S-ar putea spune ca Partidul Democrat joaca acum la doua capete. Vrea sa fie la putere in Guvern, dar si in opozitie fata de partenerii de coalitie ori de cate ori interesele o cer. Mutarea de luni vine sa confirme, inca o data, intentia democratilor de a deveni vioara intai a Executivului. Prin orice mijloace se incearca remanierea si restructurarea unui guvern considerat prea greoi, ineficient si costisitor. In mod evident se doreste trecerea liberalilor pe linia a doua chiar inainte de ultimul raport al CE, programat in luna septembrie. Practic, scopul principal al PD este ca PNL sa fie pus intr-o lumina proasta in fata electoratului, in eventualitatea provocarii unei crize politice, care sa conduca la organizarea de alegeri anticipate in viitor. Ce a urmarit de fapt sa arate Emil Boc prin retragerea lui Pogea din guvern sau prin inlocuirea ministrului Dobre cu Radu Berceanu? Sa arate ca PD este partidul care vrea sa scape de structurile pesediste, in timp ce PNL doreste sa le mentina. Pentru acest lucru a fost luata o hotarare fara o consultare prealabila in interiorul Aliantei. In primul moment, liberalii au vazut un sah la premierul Tariceanu, dat prin doua mutari surprinzatoare, in masura sa clatine stabilitatea si asa fragila a coalitiei. PD risca in acest fel sa piarda o functie importanta daca PNL, UDMR si PC nu raspund la fel. In aceasta privinta sunt sceptic. Nu-i vad pe conservatori sa le cante in struna celor de la PD. La randu-le, udemeristii nu vor face pasul retragandu-si ministrul de stat pentru simplul motiv ca nu vor sa-si taie craca de sub picioare singuri. Mereu au oscilat cand au trebuit luate decizii importante.
Singurul in masura sa hotarasca este primul ministru. Teoretic, poate. Practic, nu este in stare sa treaca peste colegii din PNL care nu doresc sa faca jocurile PD. Cum sa raspunda cu DA atat timp cat democratii au luat decizii peste capul lui Tariceanu? „In democrati nu poti avea incredere”, sunt de parere cei din jurul lui Orban. Pe urma, cine poate garanta ca Emil Boc se opreste aici si nu face si alte mutari? Greu de raspuns. Dupa atatea esuari, se poate intampla orice. Deocamdata, premierul multumeste ca a scapat de cativa pedisti. Prin vocea purtatorului sau de cuvant, Calin Popescu Tariceanu a dat de inteles ca iesirea lui Gheorghe Pogea din Cabinet nu reprezinta nici o pierdere, portofoliile aflate sub comanda vicepremierului putand functiona fara ca postul sa fie ocupat. Cat priveste inlocuirea lui Dobre de la Transporturi, s-a procedat corect. Premierul sustine ca omul PD-ului era depasit, in nenumarate randuri cerand, chipurile, schimbarea lui! De ce nu si a lui Flutur? Cu alte cuvinte, democratii ar fi raspuns unui apel mai vechi, conformandu-se astfel solicitarilor repetate. Mai sa fie!
„Beleaua” este insa acum Radu Berceanu. Coltos cum il stim, vicepresedintele Senatului va fi „calul troian” in curtea lui Tariceanu. PD il baga in lupta si pentru a-l „musca” pe Voiculescu, daca premierul si Basescu vor fi de acord ca el sa ocupe functia de ministru de stat. Oricum, pe Tariceanu il paste un mare pericol. Daca il accepta pe liderul PC, s-a fript. PD va profita de faptul ca „solutia imorala” a ajuns in guvern cu aprobarea premierului. Tariceanu va fi tavalit ori de cate ori va veni vorba de moralitate. Aici se va simti cel mai puternic opozitia pedistilor. O opozite ce se poate amplifica daca partenerii de coalitie nu vor raspunde cu aceeasi moneda la mutarile lui Emil Boc. In situatia in care tergiversarile vor continua, liberalii ramanand la faza declaratiilor fara acoperire cand se discuta eficientizarea activitatii guvernului, este posibil ca atacurile democratilor sa incurce si mai rau planurile PNL, ceea ce va fi echivalent cu o criza politica aproape fara iesire.