14.1 C
Bucureศ™ti
joi, 10 octombrie 2024
AcasฤƒSpecial"Pe culmile disperฤƒrii" - salvaลฃi fondurile europene pentru Delta Dunฤƒrii

„Pe culmile disperฤƒrii” – salvaลฃi fondurile europene pentru Delta Dunฤƒrii

DeลŸi declaraลฃii oficiale i-au anunลฃat deblocarea, Programul Operaลฃional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POS DRU) încฤƒ se confruntฤƒ cu întârzieri majore la plata cererilor de rambursare depuse de cฤƒtre beneficiari. Acest lucru afecteazฤƒ grav buna desfฤƒลŸurare a proiectelor, pericliteazฤƒ investiลฃii substanลฃiale înaintate de cฤƒtre beneficiari, afecteazฤƒ accesul beneficiarilor finali (grupul-ลฃintฤƒ) la programe eficiente de integrare pe piaลฃa muncii ลŸi, în general, scade considerabil încrederea potenลฃialilor beneficiari în finanลฃฤƒrile ulterioare ale programului. În contextul întârzie­rii nepermise a rambursฤƒrilor cererilor de finanลฃare, Asociaลฃia Salvaลฃi Dunฤƒrea ลŸi Delta (SDD) anunลฃฤƒ declanลŸarea de proceduri în justiลฃie în vederea recuperฤƒrii prejudiciilor suferite în urma implementฤƒrii proiectelor pe care le are în desfฤƒลŸurare. Mai mult de 100 de zile s-au scurs de la depunerea de cฤƒtre Asociaลฃia Salvaลฃi Dunฤƒrea ลŸi Delta a ultimei cereri de rambursare a cheltuielilor în cadrul unui proiect finanลฃat prin POS DRU. Aceste întârzieri se adaugฤƒ celor mai vechi de peste 130 de zile. În ciuda depฤƒลŸirii cu mult a termenului legal de platฤƒ (45 de zile), conturile proiectului sunt în continuare goale, SDD, în calitate de beneficiar solicitant, aflându-se într-o situaลฃie cel puลฃin jenantฤƒ în relaลฃie cu furnizorii de servicii, bunuri ลŸi echipamente, dar ลŸi cu personalul angajat în proiect.

Întârzieri majore

”În condiลฃiile în care România se luptฤƒ din rฤƒsputeri sฤƒ acceseze ลŸi sฤƒ cheltuiascฤƒ fonduri europene (acest lucru fiind ultima speranลฃฤƒ pentru modernizarea ลฃฤƒrii), beneficiari ai finanลฃฤƒrilor se confruntฤƒ, inexplicabil, cu întârzieri majore la plata sumelor cheltuite în proiect, acest fapt afectând în mod dramatic calitatea proiectelor, relaลฃia beneficiarilor cu terลฃii, determinând falimente ลŸi desfaceri ale contractelor de muncฤƒ ลŸi, în general, strivind efectele pozitive pe care aceste finanลฃฤƒri ar trebui sฤƒ le determine în societate“, spun reprezentanลฃii SDD. În situaลฃia în care cheltuirea fondurilor europene este prioritatea actualului Guvern (cel puลฃin aลŸa rezultฤƒ din declaraลฃiile oficialilor acestuia), unul dintre programele de finanลฃare – POS DRU – ลŸi unul dintre cele mai importante, atât ca sume angajate, dar ลŸi ca obiective, continuฤƒ sฤƒ se confrunte cu o crizฤƒ majorฤƒ, acest lucru provocând dubii semnificative cu privire la hotฤƒrârea actualilor guvernanลฃi de a-ลŸi îndeplini prioritฤƒลฃile.

Motivele oficiale

Motivele oficiale primite, la insistenลฃele SDD, cu privire la proasta gestionare a programului sunt urmฤƒtoarele: lipsa banilor de la bugetul de stat (lucru greu de explicat având în vedere cฤƒ România nu a ajuns sฤƒ cheltuiascฤƒ nici 25% din fondurile destinate perioadei 2007-2013), lipsa personalului competent din sistem, proasta salarizare a acestuia, volumul mare de muncฤƒ etc.

Sistemul, blocat

Degringolada programului se face prezentฤƒ nu numai în ceea ce priveลŸte rambursarea sumelor cheltuite de cฤƒtre beneficiari, ci ลŸi în momentele depunerii de noi cereri de finanลฃare. De exemplu, cererile de finanลฃare nr. 123-152 lansate pe data de 17-06-2013, care au avut termenul-limitฤƒ pe data de 1 iulie 2013 – ora 16, ลŸi-au prelungit inexplicabil ลŸi ruลŸinos termenul limitฤƒ cu puลฃin timp înainte de expirarea celui iniลฃial, nesocotind astfel munca miilor de beneficiari care au înลฃeles sฤƒ respecte instrucลฃiunile iniลฃiale înaintate de cฤƒtre Autoritatea de Management a Programului ลŸi sฤƒ respecte totodatฤƒ nevoia de competiลฃie ลŸi concurenลฃฤƒ din cadrul programului. Se pare cฤƒ Autoritatea de Management a Programului are alte prioritฤƒลฃi ลŸi îลŸi permite astfel în mod ruลŸinos sฤƒ trateze fฤƒrฤƒ consideraลฃie munca beneficiarilor programului, adicฤƒ a celor care vor implementa efectiv fondurile europene.

Administrare deficitarฤƒ

Asociaลฃia Salvaลฃi Dunฤƒrea ลŸi Delta, în calitate de beneficiar solicitant al Programului, având în implementare unul dintre cele mai mari proiec­te finanลฃate în cadrul programului ลŸi, totodatฤƒ, finalizând cu succes un alt proiect de tip strategic în cadrul aceluiaลŸi program, îลŸi exprimฤƒ profundul regret faลฃฤƒ de felul în care autoritฤƒลฃile responsabile ale statului român au înลฃeles sฤƒ administreze cea mai importantฤƒ provocare din ultimii 20 de ani – cheltuirea fondurilor europene nerambursabile. SDD anunลฃฤƒ declanลŸarea de proceduri în justiลฃie în vederea recuperฤƒrii prejudiciilor suferite în urma im-plementฤƒrii acestor proiecte.

Cele mai citite

PSD vrea excluderea CCR de la validarea candidaturilor pentru prezidenศ›iale

PSD vrea excluderea CCR din validarea candidaturilor la prezidenศ›iale dupฤƒ cazul Diana ศ˜oศ™oacฤƒ, se aratฤƒ รฎntr-un proiect de lege depus miercuri รฎn Parlament de...

Armata israelianฤƒ a eliminat รฎn Siria un รฎnalt oficial al Hezbollah

Armata israelianฤƒ a anunลฃat miercuri searฤƒ cฤƒ a ucis รฎn Siria un membru al Hezbollahului libanez รฎntr-un atac aerian รฎn regiunea Quneitra, la marginea...

Un accident teribil a avut loc รฎn nordul Capitalei. O tรขnฤƒrฤƒ este รฎn stare gravฤƒ

Un accident รฎngrozitor s-a produs, miercuri searฤƒ, รฎn zona de nord a Capitalei. O tรขnฤƒrฤƒ a fost grav rฤƒnitฤƒ ศ™i a fost transportatฤƒ la...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ