legătura dintre fraţi şi firma Texas este făcută de un alt afacerist învinuit de evaziune fiscală şi spălare de bani, Cornel Harasim, care de la momentul preluării dosarului de către DNA şi-a manifestat disponibilitatea de a colabora cu procurorii anticorupţie. Un alt personaj învinuit în dosar, suspectat ca fiind în legătură cu cei trei fraţi Livadariu este Mihăiţă Calcan. De asemenea, potrivit surselor RL, procurorii DNA încearcă să afle descopere identitatea misteriosului personaj care apare în stenogramele mai multor interceptări telefonice sub numele „Paul de la Slobozia”.