11.1 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSpecialCăsătoria între persoanele de acelaşi sex, respinsă prin referendum în Slovenia

Căsătoria între persoanele de acelaşi sex, respinsă prin referendum în Slovenia

Slovenii au respins duminică cu peste 60% din voturi, în cadrul unui referendum cu o mobilizare scăzută a alegătorilor, legea care autoriza căsătoria între persoanele de acelaşi sex adoptată de deputaţii acestei ţări în martie, potrivit rezultatelor aproape finale date publicităţii de comisia electorală, relatează AFP, citată de Agerpres.

Cei care se opune căsătoriei homosexuale, iniţiatorii referendumului, au obţinut 63,12% din voturi după numărarea a 96% dintre buletine, în timp ce susţinătorii legii au beneficiat de voturile a 36,88% dintre participanţii la scrutin. Numai 35,65% dintre alegători au participat la referendum, ceea ce nu a împiedicat realizarea cvorumului necesar pentru validare.

Cei care se opuneau legii trebuiau să mobilizeze cel puţin 342.000 de alegători, dintr-un total de 1,7 milioane. Ei au reuşit, conform informaţiilor disponibile în acest stadiu, să mobilizeze 370.000 de votanţi.

Slovenia este prima ţară din fostul bloc comunist care a adoptat o lege care autoriza căsătoria între persoanele de acelaşi sex.

Legea a fost adoptată cu o largă majoritate de Parlament cu voturile stângii şi ale partidului centrist al prim-ministrului Miro Cerar şi aceasta acorda cuplurilor de homosexuali şi de lesbiene aceleaşi drepturi ca şi celor heterosexuale, printre care şi pe cel de adopţie, punctul cel mai contestat de opozanţii acestui text legislativ.

Papa Francisc a pledat în această săptămână pentru un ‘nu’ la referendum, cerându-le slovacilor să susţină ‘familia, structura de referinţă a vieţii în societate’. În micul stat UE de două milioane de locuitori, opozanţii căsătoriei homosexuale au fost susţinuţi de opoziţia de dreapta şi de Biserica catolică.

Legea votată în martie a redefinit căsătoria drept ‘uniunea pe viaţă a două persoane indiferent de sexul lor’. După victoria taberei ‘nu’, codul familiei ar urma să revină la formula iniţială şi să limiteze drepturile homosexuale la o uniune civilă, în vigoare de mai mulţi ani.

Organizarea referendumului a suspendat aplicarea legii şi niciun cuplu homosexual nu apucat să se căsătorească în faţa legii. Prim-ministrul Miro Cerar şi preşedintele Borut Pahor au susţinut tabăra lui ‘da’

Cele mai citite

Mașinile cu motoare puternice sunt mai predispuse la accidente, conform studiilor – Grafic

Șoferii începători sunt sfătuiți, de obicei, să-și cumpere mașini ieftine cu motoare mici pentru a căpăta experiență de condus și pentru a evita accidentele....

În timp ce Iohannis se află în Coreea de Sud, Coreea de Nord a simulat un “contraatac nuclear”

Armata din Coreea de Nord a simulat un "contraatac nuclear" împotriva Coreii de Sud, chiar în perioada în care o delegație oficială din România,...

Vreme rea în toată țara, până joi dimineață

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis o atenţionare Cod galben de precipitaţii însemnate cantitativ şi intensificări de vânt, valabilă până joi dimineaţa în...
Ultima oră
Pe aceeași temă