0.2 C
București
vineri, 27 decembrie 2024
AcasăSpecial"Oratori, retori si limbuti"

„Oratori, retori si limbuti”

Ne aflam in plina campanie electorala legala si satui de politichie majoritatea telespectatorilor cauta un film sau o emisiune de divertisment ca sa-si uite necazurile cotidiene. Replica acelui celebru Cetatean turmentat al Domnului Caragiale: "Eu cu cine votez?" e foarte actuala, pentru ca televiziunile n-au fost in stare sa-i explice macar un lucru elementar, ce inseamna "votul uninominal". Asa ca… mergem la "Divertis Mall".

Domnul Gheorghe Calota ne-a trimis un e-mail foarte actual, chiar daca tinta nemultumirii sale este doar un "pardalnic" prezentator al emisiunii "In gura presei". Respectivul e, de fapt, doar o amarata de spita la rotile care sunt angrenate acum in tavalugul electoral. Domnia sa ne aminteste de cele spuse de Titu Maiorescu in urma cu peste o suta de ani, dar care sunt foarte actuale si astazi, cum sunt si scrierile lui Caragiale. Redam din e-mail-ul pentru care ii multumim, cateva fragmente.

 Gheorghe Calota: "Cand, in 1902, a scris articolul «Oratori, retori si limbuti», Titu Maiorescu avea in spate o experienta de aproape 30 de ani de parlamentar. Domeniul ii era nu doar cunoscut, ci familiar. In 1873, evaluand presa vremii sale, se arata ingrijorat de ceea ce citeste, si scrie «Betia de cuvinte», studiu de patologie literara, iar in 1902, dupa o confruntare indelungata cu politicienii timpului, Titu Maiorescu era in masura (…) sa consulte si sa dea diagnostice. Asa s-a nascut la inceputul secolului XX diagnoza potrivit careia: «Oratorul vorbeste pentru a spune ceva, retorul pentru a se auzi, limbutul pentru a vorbi». Ridiculizate erau discursurile limbutilor din vremea sa, si anume ale parlamentarilor romani, multi dintre ei, si atunci, limbuti. Se poate spune ca logoreea, predispozitia spre vorba lunga, s-a imprimat genetic in parlamentarul roman, incat nu ne plangem nici astazi de asa ceva!

 

Despre moderatori, crainici tv, comentatori si analisti, Titu Maiorescu ar fi scris, dar prima transmisie radio a avut loc in 1928, iar prima transmisie tv in 1955, pentru ca, oficial, prima emisiune (…) sa fie in noaptea de 1 ianuarie 1957. Tarziu, deci, informatia romaneasca intra nu doar in sfera semantica a unui nou cuvant mass-media, ci si in agresiunea unor slujitori ai acestui imperiu numiti, prea onorant in ultimul timp, moguli. Sunt atat de multi, atat de variati, atat de diferiti ca atitudine, atat de imbarligati (…) in interese, incat o categorisire a lor asa cum a facut-o Titu Maiorescu este poate chiar imposibil de facut (…)". Urmarind emisiunile electorale de pe toate canalele tv, abundente fiind cele de la TVR 1, TVR 2, TVR 3 si de la televiziunile de nisa, aflam limbuti si retori in roluri de "catindati", moderatori sau "analisti", cu duiumul.

 

Cetateanul nu pricepe mai nimic din vorbele goale lansate sub deviza "Alege Parlamentul tau!" sau "Alege premierul!", cand nici macar nu i s-a explicat "votul uninominal" si cum el n-are dreptul sa voteze in 30 noiembrie decat la "circumscriptia sa" de cartier, deci trebuie sa stea acasa. Locul faptei de votare il leaga de glia domiciliului ca sa fie usor manipulabila votarea.
Dl Gheorghe Calota ne da si un exemplu de "guraliv limbut": "Apreciat «ca creatura (!) pe acest pamant» care «bate campii» (cum singur s-a autocaracterizat…) timp de 50 de minute la una dintre Antene, «In gura presei» (…) Ce deontologie profesionala de breasla, cand logoreicul despre care vorbim se intreaba cu emfaza aroganta «care este cel mai prost de la Cotroceni» si «… cine este asta?

 

Cine a auzit de el» (vorbea despre Radu Moraru!) sau eticheta obraznic pe Mircea Cartarescu drept papagal, luter (!) care scrie, ca la clasa I, «tablete de lemn»! Am crezut ca, actor de ocazie fiind, omul despre care vorbim ar putea fi asimilat unui nebun din teatrul shakespearean, dar glumele nebunului din tragedia clasica erau prea inteligente si de mare profunzime ca sa ne permitem o asemenea asociere, am crezut ca ar putea fi un clown de circ, dar copiii m-ar trage de maneca nelasandu-ma sa le ating, fie si doar ironic, umorul autentic si nepatat de interese meschine ale arenelor (…) Daca pentru el Mircea Cartarescu este un papagal, il avertizez ca a te crede destept este un drept al tau, dar a te crede singurul destept este caz medical (…)". Respectivul nu merita atentie, mai grav e ca sunt multi ca el care aspira sa ne dea si legi in Parlament!

Pamfletul paleste!
Grupul Divertis, pretuit pentru umorul sau de buna calitate manifestat in pamflete, satire acide, incepe sa fie depasit de… umorul involuntar al politicienilor, tinta sa de inspiratie candva. In noul sezon "Divertis Mall" a pierdut si pe inspiratul sau creator, Toni Grecu. El s-a retras, deocamdata, din echipa, recunoscand ca il eclipseaza politicienii. si adevar graita Toni Grecu pentru ca pamfletele grupului au inceput sa paleasca in fata realitatii. Cei din "Divertis Mall" par acum un grup de papusi tras discret de sfori de catre papusari, spre tinte precise. Fantezia si curajul lor de pamfletari inteligenti sunt in pragul apusului, mai ales acum, in campania electorala. "Animal Planet" chiar a disparut din program fiind inlocuit de cei de la  Antena 1 cu penibilul, vulgarul sitcom "Scene de caznicie". Pacat de grupul "Divertis" una dintre putinele valori ale umorului nostru pe care le mai avem.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă