10 C
București
miercuri, 2 octombrie 2024
AcasăSpecialOpt companii low-cost zboara pe piata romaneasca

Opt companii low-cost zboara pe piata romaneasca

Opt companii aeriene low-cost zboara pe piata romaneasca, dupa ce compania EasyJet a lansat, ieri, prima cursa a companiei din Romania, Bucuresti-Milano.
EasyJet va opera pe o piata care inregistreaza deja sapte operatori: compania cu capital romanesc Blue Air, cea maghiara Wizz Air, slovacii de la Sky Europe, companiile cu capital italian My Air si Alpi Eagles. Lor li se alatura GermanWings, divizia low-cost a companiei Lufthansa, si Click Air, divizia low-cost a companiei spaniole Iberia.

Destinatii europene
Compania cu capital romanesc Blue Air zboara spre destinatii din Italia (Milano, Roma, Verona, Bologna, Torino), Franta (Paris si Lyon), Spania (Madrid, Barcelona, Valencia si Malaga), Germania (Stuttgart si Köln), Marea Britanie (Londra), Belgia (Bruxelles), Turcia (Istanbul) si Portugalia (Lisabona). Blue Air opereaza atat din Bucuresti, cat si din Arad (Stuttgart, Verona, Valencia), Cluj-Napoca (Barcelona si Valencia) si Bacau (Paris, Milano, Torino, Roma, Barcelona).
MyAir, companie cu capital italian, opereaza zboruri doar din Bucuresti spre destinatii din Italia, precum Bergamo, Venetia, Roma, Bologna, Bari, Napoli, Catania si Milano, precum si spre Paris si Barcelona.
Operatorul low-cost slovac Sky Europe organizeaza zboruri spre Viena si Roma (din Bucuresti) si spre Budapesta si Viena (din Targu Mures), in timp ce compania ungara Wizz Air asigura zboruri catre destinatii din Ungaria (Budapesta), Germania (Dortmund), Italia (Parma, Roma, Venetia), Spania (Barcelona si Valencia), dar si Marea Britanie (Londra si Liverpool). Din Targu Mures sunt organizate zboruri spre Budapesta, Roma, Barcelona, Dortmund si Londra.
Compania germana GermanWings asigura zboruri spre doua destinatii din Germania, Köln si Berlin, cu plecare din Bucuresti, iar italienii de la Alpi Eagles organizeaza zboruri saptamanale spre Venetia din Bucuresti, Timisoara si Cluj. Click Air organizeaza trei curse saptamanale de pe Aeroportul Otopeni spre Barcelona.
Compania britanica EasyJet a anuntat ca alaturi de zborul Bucuresti-Milano, de la sfarsitul lunii octombrie va organiza si curse spre Milano si Londra.

In asteptare, alti doi operatori
Alti doi operatori sunt asteptati pe piata, compania irlandeza Ryanair si operatorul Air Berlin, care insa intarzie sa deschida zboruri spre Romania. De asemenea, compania italiana Meridiana ar putea organiza zboruri Bucuresti-Verona.
Deja numarul mare de companii low-cost creeaza probleme conducerii Aeroportului Baneasa, care este centrul zborurilor low-cost in Romania. In ciuda reparatiei unei parti a pistei, finalizata recent, EasyJet va incepe cursele de pe Otopeni, pentru ca nu a gasit un orar favorabil de zbor pe Baneasa, urmand sa se mute pe acest aeroport incepand din octombrie, atunci cand intra in vigoare orarul de iarna.
Concomitent cu reparatiile la pista, Aeroportul Baneasa a extins si aerogara, ceea ce a determinat cresterea capacitatii aeroportului la 1,2-1,3 milioane de pasageri pe an.
Operatorii aerieni low-cost detineau in luna iunie circa 8-9 la suta din traficul aerian total din Romania, aproximativ jumatate din cota pe care companiile low-cost o detin pe piata europeana, de 16-17 la suta, potrivit datelor Ministerului Transporturilor.

Cele mai citite

Klaus Iohannis a adăugat trei miniterenuri de golf vilei de protocol de la Neptun

Grădina vilei de protocol de la Neptun, folosită de președintele Klaus Iohannis, a fost dotată cu trei miniterenuri de golf, însă RA APPS nu...

Scorul serii în Liga Campionilor la fotbal: Borussia Dortmund-Celtic Glasgow 7-1

Borussia Dortmund a realizat scorul serii de marţi în etapa a doua a Ligii Campionilor la fotbal, 7-1 cu Celtic Glasgow, pe teren propriu. MVP-ul...

Ce promisiuni face Marcel Ciolacu pentru cota TVA în 2025

Marcel Ciolacu afirmă că nu va modifica cotele TVA din prezent, după alegeri. Și taxa pe valoare adăugată la alimente va rămâne tot la...
Ultima oră
Pe aceeași temă