3.7 C
București
duminică, 24 noiembrie 2024
AcasăSpecialPe cine ar putea baga la apa Necolaiciuc

Pe cine ar putea baga la apa Necolaiciuc

Retinerea in SUA a lui Mihai Necolaiciuc, fost director general al CFR intre 2000 si 2004, repune pe tapet subiectul devalizarii companiei feroviare romane de afaceristi controversati, cu sustinere politica.  Necolaiciuc – fugit din tara in 2005 – este urmarit penal in mai multe dosare, fiind acuzat ca, prin contractele pe care le-a incheiat, ar fi produs CFR pagube de mai multe zeci de milioane de euro. De altfel, s-ar putea spune ca CFR a fost o adevarata mana cereasca pentru multi oameni de afaceri in perioada in care la conducerea companiei s-a aflat Necolaiciuc.

 

Cristian Burci, unul dintre apropiatii lui Miron Mitrea, este acuzat ca ar fi primit locomotive si vagoane de la CFR la preturi simbolice si contracte de prestari servicii la preturi astronomice, cum ar fi cel de erbicidare al caii ferate incheiat pe zece ani pentru suma incredibila de 600 miliarde de lei vechi. Un alt om de afaceri care a beneficiat de mana larga a lui Necolaiciuc a fost patronul echipei de fotbal Unirea Urziceni, Dumitru Bucsaru, care a primit lucrari de constructie, facturate cu preturi uriase, la bazele de agrement ale CFR. De asemenea, un alt afacerist aflat in bune relatii cu Necolaiciuc a fost Florian Walter (Busca), care a primit un contract in valoare de 30 milioane de euro pentru servicii de curatenie. De altfel, Busca este cel care l-a scos din tara, cu masina personala, pe Necolaiciuc atunci cand acesta s-a hotarat sa fuga de urmarirea penala. 

 

Dosarele penale
Pe 29 martie 2007, Judecatoria Sectorului 1 a emis mandate de arestare pe numele lui Mihai Necolaiciuc pentru doua dintre dosarele penale ale acestuia, ajunse pe rolul instantelor de judecata. Anchetatorii au stabilit ca, in perioada 2002-2003, in calitate de director general al CNCFR, Mihai Necolaiciuc ar fi semnat 23 comenzi de achizitii de piese pentru instalatii feroviare catre SC General Com Electrica SA Bucuresti. Aceste comenzi ar fi fost semnate ilegal, in lipsa unor acte din care sa reiasa necesitatea si oportunitatea achizitiei, furnizorul nefiind autorizat de Autoritatea Feroviara Romana. Prejudiciul adus CFR, potrivit procurorilor, numai in acest caz a fost de 71,6 miliarde lei vechi. Necolaiciuc mai este acuzat ca ar fi prejudiciat CFR cu 61,9 miliarde lei vechi, pentru ca ar fi cumparat marfuri inutile la preturi mult mai mari decat cele reale. In afara de aceste dosare penale, Necolaiciuc a mai fost trimis in judecata intr-un alt caz in care procurorii anticoruptie il acuza de o frauda de 18 milioane euro.
Surse judiciare spun ca Necolaiciuc ar mai fi anchetat si in alte patru dosare penale, aflate deocamdata in stadiul actelor premergatoare.

Necolaiciuc, promovat la CFR de Anca Boagiu

Mihai Necolaiciuc a fost numit mai intai director al Regionalei CFR Iasi in perioada in care ministru al Transporturilor era Traian Basescu. In anul 2000, Anca Boagiu l-a avansat pe Necolaiciuc in functia de director general al SN CFR, iar succesorul acesteia, Miron Mitrea, l-a pastrat in functie pana in 2004. Necolaiciuc a demisionat din functie la scurt timp dupa declansarea anchetelor de catre procurori. In perioada in care s-a aflat la conducerea companiei, Necolaiciuc a fost mana cereasca pentru multi oameni de afaceri controversati, care au stranse legaturi cu zona politica din Romania.

Burci, "favoritul" lui Necolaiciuc
Cristian Burci, unul dintre apropiatii lui Miron Mitrea, a fost beneficiarul mai multor contracte incheiate cu CFR in perioada lui Necolaiciuc. In 2001, Burci a pus bazele firmei ServTrans Invest, creata special pentru a face concurenta serviciilor de transport feroviar ale CFR Marfa. Potrivit procurorilor DNA, Servtrans a primit de la CFR, cu titlu gratuit, zece locomotive si 150 de vagoane noi. Bunurile respective ar fi fost cumparate de CFR cu credit extern. O alta firma a lui Burci, Carpat Cargo, specializata pe recuperarea de creante, a incheiat contracte cu CFR in valoare de sute de miliarde de lei vechi. Contractele incheiate de compania feroviara cu ambele firme au intrat in atentia DNA. O alta afacere dintre Burci si CFR a fost aceea prin care firma Protan a primit contractul de erbicidare a caii ferate pentru suma de 600 miliarde lei vechi. Interesant este faptul ca, in urma cu un an, fostul sef al SRI Radu Timfte a recunoscut pentru Romania libera ca Burci este protejat de generali SIE.


Patronul de la Unirea Urziceni, abonat la afaceri cu CFR

Unele dintre cele mai profitabile afaceri ale patronului echipei de fotbal Unirea Urziceni, Dumitru Bucsaru, au fost facute cu CFR, pe vremea cand director era Mihai Necolaiciuc. Presa a relatat ca firmele lui Bucsaru, SC Valahorum SA, SC Continental Invest SRL si SC Star Construct ‘91 SRL, au primit contracte de la CFR, prin incredintare directa. Printre comezile primite de patronul echipei de fotbal Unirea Urziceni se numara si amenajarea complexului CFR Astoria de pe malul Lacului Snagov, lucrare a carei valoare s-a ridicat la un nivel astronomic de 700 miliarde lei vechi (aproximativ 19 milioane euro). Alte contracte incheiate cu firmele controlate de Bucsaru au avut ca obiect livrarea de materiale de constructii, achizitiile nefiind aprobate de Consiliul de Administratie al CFR SA. Potrivit informatiilor aparute in presa, societatile lui Bucsaru ar fi construit o piscina pentru parcul SN CFR de la Snagov pentru pretul de 2,7 milioane de euro.

Legaturile cu fratele fostului sef al SRI Radu Timofte

Numele altui personaj important din Romania a fost asociat cu Mihai Necolaiciuc. Este vorba despre fostul sef al SRI Radu Timofte, al carui frate, Ion Timofte, a fost actionar si administrator intr-o firma cu sotia fostului director general al CFR. Este vorba despre SC Compania de Constructii Feroviare SA, firma inregistrata in Pascani, in care Sanziana Necolaiciuc avea 20% din actiuni. Contactat anul trecut de Romania libera, Ion Timofte a recunoscut ca a primit bani de la sotia fostului director general al CFR. "Mi-au dat niste actiuni la acea firma a doamnei Necolaiciuc, dar nu am stiut ca am fost si administrator. Parca mi-au dat la inceput si niste bani, dar nu mai stiu cat", a declarat Ion Timofte.

Necolaiciuc, scos din tara de cumatrul lui Mitrea
Un alt abonat al contractelor incheiate cu Ministerul Transporturilor si, implicit, cu CFR este si omul de afaceri Florian Walter (fost Busca), cumatrul lui Miron Mitrea. Spre exemplu, Romprest, una dintre firmele acestuia, a incheiat un contract cu CFR pentru servicii de curatenie, in valoare de 30 milioane euro, pe o perioada de zece ani. De altfel, intr-un interviu acordat Romaniei libere, Florian Busca a recunoscut ca el a fost cel care l-a scos din tara pe Necolaiciuc, cu masina personala. Fostul director general al CFR a ajuns in Republica Moldova si nu s-a mai intors, el fiind ulterior dat in urmarire generala. Florian Busca a revenit recent in atentia publica dupa ce a obtinut un contract controversat cu Primaria Sectorului 1 din Bucuresti pentru ridicarea masinilor parcate neregulamentar.

Berceanu: "Nu s-a dorit prinderea lui Necolaiciuc"

Ministrul Transporturilor si Infrastructurii, Radu Berceanu, a acuzat autoritatile romane ca nu au actionat eficient pentru a-l prinde mai repede pe fostul director al CFR. "Cel putin o lunga perioada de timp, Mihai Necolaiciuc a fost cautat in asa fel incat sa nu fie gasit. Prea apareau in presa tot felul de informatii si nimeni nu parea interesat sa urmareasca vreun fir", a declarat ieri Radu Berceanu. Din momentul fugii din tara a lui Mihai Necolaiciuc pana cand a fost retinut in Florida au trecut patru ani.

Ministrul Transporturilor s-a aratat convins ca, dupa aducerea in tara a fostului director de la CFR, se vor clarifica multe lucruri. "si acum exista in magaziile de la CFR tot felul de patenti care au fost cumparati la niste preturi enorme fata de pretul pietei. Cred ca si asta este un caz in care trebuie sa se mearga pana la capat si sa avem un raspuns foarte concret. Ce s-a intamplat si cine se face vinovat", a mentionat Radu Berceanu.

Gabriel Bejan
Gabriel Bejan
Gabriel Bejan, sef departament Investigatii
Cele mai citite

România votează: 18 milioane de cetățeni înscriși pentru alegerile prezidențiale din 24 noiembrie

Actualizările sunt gestionate de primari sau de persoane desemnate prin dispoziție legală Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a anunțat că numărul total al alegătorilor înscriși în...

Alegerile prezidențiale 2024: Peste 45.000 de angajați MAI, mobilizați pentru primul tur de scrutin

Cătălin Predoiu a cerut sancționarea fermă a oricărei încercări de cumpărare de voturi sau mită electorală Duminică, la primul tur al alegerilor prezidențiale, peste 45.000...

Elena Lasconi: „Am votat cu încrederea că niciun român nu-și va face bagajul să plece din țară”

Elena Lasconi, reprezentanta USR în cursa pentru alegerile prezidențiale, și-a exprimat votul la Colegiul Tehnic din București. După ieșirea de la urne, Elena Lasconi, candidata...
Ultima oră
Pe aceeași temă