-0.2 C
București
miercuri, 1 ianuarie 2025
AcasăSpecialOrasul din adancuri

Orasul din adancuri

» Cei care doresc mai multa racoare si, totodata, petrecerea timpului liber in mod placut pot gasi un loc potrivit la Targu Ocna, in adancurile minei Salina, un adevarat oras subteran dotat cu baza de tratament si de agrement.

Imensitatea golurilor, adevarate catedrale sapate in sare, labirintul galeriilor in lungime de mii de metri, biserica Sf. Varvara – singura biserica ortodoxa din Europa realizata aproape integral din sare si situata la 240 de metri adancime -, sanatoriul si baza turistica formeaza un adevarat oras scufundat in adancuri, care asigura suta la suta relaxare si sanatate. "Noua si moderna baza de agrement, situata in mina Salina in Orizontul 9, la o adancime de 240 de metri, ofera vizitatorilor atractii turistice dintre cele mai felurite si inedite, precum: Biserica Sf. Varvara, ctitorie a celor care muncesc in mina; Muzeul sarii; lacul cu apa sarata si cascada; magazine de suveniruri, punct de servire a preparatelor calde si bufet cu terasa; terenuri de sport (baschet, mini fotbal, tenis de camp, volei, tenis de masa); locuri de joaca pentru copii dotate cu leagane, tobogane, masinute electrice. Recent au mai fost achizitionate si puse la dispozitia turistilor jocuri electronice, mese de tenis si de biliard, iar in apropiere functioneaza si un sanatoriu, unde se trateaza eficient afectiuni respiratorii prin gimnastica si efort fizic usor, in prezenta personalului medical de specialitate", a declarat Ionel Ilie, inginerul-sef de la Salina. Acesta ne-a marturisit ca pentru reamenajarea bazei turistice din Salina s-au investit peste 15 miliarde de lei vechi.

Temperaturi de pana la 13 grade Celsius
Salina beneficiaza acum si de moderne mijloace de transport care coboara zilnic in adancuri, precum si de un spatios punct de primire turistica, dotat cu toate cele necesare oaspetilor sositi in vizita. Turistii primesc si indrumari pentru respectarea conditiilor de maxima siguranta la coborarea in mina Salina. Temperatura medie zilnica din mina se incadreaza intre 12 si 13 grade, distanta de la punctul de plecare este de 3,1 km, adancimea pe verticala este de 240 de metri, iar suprafata de 8.900 mp.
Cei care vor sa viziteze Salina o pot face zilnic, de luni pana duminica inclusiv, intre orele 7.00 si 17.00. Pretul  biletelor este de 14 lei pentru adulti si de 7 lei pentru copiii pana la 14 ani. Intrarea se face cu mijloacele proprii de transport.

Un loc plin de legende
Sute de turisti din toate colturile lumii fac tratamente pentru tot soiul de boli la mina de la Targu Ocna. Unii sunt atrasi si de legendele locului sau de singura biserica ortodoxa din lume realizata intr-o mina de sare. In aceasta mina, candva, minerii de la Targu Ocna aveau un taraf si dupa ce terminau munca se apucau de cantat. Azi, doar un tambal mai poate fi vazut in muzeul minei Trotus. Intr-un document care dateaza din 1380 se precizeaza ca domnitorul Moldovei platea in sare niste dregatori de pe langa manastirea Bogdana. In zona circula tot felul de legende si despre zacamintele de sare de la Targu Ocna. Una dintre ele vorbeste despre haiducul care ratacea prin padurile din muntii Bacaului, cu sute de ani in urma, si care s-a asezat sa se odihneasca pe un bolovan, pe malul raului Trotus. si-a dat seama ca bolovanul este lucios si jilav, a pus degetul pe el si apoi l-a dus la gura. si-a dat seama ca e un bloc de sare desprins din masiv. A luat bolovanul, l-a pus in desaga si l-a dus domnitorului. Acesta i-a dat in stapanire, drept multumire, localitatea Valcele si i-a spus sa o pazeasca pentru ca nimeni sa nu ia sare de acolo, in afara de oamenii stapanirii. Lucratorii din Salina considera ca aceasta poate trai sute de ani, din extractia sarii si turism, daca acest lucru s-ar vrea si la nivel central.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă