17.6 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăSpecialPatru roze

Patru roze

"Four roses" e o marca de whisky. Dar este, de duminica, si una politica. Deoarece noua coalitie pentru guvernarea Romaniei a reunit, chiar asa, patru roze. Desi cu mai multe roze pe antet, PSD-ul este la remorca partidului cu o singura roza, si buna, PD-L. si, de fapt, a dlui presedinte Traian Basescu, roza sefa. Cotroceniul are in mana toate cartile, caci presedintia Senatului e floare la ureche pe langa cea a tarii si aceea a guvernului. Ca si pana acum, inlocuitorul temporar al dlui presedinte va fi un pesedist. De fapt, ceea ce se intampla in aceste zile era previzibil inca din momentul alegerii dlui Geoana in fruntea "principalului partid din Romania". Pentru ca dl Mircea Geoana are o evidenta vocatie subalterna si nu e deloc dotat cu gena conducerii, asa cum e, de pilda, dl Traian Basescu.

Hazliu este ca exact acei oameni politici care ne preveneau asupra coalitiei toxice PSD-PNL sunt acum coalizati cu "solutia imorala" si li se pare normal. Se scoate de la pastrare formula "pentru tara" si gata, orice murdarie se curata, totul sclipeste. Mai uscat, mai curat. Pampersi sau tampoane, de la caz la caz.
Am auzit iarasi spunandu-se ca in treburile politice nu trebuie amestecata morala. Din 1990 se tot declara, in diverse formulari, ca morala nu trebuie amestecata in politica. Parerea mea e ca morala trebuie amestecata in orice facem noi, oamenii. Altfel ajungem unde am ajuns: de rasul sau nelinistea UE care nu mai stie cum sa procedeze cu noi. Deoarece nu exista inca prevazute proceduri de excludere a unui stat odata primit. Dar timpul nu e pierdut: cu Bulgaria si Romania in coasta, poate ca UE va descoperi si leacul unor asemenea pacaleli. Revenind la interdictia de a judeca moral coalitia celor patru roze, de ce pana aici, cand PD-L-ul judeca o ipotetica alianta PSD-PNL, era voie sa judeci moral si acum, cand lucrurile stau altfel, nu?

Zilele trecute s-a enuntat ideea perechilor de ministere: daca PD-L ia, de pilda, Ministerul Justitiei, atunci, automat, PSD-ului ii revin Internele. Scopul e clar: daca un dosar nu se blocheaza la unii, sa-l blocheze ceilalti. Cum dosarul penal este pentru politicianul roman ceea ce e pentru oamenii normali "dosarul profesional", va dati seama ce important e ca la Justitie sa avem un Ponta, de pilda. Apropo de acest tanar domn, mai tine cineva minte cand s-a citit si auzit numele sau prima data? Va spun eu, atunci cand un coleg de-al sau, un tanar procuror, s-a sinucis din cauza ca trebuia sa manipuleze politic un dosar si nu voia. si dl Ponta nu a fost atunci arhanghelul dreptatii. Deci e clar de ce atata ura la dl Ponta pe Monica Macovei si pe oricine ar dori sa desprinda justitia de politica. Spunea cineva ca tanara generatie de politicieni va curata viata noastra politica?

Cu imparteala asta, fifty-fifty, cei care se temeau ca UDMR-ul o sa divida Romania pot fi linistiti, acesta nu mai e la guvernare, in schimb, tara se va divide in judete PSD si judete PD-L. Guvernul, el insusi divizibil cu doi, da tonul, iar intelegerea intre parteneri e clara: unde presedintele de consiliu judetean e de la un partid, sa fie si prefect de la acelasi partid. "Judetul ca feuda", iata un titlu pentru viitorii cercetatori ai perioadei pe care o traim.
Pe cat de ridiculizata a fost metoda algoritmului in 1996, pe atat de normala pare ea acum, cand cuvantul nici nu se mai pronunta. Se spune, in schimb, "criza" cu toata gura, cu toate gurile, desi nimeni nu se gandeste la asta. Cat despre PSD si PD-L, acestea au evitat criza.

 

Asta imi aminteste un banc ceh, pe care mi l-a spus acum vreo 30 de ani o doamna profesoara de la Praga, Maria Kavkova. Pe vremea aceea, Husak era prim-secretar al partidului unic, iar Svoboda – presedintele statului. Plimbandu-se ei intr-o zi pe strada (sic), vad lume adunata la un magazin. Husak il intreaba pe Svoboda ce e acolo, acesta se duce, se informeaza si vine cu raspunsul: "E o coada la carne". "Ce, nici carne nu mai avem?", intreaba Husak. "Noi?", se mira Svoboda. "Noi avem, ei n-au." Asa si cu criza, noi o avem, ei n-o mai au.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă