39.3 C
București
luni, 15 iulie 2024
AcasăSpecialParlamentul bulgar a respins o moţiune de cenzură împotriva Guvernului Oreşarski

Parlamentul bulgar a respins o moţiune de cenzură împotriva Guvernului Oreşarski

Parlamentul bulgar a respins, miercuri, o primă moţiune de cenzură depusă de către opoziţia de dreapta împotriva Guvernului tehnocratului Plamen Oreşarski, susţinut de partidul socialist, transmite Mediafax.

Moţiunea a fost respinsă cu 111 voturi exprimate de socialişti şi de membri ai partidului minorităţii turce MDL. Cei 86 de deputaţi ai partidului conservator GERB au votat în favoarea textului, iar 20 de deputaţi din cadrul partidului ultranaţionalist Ataka s-au abţinut.

Opoziţia conservatoare bulgară a fostului premier Boiko Borisov a insistat asupra unui „eşec” al Guvernului, aflat în funcţie de la 29 mai. Ea i-a reproşat în special încetineala planificării investiţiilor, care a „împiedicat proiecte importante şi licitaţii şi a afectat ansamblul sectorului”.

Guvernul Oreşarski, învestit de Parlament pe 29 mai, se află sub presiunea străzii, care îi reclamă demisia de la jumătatea lui iunie. În perioada de vârf, 10.000-20.000 de persoane, în principal activişti de dreapta, au participat la mitinguri, la sfârşitul lui iunie şi începutul lui iulie, acuzând Guvernul că este o „marionetă a oligarhiei”.

Aceste manifestaţii zilnice au continuat şi se desfăşoară inclusiv în prezent, însă mobilizarea a scăzut la câteva sute de manifestanţi zilnic.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă