1 C
București
sâmbătă, 28 decembrie 2024
AcasăSpecialPE protejează minorităţile sexuale

PE protejează minorităţile sexuale

Uniunea Europeană trebuie să ia măsuri mai clare pentru a proteja drepturile minorităţilor sexuale, arată o rezoluţie adoptată marţi de Parlamentul European (PE). Noua rezoluţie cere protecţia persoanelor transsexuale, precum şi recunoaşterea tuturor tipurilor de familii, în toate statele membre.

Rezoluţia, care are la bază un raport întocmit de europarlamentarul Ulrike Lunacek, arată că minorităţile sexuale nu se bucură întotdeauna de aceleaşi drepturi în UE.

”Nu mai trebuie să tolerăm homofobia în Europa. O mulţime de lesbiene, homosexuali, bisexuali, persoane transgender şi intersex trăiesc cu teamă. Teamă de a fi porecliţi, de a fi daţi afară de la locul de muncă, din şcoli sau din case. Raportul meu arată că UE trebuie să ia atitudine, pentru ca toţi cetăţenii europeni să se bucure de aceleaşi drepturi”, a explicat raportorul european Ulrike Lunacek, conform unui comunicat al Parlamentului European.

Citeşte şi: Gay în România: „Dacă ar fi fost o alegere, mi-aş fi dorit foarte mult să fiu ca toată lumea, e o viaţă dificilă”

Parlamentul European, statele membre UE şi organismele europene trebuie să colaboreze pentru a pune la punct o strategie non-discriminare privind orientarea sexuală, aşa cum există strategii care combat discriminarea bazată pe gen, dizabilitate sau etnie, arată rezoluţia.

Totodată, rezoluţia cere măsuri pentru a stopa infracţiunile motivate de ură, recunoaşterea famillilor ca atare, indiferent de statul european în care se mută (”pentru a asigura respectarea tuturor tipurilor de familii recunoscute legal de legislaţiile naţionale”), politici împotriva fenomenului de ”bullying” şi măsuri pentru protejarea persoanelor transgender (în unele ţări, tulburarea de gen este considerată o boală mintală).

47% din persoanele lesbiene, gay, bisexuale, transgender şi intersex (LGBTI) s-au simţit discriminate sau au fost hărţuite, iar 26% au fost agresate fizic în ultimii cinci ani, arată un raport din 2013 al Agenţiei pentru Drepturi Fundamentale (FRA).

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă