Televiziunile, atat cele comerciale cat si cele publice, considera ca pot castiga mult ravnita audienta daca ofera emisiuni "…pentru naivi si prostavani". Numai ca telespectatorii le contrazic intentiile puerile si "ratingul" le este in scadere. S-au cam saturat de vedete expirate, de informatii contrafacute, de filme violente si de concursuri "pacalici".
Dupa esecul programelor de sarbatori, care mai de care mai gaunoase, superficiale, lipsite de profesionalism, televiziunile… au intrat in concediu. Au inghesuit in programe tot felul de filme din lada cu rebuturi si au dat liber realizatorilor emisiunilor de divertisment preferate de telespectatori. Televiziunile de nisa au fost norocoase si fericite pentru aparitia conflictului din Gaza, criza gazelor naturale si Ordonanta 230 a Guvernului, prilej de a toca marunt aceste subiecte fara o documentare temeinica.
"Sarlatanii"
Posturile tv comerciale traiesc din publicitate. Criza economica va afecta si publicitatea si sunt, fireste, ingrijorate. Posturile tv publice – si sunt la TVR vreo sase! – se finanteaza mai intai de la buget, apoi tot de la… buget prin taxa pe care o plateste obligatoriu orice contribuabil, apoi… tot din publicitate. E un fel de miel care suge de la trei mioare! Un statut al televiziunii de stat nu avem inca pentru ca parlamentarilor le convine ceata in care pluteste acest mamut, ce poate fi usor manipulat. Astfel, ca sa-si castige existenta, TVR sta cu ochii pe televiziunile comerciale si se inspira din programele lor. A preluat, de pilda, si acele concursuri stupide pe care le difuzeaza canalele private pentru a jecmani pe naivi si a castiga ceva parale. A intitulat un astfel de concurs: "Apel castigator"!, uitand ca este totusi o televiziune de stat si n-ar trebui sa-i minta cu nerusinare pe putinii telespectatori pe care ii mai are.
Ing. Alexandru Dumitru (e-mail): "De regula nu ma uit la emisiunile prezentate de TVR. Nu am ce vedea. Astazi, dupa ora 13.00, m-a sunat un amic si mi-a zis sa butonez pe TVR 1, ca sa vad «un concurs prezentat de sarlatani pentru naivi si prostavani». Am butonat, si cand am vazut ca este vorba de vechea momeala «Te uiti si castigi», abandonata de Pro TV, am sunat la numarul afisat pe ecran cu gandul ca atunci cand mi se va cere solutia, le voi putea spune telespectatorilor ca este vorba de o pacaleala si ca asa ceva nu trebuie difuzat pe un post public de televiziune. Nu am reusit sa intru in direct, o voce blanda mi-a spus: «Nu ati reusit, mai incercati o data», adica sa mai bag alti 60.000 de lei vechi in punga lui Pacala§TVR 1. Pacaleala a fost bine gandita: fatuca de pe ecran palavragea multe, dar nu spunea ca orice apelare fara convorbire se taxeaza on-line, aceasta precizare era scrisa «in ceata» cu litere mici la baza ecranului, ca sa fie mai putin observata. Cum se zice: Poanta-i veche, prostu-i nou!
Consider ca CNA, daca se respecta ca institutie de «paza», ar trebui sa sanctioneze pe cei care au difuzat o astfel de smecherie pe un post public, post care ar trebui sa faca educatie, nu sa practice furtisagul". De asta data, CNA chiar s-a implicat si a dat "somatie cu intrare in legalitate in termen de sapte zile pentru emisiunile de concursuri si jocuri interactive, care sunt difuzate de posturile TVR 1, Antena 1, National TV, Favorit TV, Prima TV si OTV (…)" si le-a indicat ca astfel de "concursuri pot fi difuzate numai in direct si doar in intervalul orar 22.00-06.00". Asadar, sarlatania va continua la postul public dar in alt interval orar, cu binecuvantarea CNA.
Confuzii…
Mare vanzoleala a starnit Ordonanta 230 cu privire la interzicerea ca pensionarii sa mai munceasca in institutiile bugetare ale statului. In intentie, Ordonanta vroia sa stopeze salariile imense pe care le iau unii smecheri pensionari din diferite servicii (Armata, SRI, Justitie). Masura buna, numai ca din lipsa documentarii, Ordonanta afecteaza si pe pensionarii din alte categorii sociale, actori sau asistenti maternali ori profesori, cercetatori etc. Lipsa documentarii s-a manifestat si in cazul televiziunilor care au preluat subiectul ca o marfa buna pentru dezbateri in care ori se infiera ori se lauda buclucasa masura, in functie de interesele politice ale televiziunii ce le gazduiau. Nici un moderator nu dovedea insa o minima documentare in cazul actorilor folositi ca masa de manevra.
Se lasa in voie sa vorbeasca un politician incult ca un actor tanar isi poate pune barba si interpreteaza cu succes un rol de varstnic! Intrebarile "moderatorilor" adresate actorilor erau adeseori ridicole. De pilda, cea catre Victor Rebengiuc: "Va ajunge pensia pentru medicamente?". Despre confuzia intre "salariu" si "veniturile" interzise pensionarilor, nu mai discutam. Cultura se demonstreaza, din nou, ca nu mai intereseaza, ba din contra incomodeaza. De altfel, marii nostri actori nici nu mai sunt folositi de postul public, ci doar de unele televiziuni comerciale, foarte putine la numar care ii solicita.