30.6 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăSpecialParlamentul bulgar a respins o moţiune de cenzură împotriva Guvernului Oreşarski

Parlamentul bulgar a respins o moţiune de cenzură împotriva Guvernului Oreşarski

Parlamentul bulgar a respins, miercuri, o primă moţiune de cenzură depusă de către opoziţia de dreapta împotriva Guvernului tehnocratului Plamen Oreşarski, susţinut de partidul socialist, transmite Mediafax.

Moţiunea a fost respinsă cu 111 voturi exprimate de socialişti şi de membri ai partidului minorităţii turce MDL. Cei 86 de deputaţi ai partidului conservator GERB au votat în favoarea textului, iar 20 de deputaţi din cadrul partidului ultranaţionalist Ataka s-au abţinut.

Opoziţia conservatoare bulgară a fostului premier Boiko Borisov a insistat asupra unui „eşec” al Guvernului, aflat în funcţie de la 29 mai. Ea i-a reproşat în special încetineala planificării investiţiilor, care a „împiedicat proiecte importante şi licitaţii şi a afectat ansamblul sectorului”.

Guvernul Oreşarski, învestit de Parlament pe 29 mai, se află sub presiunea străzii, care îi reclamă demisia de la jumătatea lui iunie. În perioada de vârf, 10.000-20.000 de persoane, în principal activişti de dreapta, au participat la mitinguri, la sfârşitul lui iunie şi începutul lui iulie, acuzând Guvernul că este o „marionetă a oligarhiei”.

Aceste manifestaţii zilnice au continuat şi se desfăşoară inclusiv în prezent, însă mobilizarea a scăzut la câteva sute de manifestanţi zilnic.

Cele mai citite

Erdogan acuză Israelul că pregătește un „genocid” în Liban

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a acuzat sâmbătă Israelul că pregăteşte un "genocid" în Liban, denunţând "atacuri brutale" împotriva Hezbollah care au costat vieţile...

Antony Blinken acuză din nou China de sprijinirea războiului rus în Ucraina

Secretarul de stat american, Antony Blinken, a reiterat acuzațiile la adresa Chinei privind susținerea "mașinii de război rusești" în Ucraina, în cadrul unei întâlniri...

Estimările privind recolta de floarea-soarelui în UE scad din nou, afectate de condițiile meteo nefavorabile

Firma de consultanță Strategie Grains a revizuit în scădere prognozele privind recolta de semințe de floarea-soarelui din Uniunea Europeană pentru acest an, pe fondul...
Ultima oră
Pe aceeași temă