Desfășurare de forțe, la Constanța Poliţiştii specializaţi în combaterea criminalităţii organizate şi procurorii Parchetului General și DIICOT, cu sprijinului Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală – Direcţia Regională Antifraudă Constanţa, au efectuat 15 percheziţii în judeţul Constanţa, pentru probarea activităţii infracţionale a mai multor persoane bănuite de comiterea de infracţiuni economice. Prejudiciul adus statului se ridică la două milioane de euro.
”La data de 9 octombrie, poliţiştii Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate – I.G.P.R. şi ai Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Constanţa, împreună cu procurorii P.Î.C.C.J. – D.I.I.C.O.T. au destructurat un grup infracţional organizat specializat în evaziune fiscală şi spălare a banilor proveniţi din infracţiuni economice. Acţiunea a beneficiat de suportul tehnic şi informativ al Serviciului Român de Informaţii”, anunță IGPR într-un comunicat de presă.
Oameni săaci, patroni de firme fantomă
În urma cercetărilor s-a stabilit faptul că, persoanele bănuite, ar fi înfiinţat /preluat 6 societăţi comerciale de tip fantomă, în judeţul Constanţa, pe numele unor persoane fără pregătire şi cu situaţie materială precară, care, în schimbul unor sume modice, au acceptat să deţină calitatea de asociaţi şi administratori şi să deschidă conturi bancare în numele lor, fără a avea cunoştinţă despre activitatea economică a societăţilor.
Astfel, bănuiţii ar fi emis facturi fiscale către alte societăţi, pe care le-ar fi înregistrat în contabilitate, prejudiciind astfel statul cu TVA şi impozit pe profit.
Banii proveniţi din aceste tranzacţiile fictive ar fi fost retraşi din circuit prin conturi bancare sau numerar. Astfel, sumele de bani plătite prin conturi ar fi fost retrase ulterior, prin intermediul cardurilor bancare emise pe numele administratorilor, dar folosite de membrii grupării.
De asemenea, persoanele bănuite ar fi transferat din conturile societăţilor comerciale în conturile personale, bani viraţi din conturile altor societăţi comerciale, despre care ar fi cunoscut că provin din săvârşirea de infracţiuni, urmate de retrageri în numerar, în scopul ascunderii originii infracţionale.
Ulterior, aceste sume de bani ar fi fost predate altor persoane, care au dobândit în acest mod bunuri despre care ar fi cunoscut că provin din săvârşirea de infracţiuni.
Totodată, unul dintre membrii grupării ar fi emis, în perioada 2011-2013, facturi fiscale pentru mai mult de 80 de societăţi comerciale, atestând operaţiuni nereale, facturi pe care firmele beneficiare le-au înregistrat în contabilitate, în scopul diminuării bazei impozabile şi prejudicierii bugetului consolidat al statului, prin neplata impozitului pe profit şi a taxei pe valoarea adăugată.
Arme, carduri și documente, ridicate la percheziții
În urma efectuării percheziţiilor, au fost ridicate documente contabile aparţinând societăţilor de tip fantomă controlate de membrii grupării, mijloace de plată electronice utilizate la transferul banilor rezultaţi din activitatea infracţională, precum şi 3 arme neletale.
4 persoane, pe numele cărora au fost emise mandate de aducere, au fost conduse la audieri, fiind cercetate pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, evaziune fiscală şi spălare de bani.
Prejudiciul cauzat prin activitatea infracţională se ridică, până în prezent, la 2 milioane de euro.
În cauză urmează să se dispună luarea de măsuri asigurătorii asupra mai multor bunuri mobile şi imobile aparţinând bănuiţilor, inclusiv asupra unor stocuri de marfă.
Cercetările sunt continuate pentru stabilirea întregii activităţi infracţionale.
La activităţi au participat şi jandarmi.