21.4 C
București
miercuri, 2 octombrie 2024
AcasăSpecialOrele suplimentare, inlocuite cu programul prelungit

Orele suplimentare, inlocuite cu programul prelungit

Mai multe ore de lucru pe saptamana in locul prestarii de ore suplimentare de catre angajati ar fi solutia agreata de patronatele din Uniunea Europeana. Reducerea cheltuielilor cu forta de munca poate constitui, in opinia angajatorilor europeni, un mod de a contracara agresivitatea pietei asiatice.
„Marirea programului de lucru de circa 40 ore saptamanal la 60 de ore sau peste nu poate fi o solutie de acceptat. Angajatul ar presta mai mult pe aceiasi bani, iar patronul ar angaja mai putini lucratori. Daca e sa luam in considerare normativele europene, care stabilesc ca intre doua zile de lucru succesive pauza ar trebui sa fie de minimum 11 ore, s-ar putea ajunge la extrem, ca un angajat sa lucreze si 78 de ore saptamanal”, a declarat Dumitru Costin, presedintele Blocului National Sindical. In prezent, in Romania Codul Muncii prevede o norma de lucru saptamanala de 40 de ore obligatorii, la care se adauga 8 ore suplimentare. „Prevederile legale din Romania privind orele de lucru sunt corecte si in concordanta cu legislatia actuala europeana”, a precizat Costin.
Pentru orele suplimentare, Contractul Colectiv de Munca la nivel national stipuleaza ca de comun acord sindicatele si patronatele pot extinde in anumite domenii durata orelor suplimentare, in functie de necesitati. Pentru un numar de ore anual mai mic de 120, plata se face pentru suplimentarea de 100%, iar pentru un numar de ore ce depaseste 120 se acorda o majorare de 75%.

Cele mai citite

Skoda lansează un SUV electric accesibil, prețul pornind de la 33.000 de euro

Skoda, subsidiară a grupului Volkswagen AG, a prezentat un SUV electric accesibil, modelul Elroq, care va avea un preț de aproximativ 33.000 de euro...

Două surori dintr-un centru de plasament, violate de nașul lor

Două surori, una de 12 ani, cealaltă de 14, din localitatea Cavnic, județul Maramureș, dintr-un centru de plasament, ar fi fost violate de nașul...

A bătut doi copii nevinovați. A crezut că aceștia i-au bătut la ușă ca să-l agaseze

Un bărbat din Brad, județul Hunedoara, a fost deranjat de doi copii care i-au bătut la ușă și a decis să le aplice o...
Ultima oră
Pe aceeași temă