21 C
București
duminică, 22 septembrie 2024
AcasăSpecialPenuria de antrenori, marea problema a canotajului romanesc

Penuria de antrenori, marea problema a canotajului romanesc

Editia din acest an a Europenelor, incheiata in urma cu doua zile, a marcat finalul unei ere de glorie pentru cinci canotoare romane si multi se tem ca retragerea acestora ar putea insemna inceputul declinului acestei discipline la noi. Conducerea forului roman de specialitate contrazice insa previziunile pesimiste.

Nu cred ca exista motive de ingrijorare in legatura cu  viitorul canotajului, pentru ca, la urma urmelor, din lotul de 17 canotoare nu se retrag decat cinci (n.r. – Doina Ignat, 40 de ani, Constanta Burcica, 37 de ani, Viorica Susanu, 33 de ani,  Georgeta Damian Andrunache, 32 de ani, si Elena Georgescu, 44 de ani, care s-a retras inainte de Europene). Datoria noastra este sa privim cu incredere inainte si in special la pepiniera noastra de junioare si tineret. Sa nu uitam ca Ioana Papuc, Monica Strambeschi si Rodica Florea, care au participat la Jocurile Olimpice de la Atena si nu se mai poate spune ca sunt niste incepatoare, impreuna cu Ana-Maria Apachitei si Camelia Lupascu, de asemenea in lotul olimpic largit de cativa ani, formeaza un nucleu care ne indreptateste sa fim optimisti in ceea ce priveste continuarea traditiei romanesti, in special la 8±1, proba-regina a canotajului", a precizat Ioan Dospinescu, presedintele FR Canotaj.

 

In plus, doua dintre cele mai valoroase canotoare ale noastre, Georgeta Damian Andrunache si Viorica Susanu, au declarat in mai multe randuri ca vor reveni in activitatea competitionala pentru a participa la Jocurile Olimpice de la Londra. "Trebuie sa fim intelegatori si sa nu ne grabim. Daca Susanu vrea sa se retraga pentru a face un copil, nu putem decat sa-i respectam dorinta. O vom primi insa cu bratele deschise daca va dori sa revina in barca pentru Londra, la fel ca si pe Andrunache, deoarece ne dam seama ca, dupa atatia ani de sacrificii, trebuie sa petreaca si ele o perioada mai lunga alaturi familii. Apoi nu este exclus ca si alte veterane sa revina in barca de 8±1. De pilda Elisabeta Lipa a revenit de trei ori si era cat pe ce sa revina si a patra oara", a mai spus Ioan Dospinescu.

Singurul lucru care il ingrijoreaza pe seful FRC este penuria de antrenori de valoare cu care se confrunta aceasta disciplina. "In canotaj foarte important este antrenorul, iar marea noastra problema este ca nu avem tehnicieni care sa-i pregateasca pe sportivi. Mircea Roman (n.r. –  actualul coordonator al lotului olimpic de canotaj) este cu patru cinci clase peste restul antrenorilor din Romania. Practic, nu avem de unde sa luam antrenori care sa-l ajute", a dezvaluit seful FRC.

VACANTA
Lotul Romaniei de canotaj, care a revenit ieri in tara, de la CE de la Marathon, cu doua medalii de aur si una de bronz va intra in vacanta pentru o luna de zile. In acest rastimp, majoritatea componentilor echipei reprezentative  isi vor rezolva situatiile scolare sau se vor odihni.

Cele mai citite

3 avantaje ale ghiozdanelor Herlitz pentru copilul tău 

Descoperă trei motive care plasează ghiozdanele Herlitz în topul alegerilor părinților atunci când vine vorba de confortul și sănătatea copiilor lor! Află de ce astfel...

Președintele PNL, sesizat să ofere explicații cu privire la averea unui parlamentar liberal

Grupul de Investigații Politice (GIP) a solicitat public președintelui PNL, Nicolae Ciucă, să ofere explicații cu privire la situația averii deputatului PNL Daniel Constantin,...

Topor vechi de 4.000 de ani găsit de către miner din Gorj, la prima căutare cu detectorul de metale

Un topor vechi de aproximativ 4.000 de ani, din clasa „Tezaur“, a fost descoperit în comuna gorjeană Cătunele, într-o pădure din satul Lupoaia. Piesa este...
Ultima oră
Pe aceeași temă