Pentru multi parinti moartea bebelusului lor este un prag peste care pur si simplu nu pot trece. Mamele, cel putin, stau deseori ore intregi strangand in brate cate o haina a copilului mort sau o jucarie preferata de acesta. Wendy Graham este unul dintre oamenii care s-au gandit la o solutie cel putin controversata pentru a-i scoate pe parintii chinuiti din marasm: papusi ajustate in asa fel incat sa devina o copie fidela a disparutului.
Modelele, numite "Reborn Dolls", redau perfect impresia de fiinta vie – au o inima care bate, actionata mecanic, parul este facut sa para real, ochi de sticla si vene. Li se pun greutati strategice in membre si in alte puncte din trup, astfel incat cel care tine papusa in brate sa aiba impresia ca tine chiar un copil.
Wendy Graham, care timp de patru ani a facut mai multe papusi "reborn", povesteste: "Cand am primit prima poza cu un bebelus mort a fost o chestie foarte trista. Am sperat sa reusesc sa fac o papusa absolut identica, de care cuplul sa fie multumit. Am o ocupatie foarte ciudata".
Afacerea "reborn"
Wendy si-a lasat slujba pentru a face papusi. A descoperit aceasta nisa cand cauta pe net pentru a-si cumpara o papusa. Sotul a fost socat de pret si a convins-o pe Wendy sa-si faca singura una. Pe care Wendy a vandut-o apoi unei colege pentru 120 de euro. Intrarea in "industrie" a fost un pas logic pentru Wendy. Daca "reborn" reprezinta un succes clar in SUA, in Europa este o afacere care abia inmugureste. Nu doar cuplurile indoliate sunt clientii celor care fac papusi-copii. Exista colectionari de papusi gata sa plateasca pana la 670 de euro pentru un exemplar sau mame bogate care le cumpara pentru copiii lor. Despre Wendy nu se poate spune ca o duce rau: de cand si-a lasat slujba a facut peste 280 de papusi.
Controverse
"The Child Bereavement Trust", o organizatie caritabila care se ocupa cu negocierea dramei unui deces, nu-i sfatuieste pe parinti sa apeleze la papusile "reborn": "Nu-i incurajam sa le foloseasca, dar nici nu-i putem condamna pe cei care aleg sa o faca. E un loc comun ca mamele indoliate sa simta dureri in brate din cauza ca tanjesc sa-si tina copilul care a murit. Dar le-ar fi de mai mare ajutor sa infrunte realitatea si sa-si exprime durerea fara sa se bazeze pe papusile astea".