Într-un interviu pentru România Liberă, deputatul Toader Paleologu, care candidează ca independent, în Bucureşti, a explicat de ce nu a fost atras de listele PNL sau USR. Paleologu a mai afirmat că preţul de 11 milioane de euro pentru „Cuminţenia Pământului” este „excelent”.
Mircea Marian: Ce v-a determinat să candidaţi ca independent, în loc să mergeţi pe o listă de partid?
Toader Paleologu: Deruta din PNL. Am fost dat afară din PNL după alegerile locale, deși sau poate tocmai pentru că- recomandasem singura strategie cîștigătoare posibilă: susținerea lui Nicușor Dan în schimbul retragerii candidaților USB mai prost plasați la primăriile de sector. Și puteam cîștiga. Or, conducerea PNL a dat Bucureștiul pe tavă PSD-ului. Dar această excludere mi-a prins, de fapt, foarte bine: eu totdeauna am fost un lup singuratic în codrul politicii românești și ca independent mă simt în largul meu. E cea mai plăcută campanie de pînă acum, chiar dacă am înghețat stînd în stradă să dau flyere și să vorbesc cu lumea.
MM: USR nu v-ar fi atras?
TP: Cînd voia să salveze Bucureștiul înțelegeam perfect despre ce era vorba: să salvăm case din zone protejate, să salvăm monumente istorice, să salvăm patrimoniul bucureștean. Am contribuit și eu foarte mult la această luptă. Dar "salvarea României" mă lasă perplex: nu ader la mitul salvării, nu-mi plac mesianismele politice. În plus, succesul de la locale a creat un val pe care s-au gîndit să surfeze tot felul de oameni, unii dintre ei foarte la stînga. Clotilde Armand a fost pusă la colț, în schimb Florina Presadă, o socialistă sadea, e pe val. Pe teme esențiale USR nu se pronunță, iar în interiorul partidului pozițiile sînt diametral opuse. Invariabil, de 27 de ani încoace, toate partidele anti-PSD s-au dezumflat din lipsa unei busole ideologice clare. Aceleași cauze produc invariabil aceleași rezultate.
MM: Dacă veţi fi ales, îl veţi vota pe Dacian Cioloş să rămână premier?
TP: Evident. Categoric da. Dar nu-i voi semna un cec în alb. Sînt unii oameni -atît tehnocrați, cît și membri PNL sau USR- pe care nu-i vreau cu nici un chip în guvern. Sînt, de asemenea, să dispus să asum portofolii ministeriale în domeniile în care mă pricep: cultură, educație, diplomație. Cred că Cioloș ar fi cam singurul pe care nu l-aș refuza. Pentru mine a fi ministru este o corvoadă, dar parafrazîndu-l pe Nietzsche aș spune că etica mea e morala cămilei care-și ia cît mai multe în spate.
MM: Aveţi ceva să-i reproşaţi în legătură cu modul în care s-a derulat achiziţia Cuminţeniei…?
TP: Stînd de vorbă cu el, mi-am dat seama cît de mult își dorea să ducă acest proiect la bun sfîrșit. Cioloș chiar are o sensibilitate culturală pe care n-am întîlnit-o des la prim-miniștrii români. Cred însă că eu aș fi gestionat cu mai multă prudență acest demers (prudență în sens de "phronesis", înțelepciune practică). Pe fond l-am susținut pe Vlad Alexandrescu: prețul de 11 milioane este excelent.
MM: Ce opinie aveţi despre referendumul solicitat de Coaliţia pentru Familie? Ar trebui să se ajungă la refrendum? Şi, dacă se va ajunge, cum aţi vota?
TP: Din moment ce s-au strîns 3 milioane de semnături, referendumul nu poate fi eludat. Au mai fost referendumuri pe această temă și în alte țări: Croația, Irlanda, Slovenia. Poziția mea e cît se poate de clară: nu căsătoriei între persoane de același sex, da însă parteneriatului civil atît pentru cupluri homosexuale, cît și pentru cupluri heterosexuale. Cele două aspecte sînt pentru mine indisociabile. Căsătoria este o instituție juridică bazată pe un contract: este, așadar, legitim să definim părțile contractante. În schimb, parteneriatul civil oferă soluții la probleme concrete: succesiune, viză pentru partener, informare medicală.
MM: O ultimă întrebare: dacă ar fi să vă afiliaţi unui grup parlamentar în viitorul Parlament, ce aţi prefera: PNL sau USR?
TP: Nu aș adera la nici unul din aceste partide. Afilierea la un grup parlamentar poate fi o pură chestiune administrativă. Depinde, așadar, cine ar fi lider de grup. Și depinde cine mă va lăsa să vorbesc în plen. Voi colabora cu fracțiunea de dreapta din USR și cu fracțiunea onestă din PNL. Voi colabora, de asemenea, pe proiecte concrete cu alte formațiuni din Parlament. Cred că statutul de deputat independent se va dovedi un imens avantaj.