UPDATE 19.10: Tavanul clubului Colectiv a luat foc în 10 secunde, se arată în referatul procurorilor Parchetului General.
UPDATE 19.00: Goodbye to Gravity, obligați prin contract să asigure 400 de spectatori
UPDATE 18.30: Piedone se ascunde în spatele unui monument, după incendiul din Colectiv
UPDATE 18.00: LIVE TEXT. Miting împotriva lui Piedone, după incendiul din Colectiv: Corupția și lăcomia ucid România
UPDATE 16.30: Cei trei patroni ai clubului Colectiv au fost aduși la instanță. Procurorii cer arestarea lor preventivă.
Citește și: Incendiul din Colectiv: Adrian Despot, audiat ca martor: Știam că se vor folosi artificii la concert
UPDATE 15.20: Patriarhul Daniel a oficiat o slujbă de pomenire pentru cei 32 de morți în incendiu, la patru zile de la moartea lor.
Citește și: Sistemul care făcut posibilă tragedia “Colectiv” şi cum poate fi învins. Un exemplu din New York
UPDATE 15.00: ”Tăcerea Ucide”. Internauții anunță un protest în Capitală pentru joi.
UPDATE 14.20: Secretarul de stat Raed Arafat a declarat, într-o conferință de presă, că Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) va interveni când va fi nevoie și că ”nu va face rabat de la nimic”.
Întrebat dacă știa despre celelalte trei incendii care au mai fost la Pionierul, unde se află și clubul Colectiv, Raed Arafat a spus că, din câte știe, au mai fost controale, însă discoteca era mai departe de locurile în care au izbucnit incendiile în trecut și, de asemenea, că pentru detalii suplimentare, trebuie întrebat la ISU București.
UPDATE 14.15: A apărut prima reacție a unuia dintre patronii clubului Colectiv, pe Facebook. Avocatul lui Costin Mincu, Vlad Hosu, a scris, în numele clientului său, că o parte din el a murit pe 30 octombrie.
Unul dintre patronii clubului Colectiv, PRIMA DECLARAŢIE după tragedie
UPDATE 14.10: Au apărut noi informații despre victimele din clubul Colectiv.
Astfel, nouă răniți sunt studenți la Politehnică, în timp ce alții sunt angajați ai companiei Oracle.
Mai mulți angajați Oracle, victime ale incendiului din Colectiv
UPB: Nouă studenți, răniți în incendiul din Colectiv. Care este starea lor
UPDATE 14.00: Artificiile folosite în Clubul Colectiv ar fi fost puse de un artificier angajat al firmei care a vândut materialele pirotehnice pentru spectacolul de vineri seară, au declarat, pentru Mediafax, surse judiciare.
UPDATE 13.50: Au apărut și escrocii care cer bani oamenilor pentru victimele din clubul Colectiv.
UPDATE 12.50. Procurorii Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) şi poliţiştii ridică de la Primăria Sectorului 4 mai multe avize şi acte legate de firma care deţine Clubul Colectiv.
Citește și: Documente legate de firma care deţine clubul Colectiv, ridicate de la Primăria Sectorului 4
UPDATE 12.30. Premierul Victor Ponta a anunţat, marţi, în ședința de Guvern, că ISU va avea puterea să închidă localurile care pun în pericol viaţa oamenilor, până când patronii acestora iau măsurile necesare – Ponta: ISU poate închide localurile care pun în pericol viaţa oamenilor.
UPDATE 11.25. Familia uneia dintre victimele din Colectiv, Claudiu Petre, face apel la decență și discreție la ceremonia funerară.
„Familia lui Claudiu Petre, victimă a tragediei din clubul Colectiv, face un apel la decență și discreție, cerându-le reprezentanților instituțiilor publice, mass-media, societății civile și persoanelor particulare să respecte dreptul la intimitate al familiei îndoliate. Familia cere presei să se abțină de la a filma, transmite, prelua și afișa imagini de la priveghi și de la ceremoniile funerare, ca o dovadă de respect pentru memoria lui Claudiu, erou național, precum și pentru durerea familiei. Mulțumiri pentru înțelegere!”, se arată într-un comunicat de presă, citat de Mediafax.
UPDATE11.15: Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) recomandă televiziunilor să nu filmeze și să nu difuzeze imagini de la priveghiurile și de la ceremoniile funerare ale victimelor tragediei din clubul Colectiv. Consiliul va monitoriza dacă televiziunile respectă această recomandare.
–––-
UPDATE 09.50: După incendiul izbucnit, vineri, în clubul Colectiv din Capitală, în urma căruia au murit 32 de persoane, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Dealul Spirii” Bucureşti-Ilfov face apel către cetăţeni pentru identificarea clădirilor pe care nu le au în evidenţă, astfel încât să verifice respectarea normelor de securitate la incendiu, potrivit unui comunicat al instituţiei.
––––
În cea de-a patra zi după incendiul din clubul Colectiv, bilanţul morţilor a crescut la 32, după ce o tânără aflată în stare critică la spitalul Sfântul Pantelimon a decedat, marți dimineaţă. Alte 136 de persoane rănite se află în continuare internate în spitalele din Capitală, dintre care 37 se află în stare critică.
Şedinţa săptămânală a Guvernului a fost devansată cu o zi şi va avea loc, marţi, astfel încât Executivul să discute modificări legislative urgente solicitate de MAI şi IGSU, dar şi ajutoarele car le vor fi acordate familiilor celor decedaţi în urma incendiului din clubul Colectiv din Capitală.
În ceea ce privește victimele în stare critică, 14 răniți sunt internați la Spitalul Floreasca, 9 la Spitalul Universitar, 5 la Spitalul Bagdasar Arseni, doi la Spitalul Sf. Pantelimon, trei la Spitalul Elias, trei la Spitalul Militar, unul la Spitalul Grigore Alexandrescu.
Citeşte şi: Centrul Vechi, la trei zile după incendiul din Colectiv: atmosferă sobră şi oameni tăcuţi
Ministerul Muncii a anunţat, luni, că fiecare familie care a pierdut o persoană în incendiul din clubul Colectiv va primi câte 5.000 lei, ajutor de urgență.
De asemenea, autoritățile au luat noi măsuri și pentru familia femeii angajate la negru în club, care a murit, vineri seară și care avea cinci copii. După ce, anterior, Ministerul Muncii anunțase că fiecare din cei patru copii minori va primi o alocație de 600 lei, a decis acum că familia va primi un ajutor în valoare de 10.000 lei.
IGSU, prin Inspectoratele de Urgenţă din fiecare judeţ, va primi dreptul să aplice amenzi între 50.000 şi 100.000 de lei pentru localurile publice care nu respectă normele de siguranţă. De asemenea, ISU din fiecare judeţ vor avea dreptul să dispună închiderea unor asemenea localuri.
O altă modificare legislativă ar putea fi şi eliminarea posibilităţii de acordare a autorizaţiilor de funcţionare a cluburilor în baza unor declaraţii pe proprie răspundere.
Cei trei patroni ai clubului Colectiv, Alin Anastasescu, Costin Mincu şi Cătălin Paul Gancea, au fost reţinuţi, luni, de procurori. Ei sunt sunt urmăriți penal pentru ucidere din culpă și vătămate corporală din culpă.
În urma tragediei, Guvernul a instituit doliu național pentru zilele de 31 octombrie, 1 noiembrie și 2 noiembrie.
Aproximativ 8.000 de oameni de toate vârstele s-au adunat, duminică la prânz, în Piața Universității, pentru a merge împreună până la clubul Colectiv, într-un marș dedicat victimelor incendiului de vineri seară. La clubul Colectiv au fost întâmpinați de alți 3.000 de oameni.