Dacă se va dovedi că FRF şi LPF au comis un abuz în „cazul Craiova”, e posibil ca despăgubirile să fie suportate de toate cluburile afiliate, şi nu doar de către FRF sau Liga Profesionistă.
Mircea Sandu şi tartorul de la Ligă Mitică Dragomir, alături de alţi opt membri ai Comitetului Executiv au fost acuzaţi, vineri, de abuz în serviciu în cazul dezafilierii Craiovei. Potrivit unor surse judiciare însă,DNA îi va înştiinţa – săptămâna aceasta – că, de fapt, sunt învinuiţi pentru trei infracţiuni: abuz în serviciu contra intereselor publice, abuz în serviciu contra intereselor private precum şi fals în înscrisuri.
Liga şi FRF nu au bani
Universitatea Craiova a fost exclusă – în urmă cu trei luni – din campionat de către membrii Comitetului Executiv al FRF sub motivul că clubul din Bănie a dat federaţia în judecată. Ca urmare a acestei decizii, jucătorii au fost declaraţi liberi şi s-au transferat la alte echipe fără ca clubul oltean să încaseze vreun ban. De asemenea, Craiovei i-a fost interzis să mai participe la vreo competiţie fotbalistică. Patronul Adrian Mititelu a contestat printr-o plângere legalitatea acestor decizii şi a cerut despăgubiri în valoare de zeci de milioane. Întrebarea este – în cazul în care instanţa va decide că dezafilierea Craiovei a fost abuzivă – cine va plăti aceste despăgubiri uriaşe?
Banii – spun aceleaşi surse judiciare – vor fi plătiţi de Federaţia Română de Fotbal şi de către Liga Profesionistă de Fotbal. Doar că este foarte puţin probabil ca aceste foruri să dispună de întreaga sumă, astfel încât despăgubirile ar urma să fie suportate de către toate cluburile afiliate Federaţiei. Trebuie precizat că, anul trecut, bugetul FRF a fost de 17 milioane de euro. Există posibilitatea ca, după ce FRF şi LPF sting litigiul cu Universitatea Craiova, organismele conducătoare ale fotbalului să deschidă procese împotriva lui Sandu, Mitică şi a celorlalţi opt pentru a-şi recupera daunele.
Lot de zeci de milioane de euro
România liberă a încercat să aproximeze ce sumă ar primi Craiova în cazul în care instanţa îi va da câştig de cauză. În 2009-2010, Craiova a încasat 1,8 milioane de euro din drepturile de televizare. Universitatea a avut o medie de spectatori de 18.000 cea mai mare din Liga I, ceea ce înseamnă că, la un preţ de vânzare a biletului de 4 euro şi luând în considerare că într-un campionat joacă 17 partide, rezultă o reţetă financiară de aproximativ 1,3 milioane de euro. Din vânzarea de tricouri şi accesorii cu înscrisurile clubului se mai pot strânge 100.000 de euro anual.
După dezafilierea Craiovei, toţi jucătorii echipei din Bănie au fost declaraţi liberi şi s-au transferat gratis la alte cluburi. Asta, în condiţiile în care jucătorii se aflau sub sechestrul ANAF pentru o datorie de numai 3 milioane de euro pe care Mititelu o avea către bugetul de stat. Potrivit site-ului transfermarkt.de, valoarea lotului Universităţii Craiovei este de aproximativ 14 milioane de euro. Cei mai valoroşi jucători sunt Silviu Lung, cotat la 1,5 mil. de euro (ajuns gratis la Astra), Răzvan Stanca 0,5 mil. (Steaua), Ştefan Bărboianu 0,8 (Astra), Ovidiu Dănănae 1,5 mil. (Tom Tomsk), Găman 2,2 mil. (Astra), Valetin Iliev 1 mil. (Steaua), Dragoş Firţulescu 0,6 mil. (Larnaca), Andrei Prepeliţă 1,5 mil. (Steaua), Dorel Stoica 1.5 mil. (Dinamo), Mihai Costea 1,5 mil. (Steaua), Mihai Dina 0,7 mil. (Mioveni).
Dumitru Dragomir a spus că nu poate vorbi deoarece „este la masă”, iar Mircea Sandu s-a mărginit să dea un comunicat în care preciza că va colabora cu DNA.