Lectia" Azomures ar putea fi copiata si de alti emitenti de la BVB care si-au schimbat managementul sau care beneficiaza de un context favorabil de piata. Invitat special: Electroputere Craiova.
Percepute ca societati cu pierderi si evitate de investitori, Azomures si Amonil au crescut exploziv, de la inceputul anului, pe fondul dublarii pretului la ingrasaminte pe plan extern, dar si al unui program de subventii acordat de Guvern la achizitionarea gazului metan. Societatile respective erau subevaluate prin raportare la activele detinute (0,2 era raportul pret/valoare contabila la Azomures), iar cine ar fi gandit pe termen lung ar fi intuit ca pretul mare la petrol va genera scumpiri ale produselor agricole, deci investitii mai mari din partea producatorilor. O societate aflata intr-o postura oarecum asemanatoare este Electroputere Craiova, unde investitorii sauditi au facut o infuzie de capital semnificativa, raportul pret/valoare contabila fiind si in acest caz de 0,2.
Singurul ingredient care lipseste din aceasta ecuatie este profitul, o data cu raportarea unor rezultate pozitive pretul actiunilor urmand sa aiba o traiectorie acendenta. Nu le-a reusit acest lucru in primul trimestru dupa preluare (societatea a raportat pierderi de 7 milioane lei, la afaceri de peste 45 milioane lei), dar era si greu s-o faca de vreme ce Electroputere avea o experienta bogata in exercitii financiare paguboase (din ultimele 25 de trimestre, doar in 3 societatea a reusit sa incheie cu un mic profit). Anul trecut, cand s-a aflat ca societatea Al Arrab, specializata acasa in dezvoltari imobiliare, a achizitionat Electroputere, pretul actiunilor a sarit de la 0,2 la 2 lei, dupa sedinte succesive de aprecieri, cu maximul zilnic permis de bursa (15%). Cotatiile au scazut de aproape trei ori intre timp si nu asteapta decat un rezultat trimestrial bun pentru a decola din nou.