16.5 C
București
luni, 23 septembrie 2024
AcasăSpecialOradea - principala favorita la gazduirea calificarilor la JO

Oradea – principala favorita la gazduirea calificarilor la JO

Pentru prima data in istorie, Romania va gazdui, la polo, turneul decisiv de calificare la Jocurile Olimpice de la Beijing din 2008. Dupa succesele in serie pe plan competitional ale nationalei noastre de seniori, locul 4 la Campionatele Europene din acest an si obtinerea accesului direct la Mondialele de anul viitor, acum se poate vorbi si de o mare realizare din punct de vedere organizatoric. Iata ca Romania, o tara care, jenant, are doar trei bazine corespunzatoare organizarii unei competitii internationale, nici unul insa in Capitala, a intrat in atentia forului international de natatie (FINA).
O pondere considerabila in atribuirea organizarii importantei competitii Romaniei a avut-o, evident, impresia excelenta lasata reprezentantilor FINA de desfasurarea exemplara a Campionatelor Europene de polo, rezervate juniorilor, de la Oradea. De altfel, urbea ardeleana este principala favorita si la gazduirea intrecerilor decisive pentru accesul la JO de la Beijing. „Singurele orase care ar mai putea emite pretentii ar fi Arad si Pitesti, pentru ca detin bazine corespunzatoare din punctul de vedere al dimensiunilor. Este insa putin probabil ca vom alege vreunul. Oradenii au deja experienta competitionala, daca putem spune asa. In plus, administratia locala a inceput, imediat dupa terminarea Europenelor, acoperirea bazinului unde s-au desfasurat intrecerile juniorilor. Potrivit calculelor hartiei, la inceputul anului viitor lucrarile vor fi incheiate, iar oradenii vor avea doua bazine competitive acoperite si, o data cu acestea, toate atuurile pentru organizarea calificarilor olimpice”, a precizat Anatol Grintescu, secretarul general al Federatiei Romane de Polo.
Incredibil, dar adevarat, Capitala nu intra in nici un fel de calcule vizavi de organizarea competitiei. Este putin probabil ca vreunul dintre primarii de sectoare, care de ani de zile se bat cu pumnul in piept ca vor construi bazine, sa reuseasca aceasta „performanta” intr-un singur an si sa le „sufle” turneul ardelenilor.
„La organizarea Europenelor de juniori, federatia a contribuit cu aproape doua miliarde de lei, cu tot cu banii primiti de la comitetul olimpic. Cea mai mare parte a cheltuielilor a fost insa acoperita de conducerea administratiei locale din Oradea, cu care am colaborat excelent din toate punctele de vedere. Prin urmare, suntem indreptatiti sa fim optimisti si in perspectiva organizarii turneului de calificare olimpic”, a mai spus Grintescu.
Sefii FRP vor trebui sa faca alegerea cea mai buna pentru gazda turneului, mai ales ca, evoluand pe teren propriu, nationala noastra va avea o sansa in plus sa se califice la JO de la Beijing.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă