Dupa ce zeci de pensionari care au lucrat la fostul USAS din Navodari au batut la usi inchise pentru a-si obtine sporurile, ieri, la Prefectura a avut loc prima sedinta a autoritatilor implicate in rezolvarea situatiei. Oamenii sunt disperati pentru ca nimeni nu le-a dat un raspuns clar. O delegatie a pensionarilor formata din 10 persoane a participat, ieri, la lucrarile comisiei intrunite pentru a descurca ce altii au lasat de izbeliste de 17 ani de zile.
Intrucat la fostul combinat chimic, actual Marway Fertilchim Navodari, se afla intreaga arhiva cu datele celor 8.000 de persoane care au muncit aici, ieri sefii Casei de Pensii, al Arhivelor Statului si primarul orasului Navodari au fost chemati de catre prefect pentru a gasi o solutie. In anul 2002, se emite o hotarare judecatoreasca prin care se solicita Arhivelor Statului, Casei de Pensii, Autoritatii pentru Privatizarea Activelor Statului sa preia arhiva de la fostul Fertilchim Navodari, care fusese lichidat. Oscar Benes, directorul Casei de Pensii, a declarat ca reprezentantii institutiei au trimis mai multe adrese invitand lichidatorii la discutii. Directorul Casei de Pensii, Oscar Benes, l-a informat pe prefectul judetului Constanta ca actuala conducere a Marway i-a transmis in scris ca va lua intreaga arhiva a fostului USAS si o va descarca in fata Casei de Pensii pentru a scapa de ea.
Desi au existat multe voci care au afirmat ca obligatia pastrarii acestor arhive revine Arhivelor Statului, Virgil Coman, seful institutiei, a explicat ca la Arhive se pastreaza doar acele documente de la fostul USAS cu valoare istorica, mai exact actul de infiintare a firmei, darile de seama si corespondenta. Coman i-a explicat prefectului judetului Constanta, Danut Culetu, ca aceasta arhiva trebuie pregatita de angajati si lichidator. De asemenea, seful Arhivelor de la Constanta a spus ca va prelua toata aceasta arhiva cu valoare istorica doar cu conditia gasirii unui spatiu, intrucat actualul imobil este impropriu. La randul sau, primarul orasului Navodari, Tudorel Calapod, este de parere ca in maximum doua saptamani arhiva fostului USAS ar putea fi triata si preluata de catre Casa de Pensii.
Lichidatorul trebuia sa sorteze actele
Benes a criticat atitudinea fostilor angajatori de la USAS, catalogand-o birocratica. In opinia lui, o serie de date nu au fost trecute in cartile de munca din cauza comoditatii unor functionari. In prezent, intreaga arhiva a fostului combinat chimic este lasata de izbeliste, depozitata in doua incaperi, mii de dosare fiind netriate, neindexate si neinventariate. Arhivele sunt abandonate de ani de zile, patronii care au preluat de-a lungul anilor acest activ refuzand sa-si asume rolul de sortare a documentelor. Benes sustine ca din intreaga arhiva de la combinat cel mult 10% reprezinta state de plata. In maldarul de documente de la fostul USAS se gasesc state de plata, facturi, note, pontaje, care trebuie luate la mana pentru a se intocmi o evidenta clara.
„Am lucrat 17 ani in mediu toxic si-n mizerie!”
Pensionarii care isi cer pe buna dreptate drepturile sunt satui de neputinta autoritatilor. Constantina Ramboi, prezenta la intalnirea de ieri de la Prefectura, a declarat ca a lucrat 17 ani la Combinatul Chimic de la Navodari: „Zi de zi, inclusiv duminicile, am lucrat in mediu toxic si in mizerie, timp de 17 ani! In anul 1990 am iesit la pensie. Am facut toate demersurile necesare pentru a-mi obtine sporurile, dar m-am lovit de… arhiva abandonata a fostului USAS”. O parte dintre acesti oameni batjocoriti vor lua drumul la Ministerul Muncii pentru ca cu pensiile de doar 3.000.000 de lei nu se pot descurca. Saptamana viitoare va avea loc o a doua sedinta pentru descurcarea arhivei de la Navodari, intalnire la care vor fi invitati si reprezentantii Fertilchim si AVAS.