2.6 C
București
sâmbătă, 11 ianuarie 2025
AcasăSpecialOrdonanta "Chirita"

Ordonanta „Chirita”

Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 57/2006, privind acordarea de ajutoare pentru incalzirea locuintei, modifica un alt act normativ si asigura facilitati populatiei pentru plata combustibililor solizi sau lichizi. Primarul orasului Harsova, Ionel Chirita, a reusit dupa mai mult timp sa determine autoritatile centrale sa adopte masuri pentru eliminarea inechitatilor legate de acordarea ajutoarelor la caldura. „Dupa mai bine de doi ani, propunerile pe care le-am avansat ca secretar general al Ligii Alesilor Locali din PNL (LAL PNL), dar si ca primar al unui oras, au fost luate in considerare. La stabilirea sumelor pentru incalzire se va tine seama si de calitatea de beneficiar al ajutorului social. In textul ordonantei ce va fi adoptata de Guvern in aceasta saptamana se precizeaza ca este necesara asigurarea unor sanse si pentru alte categorii de persoane aflate in dificultate: ajutorul pentru incalzirea locuintei cu lemne, carbuni si combustibili petrolieri sa fie acordat in functie de venitul mediu net lunar pe membru de familie si nu numai beneficiarilor de ajutor social”, a declarat Ionel Chirita. Edilul orasului Harsova a considerat ca este necesar ca si familiile fara venituri, temporar sau definitiv, sa poata beneficia de ajutor. Propunerile avansate au avut ca punct de plecare situatia din mediul rural unde este greu sa se verifice destinatia sumelor primite de beneficiarii ajutorului. „Pentru a avea control asupra situatiei, beneficiarii vor primi bonuri valorice, metoda ce va asigura o utilizare conforma a ajutorului pentru procurarea lemnelor carbunilor sau produselor petroliere atat pentru familii, cat si pentru persoanele singure”, a mai spus Chirita.

Bonuri valorice

Pentru ca prevederile nu se pot aplica retroactiv, ordonanta va intra in vigoare la inceputul lunii viitoare, iar ajutorul se va stabili in functie de venitul net mediu lunar pe membru de familie, de numarul de membri ai familiei sau de situatia constatata prin ancheta sociala. Noul act normativ mai prevede posibilitatea ca administratiile locale sa suplimenteze ajutoarele din propriile bugete, in functie de situatie. Bonurile, pe baza carora se va putea procura combustibilul, vor avea valoarea de 10 lei, si sunt considerate documente cu regim special. Solicitantii ajutoarelor pentru incalzire vor completa declaratii pe proprie raspundere privind componenta familiei, numarul de persoane, veniturile si situatia sociala. Cererile pentru acordarea ajutorului vor fi depuse la primarii care, la randul lor, le vor transmite directiilor teritoriale de munca. Pentru solicitantii care nu indeplinesc conditiile de acordare a ajutorului, primariile pot dispune efectuarea unor anchete sociale pentru identificarea cauzelor ce au stat la baza respingerii cererilor de acordare a sprijinului pentru achizitionarea combustibililor.

Fondurile provin de la Ministerul Muncii

Banii necesari pentru acordarea ajutorului pentru incalzirea locuintei provin din bugetul Ministerului Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei, prin crearea unui fond special. „Conform actului normativ, toate cheltuielile administrative legate de aplicarea dispozitiilor ce urmeaza sa intre in vigoare se suporta din bugetul ministerului. S-a prevazut si posibilitatea existentei unor declaratii false. In scopul identificarii beneficiarilor ilegali, se vor efectua, ulterior, prin sondaj, anchete sociale si verificari ale documentelor”, a precizat Ionel Chirita. Trebuie mentionat ca persoanele care pot beneficia de ajutor pentru incalzire, in conformitate cu noile prevederi, dar au primit ajutoare sociale cu aceeasi destinatie (in baza altor acte normative), nu mai au dreptul la ajutor conform ordonantei ce urmeaza sa fie adoptata de Guvern in aceasta saptamana.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă