O lege în domeniul drepturilor omului, care permite încheierea unor parteneriate civile între persoane de acelaşi sex, a fost adoptată de Grecia, în noaptea de marţi spre miercuri, informează Reuters, citat de Mediafax.
Din cei 300 de parlamentari greci, 193 au votat pentru acordarea acestui drept, pentru cuplurile formate din persoane de acelaşi sex.
Tot mai multe state europene au adoptat legi care permit încheierea unor astfel de parteneriate de către cuplurile de acelaşi sex, inclusiv în Marea Britanie, Spania şi Cipru, însă subiectul rămâne în continuare controversat în numeroase state membre ale Uniunii Europene (UE).
Grecia a permis în 2008 întregistrarea acestui tip de parteneriat de către cupluri heterosexuale, însă a exclus cuplurile homosexuale – o măsură discriminatorie, a stabilit Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) în 2013.
Premierul Alexis Tsipras, care a promis reforme sociale pentru a deminua impactul negativ al unui plan de salvare UE-FMI, a declarat că legea a închis „un cerc al ruşinii pentru stat”.
Citeşte şi: Căsătoria între persoanele de acelaşi sex, respinsă prin referendum în Slovenia
„Este un moment important nu doar pentru comunitatea LGBT (lesbiene, gay, bisexuali şi transsexuali), ci şi pentru egalitatea în drepturi în Grecia”, a subliniat, în Parlament, Vasiliki Katrivanou, o parlamentară din cadrul partidului Syriza (extremă stânga) al lui Tsipras.
„Însă ceea ce merită să fie discutat este faptul că toate aceste eforturi ne-au luat atât de mult timp”, a continuat ea, adăugând că legea deschide calea cuplurilor de acelaşi sex către uniuni civile – o promisiune pe care Syriza a făcut-o înaintea alegerilor.
Legea a fost votată şi de către Partidul PASOK (socialişti), Partidul Potami (centru), Uniunea centriştilor şi o serie de deputaţi conservatori. Împotriva ei au votat unii dintre parlamentarii Partidului Grecii Independenţi (extrema dreaptă), partenerul de coaliţie al lui Tsipras.
Liderul acestei formaţiuni de extremă dreapta, Panos Kammenos, ministrul grec al Apărării, nu s-a prezentat la vot, care s-a încheiat după miezul nopţii.
Zeci de susţinătoori s-au adunat în faţa Parlamentului în timp ce parlamentarii dezbăteau proiectul. Într-un gest simbolic, doi activişti gay îmbrăcaţi în haine bisericeşti s-au sărutat în faţa Bisericii Metropolitane din Atena, în faţa unui banner pe care se putea citi „Dragostea nu este un păcat”.
Legea nu le permite cuplurilor de acelaşi sex să se căsătorească sau să adopte copii, ca în altă ţări, şi nu le oferă aceleaşi drepturi în privinţa pensiilor, impozitelor şi taxelor şi sănătăţii, au denunţat activişti gay şi activiste lesbiene.
„Noi vrem acest parteneriat civil, dar vrem să fie deplin”, a declarat activista Dimitra Kyrilou, o ingineră civilă.
Împotriva proiectului au mai votat partidele Comunist şi Zori Aurii (extremă dreapta) – al cărui lider a declarat că „clopotele bisericilor ar trebui să fie trase în semn de doliu în întreaga ţară” – şi Biserica Ortodoxă.
„Patriarhul crede într-un anumit stil de viaţă”, a declarat arhiepiscopul Ieronimos. „Orice în afara acestui (stil de viaţă) este o diversiune”, a apreciat el.
Însă unii parlamentari Syriza apreciază că unii „preferă să se prefacă că nu văd realitatea” şi că „tenebrele au fost învinse”.
„Este vorba despre cea mai veche poveste în relaţiile dintre oameni. Doi oameni se iubesc şi vor să fie împreună, dar se confruntă în mod constant cu obstacole”, a declarat ministrul grec al Finanţelor Euclid Tsakalotos, care purta la butonieră o insignă în culorile curcubeului gay.
„Statul grec trebuie să nu stigmatizeze oamenii”, a subliniat el.